Bron: M. K. BHADRAKUMAR 
indianpunchline 21 mei 2023 ~~~ 

In de 2700 woorden tellende verklaring van de G7-leiders over Oekraïne, die in Hiroshima werd uitgegeven na hun topontmoeting, wordt de brandende kwestie van vandaag – het zogenaamde tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten – verdoezeld.

Het is een oorverdovende stilte, aangezien er geruchten de ronde doen over de verdwijning van de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten. Veelzeggend is dat president Vladimir Zelensky zelf vanuit Kiev een rondreis maakt langs wereldsteden – Helsinki, Den Haag, Rome, Vaticaan, Berlijn, Parijs, Londen en Jeddah en Hiroshima. Het lijkt erop dat er iets mis is in Denemarken.

Terwijl de G7-top eindigde, kondigde het hoofd van de PMC van Wagner, Jevgeni Prigozjin, zaterdag aan dat de Russische operatie om het strategische communicatieknooppunt Bakhmut in de Donbass-regio in Oost-Oekraïne in te nemen, die 224 dagen duurde, tot een goed einde is gebracht, waarbij meer dan 80.000 Oekraïense troepen werden verslagen.

Het is een pijnlijk moment voor Zelensky, die afgelopen december voor Amerikaanse wetgevers op Capitol Hill had opgeschept dat “net als de Slag bij Saratoga (in 1777 tijdens de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog), de strijd om Bakhmut het traject van onze oorlog om onafhankelijkheid en vrijheid zal veranderen.”

Ondertussen wordt, om de aandacht af te leiden, gesproken over een subtiele verschuiving in het Amerikaanse beleid inzake de levering van F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne, dat een onbepaalde toekomst heeft. In werkelijkheid kan niemand zeggen hoe de Oekraïense rompstaat eruit zal zien als de jets arriveren. Het zal niemand verbazen dat de regering Biden nog steeds in tweestrijd verkeert. De F-16 is een hot item voor de export; wat gebeurt er als de Russen hem uit de lucht blazen met hun hi-tech wapens en de faam ervan vergooien?

De Russen lijken te hebben geconcludeerd dat niets minder dan een totale overwinning de Amerikanen en Britten zal doen inzien dat het Moskou ernst is met de drie doelstellingen achter de speciale militaire operaties, waarover niet onderhandeld kan worden: veiligheid en beveiliging van de etnisch Russische gemeenschap en hun recht om in vrede en waardigheid in de nieuwe gebieden te leven; demilitarisering en ontnazificering van Oekraïne; en een neutraal, soeverein, onafhankelijk Oekraïne, bevrijd uit de klauwen van de VS en niet langer een vijandig buurland.

De ongekende vijandigheid van de VS jegens Rusland heeft de vastberadenheid van Moskou alleen maar versterkt. Als de Angelsaksische alliantie de escalatieladder blijft beklimmen, zou de Russische campagne de operatie wel eens kunnen uitbreiden tot de hele regio ten oosten van de Dnjepr. De Russen zitten in deze oorlog voor de lange termijn en de bal ligt bij de Amerikanen.

Ik herinner me nog de toespraak van president Vladimir Poetin afgelopen juli in de Doema. Hij zei: “Vandaag horen we dat ze ons willen verslaan op het slagveld. Nou, wat kan ik zeggen? Laat ze het maar proberen. We hebben al vaker gehoord dat het Westen ons wil bestrijden “tot de laatste Oekraïner”. Dit is een tragedie voor het Oekraïense volk, maar daar lijkt het op uit te draaien. Maar iedereen moet weten dat we over het algemeen nog niets serieus zijn begonnen.”

De Russische operatie is nu tenslotte “serieus” begonnen. De gedachte achter het uitstel is onmiskenbaar. Poetin onderstreepte in zijn toespraak dat het Westen moet weten dat hoe langer de speciale militaire operatie van Rusland duurt, “hoe moeilijker het voor hen zal zijn om met ons te onderhandelen.”

De grote vraag is dus hoe het zit met het Oekraïense tegenoffensief. De Russische strijdkrachten hebben in alle opzichten een overweldigende militaire superioriteit. Zelfs als de harde kern van de in het Westen getrainde Oekraïense troepen, zo’n 30-35000 soldaten, erin slaagt een “doorbraak” in de 950 kilometer lange frontlijn te bewerkstelligen, wat gebeurt er daarna?

Vergis u niet, er zal een massale Russische tegenaanval volgen en de Oekraïense soldaten kunnen alleen maar in een artillerieaanval terechtkomen en tienduizenden verliezen lijden. Wat zou de Angelsaksische as hebben bereikt?

Bovendien zal het Oekraïense leger zichzelf zo grondig hebben uitgeput dat niets de Russische troepen zal kunnen tegenhouden om op te rukken naar Charkov en Odessa. Hierin ligt de paradox. Want vanaf dat moment hebben de Russen niemand meer om mee te praten.

Als we afgaan op het gedrag van de Amerikanen in het verleden – of het nu gaat om Vietnam, Afghanistan of Irak en Syrië – zal Washington niets doen. De bekende Amerikaanse strategische denker Col. (Retd.) David MacGreggor had het niet beter kunnen verwoorden toen hij eerder deze week zei:

“Ik kan u vertellen dat Washington niets zal doen. En ik heb altijd gewaarschuwd… wij (Verenigde Staten) zijn geen continentale macht, geen landmacht ergens anders dan op ons eigen halfrond. We zijn voornamelijk een lucht- en ruimtevaart macht, net als Groot Brittannië. En wat betekent dat? Als het slecht met ons gaat, varen we weg, vliegen we weg, gaan we naar huis… Dat doen we altijd. Uiteindelijk gaan we gewoon weg. En ik denk dat dat nu op de agenda staat.”

Het ijzeren zwijgen van de G7 verklaring over het Oekraïense tegenoffensief is begrijpelijk. De verklaring van de G7 moet worden afgezet tegen een bericht in Politico aan de vooravond van de top in Hiroshima, waarin hoge VS-functionarissen worden geciteerd die een gedurfd plan uitwerken om de oorlog in Oekraïne te veranderen in een “bevroren conflict” naar het voorbeeld van het Koreaanse schiereiland of Kasjmir.

Een functionaris van het Pentagon vertelde het dagblad dat de recente militaire hulppakketten voor Oekraïne de “verschuiving naar een langetermijnstrategie” van de regering Biden weerspiegelen. Naar verluidt praten Amerikaanse functionarissen al met Kiev over de aard van hun relatie in de toekomst.

Als het verzoek van Oekraïne om toetreding tot de NAVO stokt, zouden westerse garanties kunnen variëren van een wederzijdse defensieovereenkomst in NAVO-stijl tot wapendeals in Israëlstijl met Oekraïne, zodat “het conflict ergens tussen een actieve oorlog en een gekoelde impasse in eindigt”.

De verklaring van de G7 begon namelijk met het concept van de “Europeanisering” van Oekraïne, met hervormingen, een door de particuliere sector en westerse financiële instellingen aangedreven markteconomie en het versterken van de militaire afschrikkingscapaciteit van Kiev ten opzichte van Rusland.

Het is verbazingwekkend. Nauwelijks is het ene foutieve verhaal – over de militaire nederlaag van Rusland in Oekraïne en de omverwerping van Poetin – ontrafeld en wordt er een ander verhaal opgehangen, gebaseerd op het simplistische idee dat Rusland zich gewoon zal neerleggen en passief zal toekijken hoe de VS Oekraïne in het westerse bondgenootschappensysteem integreert om een open wond aan de westelijke grenzen van Rusland te creëren die decennialang middelen zal opslorpen en de banden met de buurlanden zal compliceren.

De reactie van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov op de G7-top bevestigt echter dat Moskou niet in de val van een “bevroren conflict” zal trappen. Lavrov zei: “Kunt u eens kijken naar de besluiten die op de G7-top in Hiroshima worden besproken en aangenomen en die gericht zijn op een dubbele insluiting van Rusland en de Volksrepubliek China?

“Het doel werd luid en duidelijk aangekondigd, namelijk om Rusland op het slagveld te verslaan, en het daarbij niet te laten, maar het vervolgens als geopolitieke rivaal zogezegd uit te schakelen, samen met elk ander land dat een onafhankelijke plaats in de wereld opeist, zij zullen als tegenstanders worden onderdrukt.”

Lavrov wees er ook op dat de deskundigengemeenschap van de westerse landen openlijk spreekt over de opdracht om scenario’s uit te werken die gericht zijn op het uiteenvallen van Rusland, en “zij verbergen niet dat het bestaan van Rusland als onafhankelijk centrum onverenigbaar is met het doel van de wereldheerschappij van het Westen.” De minister zei: “We moeten een vastberaden en consequent antwoord geven op de oorlog die ons wordt verklaard.”

Maar het is niet alsof de Amerikanen niet in staat zijn de oorlog door de ogen van Rusland te zien. Lees hier een brief die pleit voor wat gezond verstand in Washington, geschreven door een groep vooraanstaande voormalige Amerikaanse diplomaten en militaire functionarissen verbonden aan het Eisenhower Media Network. Zij hebben trouwens betaald om deze verklaring in de New York Times te krijgen, maar de rest van de gevestigde media verkoos hem te negeren.

Topfoto: Kirill Budanov, topambtenaar van de Oekraïense geheime dienst, heeft een gedemilitariseerde zone van 100 km tussen Oekraïne en Rusland voorgesteld.