Bron: SputnikNews 27 mei 2023 ~~~

Er zijn gevestigde belangen achter het feit dat Washington groen licht geeft voor de overdracht van F-16’s aan Oekraïne door zijn NAVO-bondgenoten, vertelde VS-militair veteraan en analist op het gebied van buitenlandse zaken en veiligheid Mark Sleboda aan Sputnik, eraan toevoegend dat het meer om politiek dan om militaire steun gaat.

Na maanden van ambiguïteit heeft de regering Biden haar bondgenoten toegezegd training en F-16’s aan het regime in Kiev te verstrekken.

De koerswijziging van Washington volgde op de Europese tournee van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, waarbij hij de hoop uitsprak een “coalitie van gevechtsvliegtuigen” in Oekraïne tot stand te brengen. Na de aankondiging van het Witte Huis over de F-16’s gooide Joint Chiefs voorzitter Gen. Mark Milley echter wat koud water op de vreugde van Kiev door op 24 mei te zeggen dat F-16’s niet zullen fungeren als een “magisch wapen” voor Oekraïne.

“Ten eerste zijn er zoveel problemen met de F-16,” vertelde Mark Sleboda aan Sputnik. “Eén, het vereist een soort hemelbed. Het vereist lange, absoluut ongerepte landingsbanen. Er mag geen verdwaalde kogel of kiezelsteen of wat dan ook zijn. Oekraïne heeft geen vliegvelden van de capaciteit, of zeker niet die Rusland niet kan raken en allerlei problemen voor kan veroorzaken, ze zullen uit Polen gevlogen moeten worden. En daar zie je de problemen. Precies daar zitten we in een direct conflict. Ten tweede, training. Eigenlijk is Roemenië gepositioneerd als een voorbeeld voor het trainen van Oekraïense piloten om met F-16’s te vliegen. Dit staat in een stuk van Air and Space Forces magazine. Roemenië is bezig met de overgang van de Sovjet MiG naar de Amerikaanse F-16’s. Een van de dingen waar ze het over hebben is dat je instincten bij het overstappen van een MiG naar een US F-16 totaal verkeerd zijn. Dat het eigenlijk beter is om te beginnen met een nieuwe piloot die nog nooit met een MiG heeft gevlogen.”

Sleboda vestigde de aandacht op het feit dat Roemenië al maar liefst acht jaar bezig is met de overgang naar F-16’s. “En hun commentaar was ‘We zijn er bijna’,” benadrukte hij.

Roemenië werd op 29 maart 2004 lid van de NAVO. Bijna twee decennia lang gebruikte het echter wapens uit het Sovjettijdperk. In 2016 kocht het land zijn eerste F-16’s van Portugal om zijn verouderde MiG-21 gevechtsvliegtuigen te vervangen. Vorig jaar besloot het land zijn MiG 21 LanceR straaljagers aan de grond te houden wegens het hoge aantal ongevallen.

“Dus zelfs als ze na vier maanden training in het vliegtuig kunnen stappen, het opstijgen, vermoedelijk vanuit Polen, want ik zie het ze niet vanuit Oekraïne voor elkaar krijgen, het in de lucht brengen. En, weet je, met een beetje geluk kunnen ze weer landen, maar dat betekent nog niet dat ze het effectief kunnen gebruiken in de strijd, vooral in een omstreden omgeving met Rusland, met de beste luchtverdediging op lange afstand ter wereld, hun eigen zeer grote luchtmacht, waarvan zelfs Amerikaanse generaals die voor de Senaat getuigden, hebben toegegeven dat die helemaal niet is aangetast. Honderden vliegtuigen, een stuk geavanceerder dan de F-16, wat geen nieuw toestel meer is. Het is het 1980 model. Topgun was lang geleden. En deze dingen zouden gesloopt worden. Dit is meer politiek dan militair.”

Milley benadrukte woensdag voor verslaggevers in het Pentagon dat “de Russen 1000 gevechtsvliegtuigen van de vierde generatie hebben.” Volgens de voorzitter van de joint chiefs zou Kiev, als het Rusland in de lucht wil bestrijden, een aanzienlijke hoeveelheid gevechtsvliegtuigen van de vierde en vijfde generatie nodig hebben.

Milley zei verder dat als men “naar de kostencurve kijkt” en “de analyse maakt”, het het slimst zou zijn Oekraïne te voorzien van een aanzienlijke hoeveelheid geïntegreerde luchtverdediging ter dekking van de gevechtsruimte en “de Russen het luchtruim te ontzeggen.”

Tot nu toe heeft de VS Kiev echter een paar NASAMS en een paar Patriots gegeven, alsmede wat ander materieel, die kwetsbaar zijn gebleken te midden van de hypersonische raketten van Rusland, en er niet alleen niet in zijn geslaagd de Russische strijdkrachten het luchtruim te ontzeggen, maar ook een zinvol deel van de frontlinie te bestrijken.

Wat zit er dan achter deze militaire hulp? Washington zet zijn NAVO-bondgenoten onder druk om hun oude wapens aan Kiev te overhandigen om ze nieuwe en duurdere wapens te verkopen, aldus Sleboda.

“De VS hebben veel extra F-16’s en ze proberen de Europese landen die ze wel gebruiken – Nederland, België, Denemarken en Noorwegen – zover te krijgen dat ze overstappen op de F-35. Dus als ze deze landen kunnen overtuigen om alles te verschepen, dan kunnen ze hen overhalen om F-35’s te kopen. Het militair-industrieel complex van de VS haalt de winst binnen,” concludeerde Sleboda.

Topfoto: F-16 Fighting Falcon vliegtuig lanceert een raket – CC0 / A1C PERRY MECUM /