Bron: Christelle Néant
donbass-insider 13 juli 2022 ~~~

Terwijl geallieerde troepen aankondigden dat ze Seversk hadden omsingeld, beschoot het Oekraïense leger woongebieden in de Donbass, evenals in Novaya Kakhovka in de regio Kherson, waarbij ten minste 12 mensen omkwamen en 200 gewond raakten.

In de nacht van 11 op 12 juli 2022 heeft het Oekraïense leger de stad Novaja Kachovka in de regio Cherson beschoten met Amerikaanse Himars-raketwerpers. Sommige van de raketten werden neergeschoten door de luchtafweer, maar verscheidene wisten er toch door te komen.

Net als bij de bombardementen op de steden in de Donbass, richtte het Oekraïense leger zijn pijlen op woonwijken en civiele infrastructuur, waaronder een opslagplaats met minerale meststoffen (in dit geval salpeter), waarvan de explosie aanzienlijke schade en veel slachtoffers veroorzaakte. Tot nu toe zijn zeven mensen omgekomen en 187 gewond geraakt. Zeven mensen worden ook vermist, zes kinderen zijn gevonden onder het puin, dat nog steeds wordt doorzocht.

De ontploffing van het salpetermagazijn (geen munitievoorraad zoals verklaard door de Oekraïense zijde) heeft schade toegebracht aan een ziekenhuis, verscheidene woongebouwen (meer dan 270 huizen werden door de inwoners als beschadigd opgegeven), en een kerk. De gebeurtenissen kunnen worden vergeleken met de explosie in de haven van Beiroet in 2020, maar dan veel minder krachtig omdat er veel minder salpeter was dan in de Libanese haven.

Er waren geen militaire doelen in het gebied van Novaja Kachovka dat het doelwit was van het Oekraïense leger. Bovendien zijn op de beelden die onmiddellijk na het bombardement zijn gepubliceerd geen Russische soldaten in uniform of met militaire uitrusting te zien, zoals wel het geval is wanneer het Russische leger militaire installaties bombardeert die zich in civiele infrastructuur in Oekraïne bevinden (zoals in Kremenchuk).

Een opslagplaats met 35 ton humanitaire hulp voor de bevolking van de stad en de GTMK-fabriek, die apparatuur voor waterkrachtcentrales over de hele wereld produceert, werden ook volledig verwoest. De waterkrachtcentrale Novaya Kakhovka, die zich zeer dicht bij het doelgebied bevond, werd gelukkig niet getroffen en is nog steeds in bedrijf.

Volgens het hoofd van het militair-civiele bestuur van de regio, Vladimir Leontiev, is het onmogelijk om de GTMK-fabriek te herstellen, omdat de verwoesting zo groot is.

“Hoogstwaarschijnlijk niet,” antwoordde Leontiev op de vraag of de fabriek hersteld zou worden. “Absoluut alles daar is vernietigd. Alles, er is geen fabriek meer, het zal waarschijnlijk gemakkelijker zijn om een nieuwe te bouwen.”

Volgens de plaatselijke autoriteiten heeft een Amerikaanse Worldview-2 satelliet drie dagen voor de bomaanslag Novaja Kachovka gefilmd, net als voor de aanslagen op Belgorod en andere Russische steden. Met deze informatieoverdracht en de levering van de wapens waarmee deze terreurbomaanslag werd gepleegd, is de medeplichtigheid van de Verenigde Staten aan de oorlogsmisdaden van het Oekraïense leger meer dan bewezen.

Deze bomaanslag vond plaats juist nadat de Oekraïense autoriteiten hadden aangekondigd dat zij een tegenoffensief zouden beginnen in het zuiden van het land. De poging tot een aanval door de Oekraïense strijdkrachten in de Zaporijia

Tegelijkertijd gaan de oorlogsmisdaden van het Oekraïense leger in de Donbass door. Zo heeft het Oekraïense leger op 12 juli 2022 de stad Gorlovka in de DPR (Volksrepubliek Donetsk) zwaar beschoten, waarbij twee burgers om het leven kwamen en zes gewond raakten. Eén burger werd gedood en twee anderen raakten gewond in het Petrovsky-district van Donetsk, dat ook zwaar werd beschoten door het Oekraïense leger, en twee burgers raakten gewond in Yassinovataya.

Ook de LPR bleef niet gespaard: het Oekraïense leger vuurde Amerikaanse Himars-raketten af op Stakhanov, waarbij twee burgers omkwamen en twee anderen gewond raakten en de ruiten van 11 flatgebouwen, een kleuterschool en een school werden vernield.

In antwoord op deze bombardementen heeft het Russische leger talrijke Oekraïense militaire infrastructuren en posities in Kharkov, Avdeyevka, Maryinka, Nikolayev, Artiomovsk, Soledar, en Seversk getroffen.

Seversk is nu omsingeld door geallieerde troepen volgens Rodion Mirochnik, de ambassadeur van de LPR in Rusland, die eraan toevoegde dat strijders van territoriale verdedigingsbataljons en Oekraïense dienstplichtigen zich in de stad bevinden.