Bron: Svetlana Ekimenko 
Sputniknews 29 juni 2023 ~~~.

Nu het veelgeprezen Oekraïense tegenoffensief stokt en volgens het Russische ministerie van Defensie sinds 4 juni enorme verliezen heeft geleden, willen Westerse functionarissen naar verluidt graag tastbaar bewijs zien dat hun gulle militaire hulp aan de troepen van het regime in Kiev niet voor niets is geweest.

Het regime in Kiev is gefrustreerd door de aanhoudende oproepen van partners om de operaties te intensiveren, meldden Britse media woensdag. Bovendien heeft Oekraïne, dat tot nu toe weinig vooruitgang heeft geboekt in zijn tegenoffensief, naar verluidt geprotesteerd tegen wat het ziet als de karige hulp van zijn westerse donoren.

“Laat ik dit zo diplomatiek mogelijk zeggen … Bepaalde partners zeggen ons dat we voorwaarts moeten gaan en gewelddadig moeten vechten, maar tegelijkertijd wachten ze met het leveren van de hardware en wapens die we nodig hebben”, aldus een bron bij de Oekraïense militaire inlichtingendienst.

De bron merkte op dat de militaire bevelhebbers van Oekraïne hun uitgedunde troepen willen beschermen, en voegde eraan toe dat de troepen van Kiev zo snel vooruit gaan als ze kunnen, terwijl westerse adviseurs hen erop wijzen dat een gebrek aan schok en momentum op de langere termijn meer levens zal kosten.

De troepen van het regime in Kiev boeken, ondanks al het wapentuig dat ze van Washington en zijn westerse bondgenoten hebben gekregen die in Oekraïne een proxy-oorlog tegen Rusland voeren, langzamer vooruitgang dan veel Amerikaanse en Europese functionarissen hadden gehoopt, aldus de publicatie. Bovendien hebben de recente Oekraïense aanvallen geleid tot “zware verliezen”, wat de “beperkte training” blootlegt die de strijdkrachten van Kiev tot nu toe hebben gekregen, aldus de bronnen.

Maar Oekraïne kan, ondanks alle frustratie, moeilijk de westerse eisen negeren om “door te gaan” tegen de uitgebreide Russische verdediging bestaande uit infanterie loopgraven, antipersoneel en antitank mijnenvelden, antitank drakentanden en aarden wallen. Het regime in Kiev is allang een pion geworden, ontdaan van elke onafhankelijke besluitvorming, door zijn “handlangers”.

Oekraïne lanceerde zijn veelgeprezen tegenoffensief begin juni na meerdere keren te zijn uitgesteld. Het Russische ministerie van Defensie heeft herhaaldelijk gezegd dat Oekraïense troepen proberen op te rukken in de richtingen Zuid-Donetsk, Artemovsk en Zaporozhye, maar zonder succes.

Dinsdag zei de Russische president Vladimir Poetin dat Oekraïne maar liefst 259 tanks en 780 pantservoertuigen had verloren sinds het begin van het tegenoffensief. Een aantal westerse media merkten ook de zwakke resultaten van het tegenoffensief van Kiev op, terwijl de Oekraïense president Volodymyr Zelensky toegaf dat de vooruitgang “trager dan gewenst” was.

Volgens het Pentagon heeft de VS sinds januari 2021 41,2 miljard dollar geïnvesteerd in veiligheidshulp aan Kiev, waaronder meer dan 40,5 miljard dollar sinds het begin van de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne in februari 2022.

Op 27 juni kondigde het Pentagon een aanvullend pakket veiligheidsbijstand aan van maximaal 500 miljoen dollar, met onder andere extra pantservoertuigen, antipantsersystemen en munitie voor Patriot luchtverdedigingssystemen en HIMARS. Tal van bondgenoten in het Westen hebben dit voorbeeld gevolgd en zijn op de wapentrein gesprongen. Maar ondanks het feit dat de militaire hulp wordt opgeslokt in het “zwarte gat” van de hulp aan Oekraïne en ondanks de inlichtingencapaciteiten die Kiev van de NAVO krijgt, stottert het tegenoffensief.

De Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzya omschreef het onlangs als “suïcidaal“. Rusland blijft westerse wapens vernietigen, terwijl Kiev geen tastbare overwinningen laat zien aan het slagfront. In een reactie op de recente verliezen van de Oekraïense strijdkrachten, die door hun westerse steunpilaren worden aangespoord om hoe dan ook door te gaan, zei de Russische president Vladimir Poetin onlangs dat de bondgenoten van Kiev cynisch genoeg lijken te hebben “besloten om Rusland tot de laatste Oekraïner te bestrijden”.

Ruïnes van Artemovsk (Bakhmut) te midden van hevige gevechten tussen Russische en Oekraïense troepen. 19 mei 2023. © Sputnik / Correspondent