Bron: moonofalabama 29 mei 2023 ~~~

Vandaag onthulde de Russische regering enkele cijfers en informatie over haar ‘Speciale Militaire Operatie’.

Het ‘clobber report’ van het Ministerie van Defensie begint hiermee (machine vertaling):

Gedurende de dag voerden de strijdkrachten van de Russische Federatie groepsaanvallen uit met hoge-precisiewapens vanuit de lucht op centrale beslissingspunten waar, onder leiding van specialisten van westerse inlichtingendiensten, terreurdaden op Russisch grondgebied werden gepland.

Alle aangewezen objecten zijn geraakt.

Centrale besluitvormingspunten’ zijn ministeries en hoofdkwartieren. Deze waren tot nu toe geen doelwit. Meer daarover hieronder.

Minister van Defensie Shoigu had een conference call met de legerleiding en merkte op:

“Russische troepen blijven de vijand een effectieve vuurslag toebrengen. De verliezen bedroegen deze maand alleen al meer dan 16.000 manschappen, 16 vliegtuigen, 5 helikopters, 466 drones, meer dan 400 tanks en andere gepantserde gevechtsvoertuigen, en 238 stukken veldartillerie en mortieren,” zei Shoigu tijdens een conference call.

Hij voegde eraan toe dat in de verslagperiode 196 HIMARS-raketten, 16 HARM-raketten en 29 Storm Shadow kruisraketten voor de lange afstand zijn onderschept en vernietigd.

De cijfers komen, met uitzondering van de neergehaalde Storm Shadows, grotendeels overeen met de cijfers uit de dagelijkse ‘clobber reports’ in mijn spreadsheet. Maar ik heb de afgelopen maand slechts 17 gemelde Storm Shadow kills geteld. Ik weet niet waar Shoigu’s 29 vandaan komen.

Shoigu sprak ook over doelen van de recente drone-aanvallen in Oekraïne (machinevertaling):

“De leveringen van uitrusting en wapens aan Oekraïne nemen toe. We volgen de volumes en de routes van de leveringen en vallen aan als ze worden geïdentificeerd.

In de afgelopen dagen zijn grote opslagplaatsen van westerse wapens in Khmelnytsky, Ternopil en Nikolaev vernietigd, het Amerikaanse Patriot luchtafweerraketsysteem in Kiev is geraakt”, aldus de minister van Defensie.

“De militaire steun van Oekraïne verlengt alleen de vijandelijkheden, maar kan de uitkomst van de speciale militaire operatie niet beïnvloeden”, weet het hoofd van de militaire afdeling zeker.

Over de drone-aanvallen van vandaag in Moskou zei hij (machinevertaling):

“Vanmorgen heeft het regime in Kiev een terreurdaad uitgevoerd in de regio Moskou. Ik merk op, op civiele objecten.

Er waren acht onbemande vliegtuigen bij betrokken.

Ze zijn allemaal vernietigd.

In Moskou werden drie drones onderdrukt door elektronische oorlogsvoering, verloren de controle en weken af van hun beoogde doelen.

Vijf andere werden in de regio Moskou neergeschoten door het Pantsir luchtafweerraket- en wapensysteem, zei de minister van Defensie.

Anderen hadden tot 20 drones genoemd. Maar er was weinig schade en geen meldingen van slachtoffers.

Ook vandaag was de derde grote drone- en raketaanval op Kiev binnen 24 uur. Het waren in totaal 17 aanvallen op Kiev in mei 2023 .Ik geloof niet dat de bewering van Oekraïne dat het alle raketten en drones heeft neergeschoten ook maar enigszins redelijk is. Er zal veel schade zijn op plaatsen waar Kiev niet over wil praten. De luchtverdediging in Kiev en elders is uitgeput en zal waarschijnlijk binnenkort zonder raketten komen te zitten. Dat zal de effectiviteit van de Russische aanvallen zeker vergroten.

President Poetin leek te bevestigen dat de aanval van vandaag op een “centraal besluitvormingspunt” het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst in Kiev heeft getroffen:

Mark Sleboda @MarkSleboda1 – 13:28 UTC – 30 mei 2023.

Poetin bevestigt recente Russische raketaanval op de militaire inlichtingendienst van het regime in Kiev, onder leiding van Budanov, die de eer had opgeëist voor verschillende recente moorden & terroristische bomaanslagen op burgers in Rusland.

Budanov is een behoorlijk gemeen stuk s***. In een recent interview met Yahoo waren zijn bedreigingen zeker niet binnen het kader van enige wet:

De implicatie is dat de inlichtingendienst van Budanov, beter bekend onder het Oekraïense acroniem HUR, achter een reeks gedurfde en dodelijke aanvallen op Russisch grondgebied zat – of wat het Kremlin als Russisch grondgebied beschouwt. Daartoe behoren de moord met een autobom op Daria Dugina, dochter van Ruslands beruchte uiterst rechtse theoreticus Aleksandr Dugin, in augustus in het centrum van Moskou, en de vermoedelijke bomaanslag met een vrachtwagen in oktober waarbij de brug van Kerch, Ruslands enige directe verbinding over de Zwarte Zee met de bezette Krim, gedeeltelijk werd ontmanteld.

De Amerikaanse inlichtingendienst heeft de moord op Dugina toegeschreven aan de Oekraïense regering, maar niet specifiek aan de HUR. Gevraagd naar deze beschuldiging, zei Budanov: “Ga niet verder met dat onderwerp. Het enige wat ik wil zeggen is dat we Russen hebben gedood en dat we Russen zullen blijven doden, waar ook ter wereld, tot de volledige overwinning van Oekraïne.”

Budanov moet er rekening mee houden dat het oude krijgersverhaal is bijgewerkt tot: “Leef met het zwaard, sterf door de dagger missile..”