Bron: moonofalabama 22 juni 2023 ~~~

Het tegenoffensief van Oekraïne is mislukt en het land heeft geen kans op een overwinning in de oorlog.

De beste mogelijkheid om nog een tijdje stand te houden is om nu een aantal nieuwe verdedigingslinies te bouwen en zich daar naartoe terug te trekken. In plaats daarvan blijft het aanvallen op te veel fronten met weinig winst en grote verliezen.

Gisteren besprak de Russische president Vladimir Poetin de situatie met zijn Veiligheidsraad.

Nikolai Patrushev, de secretaris van de Raad, bracht verslag uit over de Oekraïense verliezen:

Op dit moment hebben we de volgende statistieken. Van 4 tot 21 juni hebben we 246 tanks vernietigd, waaronder 13 westerse tanks, evenals 595 gepantserde gevechtsvoertuigen en pantserwagens. Van dit aantal hebben we 152 infanteriegevechtsvoertuigen vernietigd, waaronder 59 westerse modellen, evenals 443 andere gepantserde gevechtsvoertuigen. We hebben 279 veldartilleriesystemen en mortieren vernietigd, waaronder 48 westerse systemen. We hebben ook 42 meervoudig gelanceerde raketsystemen, 2 grond-luchtraketsystemen, 10 tactische gevechtsvliegtuigen, 4 helikopters, 264 drones en 424 motorvoertuigen vernietigd.

Deze aantallen liggen iets onder de aantallen in mijn spreadsheet zoals vermeld in het dagelijkse rapport van het Russische Ministerie van Defensie. Ik denk dat de cijfers van Patrushev waarschijnlijk vier of vijf dagen oud zijn. Patrushev geeft het aantal dode Oekraïners op als 13.000 langs alle fronten. Dat is weer iets lager dan mijn cijfers en waarschijnlijk achter in de tijd.

Poetin vraagt vervolgens aan zijn minister van Defensie Sergei Shoigu:

Vladimir Poetin: Ik begrijp het. Mijnheer Shoigu, we weten dat de vijand extra Westers materieel krijgt.

Hoe denkt het ministerie van Defensie over bedreigingen in dit verband?

Sergei Shoigu: Wat betreft de huidige en geplande leveringen van militair materieel, zijn er plannen om 250 tanks te leveren, waaronder ongeveer 120 Leopards en 31 Abrams tanks, tot en met 2023. Er zijn ook 95 T-72 tanks die ze van over de hele wereld bij elkaar hebben geschraapt. Dit is wat we weten over de geplande leveringen. Er zijn plannen om 983 gepantserde gevechtsvoertuigen te leveren in 2023. In totaal zullen 822 voertuigen, het grootste deel van de zending, waaronder 740 westerse modellen, in het derde en vierde kwartaal arriveren. In feite kunnen we ook zien dat alle arsenalen die door de Sovjet-Unie en landen van het voormalige socialistische blok zijn opgebouwd, nu vrijwel zijn uitgeput. Hetzelfde kunnen we zeggen over de voormalige Oekraïense voorraden. Het is de bedoeling om 273 155-mm artilleriesystemen te leveren in 2023. Dit is ruim twee keer minder dan er tot nu toe zijn geleverd.

Dat klinkt als veel, maar Shoigu maakt vervolgens deze inschatting:

In de context van de verliezen, opgesomd door de heer Patrushev, en rekening houdend met eerdere ontwikkelingen, realiseren we ons nu dat de hoeveelheid, die in 2023 geleverd moet worden, en de wapens die al geleverd zijn, het verloop van de vijandelijkheden niet ernstig zullen beïnvloeden.

Bovendien behoren de meeste pantservoertuigen en gevechtsvoertuigen tot de vorige generatie, of zelfs tot een eerdere generatie. Enerzijds is hun bepantsering zwak en ineffectief in vergelijking met modern materieel. Mijnheer de Voorzitter, we zien hier geen bedreigingen, temeer daar we actief bezig zijn met het opbouwen van reservematerieel en -personeel.

Dat is goed nieuws. Voor de Russen. Voor het Oekraïense leger betekent het dat het weer net zoveel krijgt als het de afgelopen drie weken heeft verloren, met uitzondering van artillerie, die nu al schaars is en in de toekomst nog schaarser zal worden. Maar hoe lang zal dat duren als het Oekraïense leger blijft aanvallen?

Rusland breidt zijn leger nog steeds uit en creëert nieuwe militaire eenheden. Volgens Shoigu hebben die al 3.786 stuks militaire hardware ontvangen en komen er dagelijks 112 eenheden bij. Ik neem aan dat hiermee ‘dingen die schieten of rijden’ worden bedoeld, dus kanonnen en allerlei soorten pantservoertuigen. Dit is niet allemaal nieuw spul, maar ook opgeknapt en geüpgraded depotmaterieel. Maar vergeleken met wat Oekraïne nog zal krijgen, zijn de aantallen gewoon enorm.

De Russische kant heeft nu twee keuzes. Het kan in de aanval gaan, zoals het nu doet in de buurt van Kupiansk, of het kan wachten bij de huidige linies totdat Oekraïne al dat nieuwe spul daartegenaan heeft gegooid.

We zullen waarschijnlijk een mix van beide zien. Rusland kan zich rustig houden in het zuiden, waar het goede posities heeft, en aanvallen in het noorden, waar Oekraïense milities Rusland proberen binnen te vallen. Een brede veiligheidszone daar zou een einde maken aan die onzin.

Topfoto: Videooverleg en breefing van nationale veiligheidsraad – Bron: kremlin.ru