Bron: Dave DeCamp, AntiWar 30 juni 2022 ~~~

De Oekraïners werden getraind op het Multiple Rocket Launcher System

Honderden Oekraïense soldaten hebben in Groot-Brittannië training gekregen over het gebruik van wapens die door Londen zijn geleverd, waaronder het in de VS geproduceerde M270 Multiple Rocket Launcher System (MLRS).

De MLRS die Groot-Brittannië naar Oekraïne stuurt, hebben naar verluidt een bereik van ongeveer 50 mijl, hoewel ze in de toekomst eventueel kunnen worden uitgerust met munitie met een groter bereik. Londen heeft niet publiekelijk gezegd hoeveel MLRS-systemen het naar Oekraïne stuurt, maar de BBC meldde dat men denkt dat het er drie zullen sturen.

De training vindt plaats in Salisbury, Zuid-Engeland voor ongeveer 450 Oekraïense troepen. Volgens Reuters werden Oekraïense troepen gezien terwijl ze 105mm lichte kanonnen en MLRS systemen afvuurden.

De VS hebben Oekraïne een soortgelijk systeem gestuurd, bekend als het High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), en hebben Oekraïense militairen getraind in Duitsland en op andere niet nader genoemde locaties in Europa. De HIMARS die de VS sturen, heeft ook een bereik van ongeveer 50 mijl.

Tot dusver hebben de VS zich ertoe verbonden acht HIMARS-systemen aan Oekraïne te geven, en er kunnen er nog meer worden opgenomen in het nieuwe wapenpakket van 800 miljoen dollar waarvan president Biden aankondigde dat het later in de week zal worden uitgewerkt. Rusland heeft de VS en Groot-Brittannië sterk gewaarschuwd tegen het leveren van dergelijke wapens aan Oekraïne, maar de waarschuwingen werden in de wind geslagen.

Topfoto: Een van de Britse wapens die de Oekraïense troepen op Salisbury Plain leren gebruiken is het 105mm L119 lichte kanon, een aanhanger-houwitser | TIM MERRY/PA

Dave DeCamp is de nieuwsredacteur van Antiwar.com, volg hem op Twitter @decampdave.