Bron: moonofalabama 12 juni 2023 ~~~

Verliezen:

  • 3 Finse Leopard 2R met mijnopruimingsuitrusting
  • 1 Duitse Bergepanzer III bergingstank (gebaseerd op het Leopard 2 chassis) met mijnopruimingsuitrusting
  • 2 Duitse Leopard 2M6
  • 2 Amerikaanse M2 Bradley infanterie gevechtsvoertuigen
  • 1 Amerikaans MaxxPro gepantserd transportvoertuig
  • 1 Amerikaans HMMWV gepantserd transportvoertuig
  • 1 ongeïdentificeerd voertuig

Dit volgt op andere belangrijke recente verliezen.

De totale vervangingskosten van bovenstaande voertuigen tegen huidige waarde is ongeveer 60-70 miljoen dollar.

In de lente en zomer van 2022 vernietigden de Russische strijdkrachten het reguliere Oekraïense vooroorlogse leger. Het werd toen vervangen door materiaal uit de Sovjettijd uit Oost-Europese staten en Oekraïense dienstplichtigen. Begin dit jaar was ook dat tweede leger vernietigd.

Waar we nu getuige van zijn, is de uitschakeling van het derde leger van Oekraïne.

Zoals ik al in januari in detail beschreef:

De voorraden van twee complete legers zijn inmiddels vernietigd in Oekraïne. De middelen voor een kleiner derde leger zullen worden geleverd in de volgende rondes van ‘westerse’ leveringen van uitrusting in de komende maanden. Rusland zal het derde leger van Oekraïne vernietigen, net zoals het het eerste en tweede leger heeft vernietigd. Het is twijfelachtig of het ‘Westen’ nog genoeg materiaal heeft om Oekraïne van een vierde leger te voorzien.

Dan blijven er slechts twee opties over. Westerse legers sturen met het materiaal dat ze nog hebben of de overwinning uitroepen en naar huis gaan.

Ik heb niet het gevoel dat de VS of Europa hun soldaten naar Oekraïne willen sturen. Het is overduidelijk dat hun lot niet anders zou zijn dan dat van de Oekraïners.

Onderhandelingen zijn dus de enige optie. Er zal veel aarzeling zijn omdat de prijs die Rusland zal vragen om de oorlog te stoppen hoog zal zijn:

Om te beginnen, zal Rusland aandringen op het veiligstellen van de rechten op al het grondgebied ten oosten van de rivier de Dnjepr en op een speciale status voor Odessa? Ik denk van wel. Odessa zou dan niet langer door Oekraïne worden geregeerd. Ik verwacht ook dat Rusland (niet-onderhandelbaar) de arrestatie en vervolging zal eisen van degenen die verantwoordelijk zijn voor de moord op 42 Russisch sprekende Oekraïners in 2014 die hun toevlucht zochten in het Vakbondshuis.

Ik verwacht ook dat Rusland de ontmanteling zal eisen van de Aegis-raketsystemen van de NAVO in Polen en Roemenië en een verbod op het stationeren van Amerikaanse of NAVO-troepen in landen die aan Oekraïne grenzen. In het licht van Ruslands verklaarde doel van de-nazificatie zou het me niet verbazen als Rusland eist dat de wetten van Oekraïne worden veranderd en dat aan nazi’s gelieerde partijen en symbolen worden verboden.

Ik denk dat Rusland alle historische Russische regio’s, in ieder geval die regio’s die Lenin en Chroesjtsjov om wat voor redenen dan ook aan Oekraïne hebben gegeven, weer onder Russische controle wil hebben. Rusland zal ook eisen dat alle sancties tegen het land worden opgeheven.

In het Westen ontbreekt het werkelijke beeld, waarbij Rusland gelooft dat het de oorlog in Oekraïne aan het winnen is en dat het thuis geen economische of politieke schade lijdt. En als je de internationale arena meerekent, is de oorlog een zegen gebleken voor de inspanningen van Rusland om een nieuw internationaal financieel/handelssysteem te helpen creëren dat de controle van Washington omzeilt. Met andere woorden, Rusland heeft weinig reden om te onderhandelen over toegevingen van Rusland.

Het zal nog wel even duren voordat het ‘westerse’ publiek de propaganda ‘Oekraïne is aan de winnende hand’ niet meer slikt, maar de realiteit onder ogen ziet. Er zullen helaas ook nog meer Oekraïense en Russische verliezen nodig zijn.

Maar ik geloof sterk, misschien te wishful, dat het einde van de oorlog nu in zicht komt.

Topfoto: Een andere Oekraïense aanval liep vast in een mijnenveld.