Beon: Jason Melanovski, Clara Weiss 
wsws.org 4 augustus 2022 ~~~

Dinsdag verklaarde een woordvoerder van het Russische ministerie van defensie, Lt. Gen Igor Konashenkov, dat “in tegenstelling tot wat het Witte Huis en het Pentagon beweren, [de VS] direct betrokken zijn bij het conflict in Oekraïne.”

Konashenkov’s verklaring kwam als reactie op het interview van maandag door de Britse Telegraph met generaal-majoor Vadim Skibitsky, het plaatsvervangend hoofd van Oekraïne’s militaire inlichtingendienst. In het interview erkende Skibitsky dat Oekraïne niet alleen door de VS geproduceerde en geleverde HIMARS lange-afstandsraketten gebruikte om Russische brandstof- en munitiedepots en hoofdkwartieren op het slagveld in Oost-Oekraïne aan te vallen, maar dat Oekraïne zich bij deze aanvallen ook baseerde op “real-time informatie”.

The Telegraph parafraseerde Skibitsky door te zeggen dat vóórafgand aan elke aanval besprekingen plaatsvonden tussen de VS en Oekraïne “die Washington in staat zouden stellen om eventuele aanvallen te stoppen als ze niet tevreden waren met het beoogde doelwit.” Met andere woorden, de VS zijn rechtstreeks betrokken bij het besluitvormingsproces voor Oekraïense militaire aanvallen op Russische doelen.

In zijn verklaring benadrukte Konashenkov dat dit een officiële erkenning door Oekraïne betekende dat “de regering Biden [die] rechtstreeks verantwoordelijk is voor alle door Kyiv goedgekeurde raketaanvallen op woonwijken en civiele infrastructuurvoorzieningen in nederzettingen van Donbas en andere regio’s die een massale dood van burgers hebben veroorzaakt.” Hij voegde eraan toe dat het Russische leger “het heeft genoteerd en deze officiële bekentenis in gedachten zal houden.”

De VS heeft deze beschuldigingen niet ontkend. Na Skibitsky’s zeer provocerende onthullingen gaf het Pentagon een verklaring uit, waarin het slechts verklaarde dat de VS Oekraïne “gedetailleerde, tijdgevoelige informatie verschaften om hen te helpen de dreigingen waarmee zij worden geconfronteerd te begrijpen en hun land te verdedigen tegen Russische agressie.”

De betrokkenheid van de VS bij de imperialistische proxy-oorlog tegen Rusland is de afgelopen maanden steeds openlijker en provocerender geworden. Nadat het Congres er een recordbedrag van 40 miljard dollar aan wapens voor Oekraïne doorheen heeft gejaagd, bovenop de miljarden aan directe militaire hulp die het Witte Huis alleen al sinds 24 februari aan Oekraïne heeft toegezegd, zijn de VS eind mei begonnen met de levering van HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) aan Oekraïne. Deze worden nu gebruikt voor een groot offensief van het Oekraïense leger, dat probeert delen van Zuid-Oekraïne die door Rusland zijn bezet te heroveren.

In juli weigerde een woordvoerder van het Pentagon uit te sluiten dat deze raketten zouden worden gebruikt om de door Rusland gebouwde Kertsjbrug aan te vallen, die het Krim-schiereiland in de Zwarte Zee verbindt met het Russische vasteland. Sindsdien hebben de VS publiekelijk toegegeven dat zij plannen overwegen om gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen, een stap die, zoals de Amerikaanse president Biden nog maar enkele maanden geleden verklaarde, “de Derde Wereldoorlog zou kunnen ontketenen”.

De verklaringen van Skibitsky tegenover een vooraanstaande Britse krant en de duidelijke afwezigheid van een expliciete ontkenning door het Pentagon markeren de zoveelste grote provocatie van Washington tegen Rusland.

(Red: het is opnieuw een van de indicaties dat het kaartenhuis van verenigde media-propaganda aan het instorten is. De Russische woordvoerde Igor Konashenkov wordt zelf geciteerd in beruchte propagandakanalen als Reuters, The Telegraph, MSN, BBC, AlJazeera )

Het laatste deel van dit artikel van wsws gaat over graanexports en voedselprijzen.
Je kunt het desgewenst lezen op de website van WSWS