Bron: RTde, 5 augustus 2022 ~~~

Omdat hij zich heeft uitgesproken voor vredesonderhandelingen met Rusland, hebben de Britse media en politici een heksenjacht geopend op voormalig Labour-leider en Brits parlementslid Jeremy Corbyn. Voormalig Labour parlementslid Mike Gapes noemde Corbyn zelfs een “agent van het Russische imperialisme”.

Voormalig Labour-leider Jeremy Corbyn is door Britse politici en de pers bestempeld als een “oude boef” en een “schande” vanwege zijn recente kritiek op het besluit van Groot-Brittannië om militaire hulp naar Oekraïne te sturen in plaats van te streven naar vreedzame onderhandelingen met de Russische president Vladimir Poetin. De achtergrond van de heksenjacht tegen Corbyn die in Groot-Brittannië is opgelaaid, is een interview met de Libanese tv-zender Al Mayadeen, waarin de voormalige leider van de Labourpartij verklaarde dat het verlenen van militaire hulp het conflict alleen maar “verlengt en verergert”.

“Het leveren van wapens zal niet tot een oplossing leiden. Het zal deze oorlog alleen maar verlengen en verergeren,” zei Corbyn, die het standpunt van Moskou over de westerse militaire hulp aan Oekraïne herhaalde. In plaats van te streven naar vrede, vervolgde het parlementslid uit North Islington, zijn de wereldleiders uit op “meer oorlog en meer oorlogszucht”:

“Deze oorlog is een ramp voor het Oekraïense volk, voor het Russische volk en voor de veiligheid van de hele wereld, en daarom moet er meer, veel meer, voor de vrede worden gedaan.”

In het interview klaagde Corbyn ook over het feit dat “Oekraïners sterven” en “Russische soldaten sterven”, terwijl hij de uitbreiding van de NAVO veroordeelde als een “grotere last en grotere stress”. “Oekraïners sterven en Oekraïners zijn in ballingschap gegaan, duizenden en duizenden. En Russische soldaten sterven, opgeroepen jonge Russische soldaten sterven.” Daarom, zei hij, moet de wereldgemeenschap ook “meer, veel meer doen voor de vrede”.

In dit verband stelde de Britse politicus voor om internationale organisaties zoals de Afrikaanse Unie te betrekken bij de vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Als de VN niet kan helpen, aldus Corbyn, dan zou de Afrikaanse Unie of de Arabische Liga moeten bemiddelen, aangezien zij “geen direct economisch belang hebben”. Het beëindigen van de oorlog zou ook, zo vervolgde de voormalige Labour-leider tot besluit, weer meer Russisch gas naar Europa laten stromen. Verwijzend naar het dreigende gastekort in het Westen, voegde hij eraan toe dat landen als Duitsland “niet zouden kunnen overleven” zonder gas.

Uitspraken die blijkbaar het Britse politieke establishment hebben beledigd. Onder andere Tory parlementslid Alexander Stafford noemde de houding van de voormalige Labourleider schandalig. “Deze opmerkingen zijn een absolute schande en getuigen van de ergste vorm van appeasement,” zei hij tegen de Daily Mail. De geschiedenis had duidelijk aangetoond “dat de enige manier om te voorkomen dat despoten onschuldige mensen aanvallen, is om kracht te tonen”, aldus Stafford.

Ook Tobias Ellwood, voorzitter van het Defence Select Committee en voormalig minister van Defensie van het Verenigd Koninkrijk, uitte scherpe kritiek op de standpunten van Corbyn. In een gesprek met de Britse krant The Telegraph, verklaarde hij:

“Corbyn begrijpt niet dat de geopolitieke gevolgen van het steunen van democratie soms het gebruik van hard geweld vereisen.

Voormalig Labour-parlementslid Mike Gapes beschuldigde Corbyn er op Twitter zelfs van een agent van het “Russische imperialisme” te zijn. ” Juist. Corbyn en zijn sekte willen dat Poetin wint. Zij zijn inderdaad agenten van het Russische imperialisme. “

Het zijn echter niet alleen vertegenwoordigers van het Britse politieke establishment die betrokken zijn bij de laster- en smaadcampagne tegen de voormalige Labour-leider. Ook de Britse roddelpers gebruikte het interview met Corbyn als voorwendsel om de politicus, die volgens opiniepeilingen populair is bij de bevolking, in een kwaad daglicht te stellen en hem in diskrediet te brengen. Corbyn had het interview gegeven voor een Libanees TV-station “dat het pro-Russische Assad-regime in Syrië en de door Iran gesteunde terreurgroep Hezbollah steunt”, begint een artikel in de tabloid Daily Mail:

“Dit is precies het soort kanaal waar de oude boef de voorkeur aan geeft.”

Gezien Corbyns standpunt om vreedzame onderhandelingen met Vladimir Poetin na te streven in plaats van “wapens te leveren aan Oekraïne”, zou Groot-Brittannië “dankbaar moeten zijn”, vervolgt de Daily Mail, “dat Jeremy Corbyn bijna drie jaar geleden door de kiezers werd weggestemd. Als hij in No. 10 (verwijzing naar de residentie van de Britse premier in No. 10 Downing Street in Londen, red.) had gezeten, zou Vladimir Poetin misschien niet alleen heel Oekraïne bezetten, maar ook Oost-Europa bedreigen.”

De auteur van het artikel in de Daily Mail zegt verder dat er een “kern van verstandigheid” zit in de uitspraken van de “oude marxist”. Men moet echter “diep graven om het te vinden, door een hoop anti-Westerse onzin, pro-Russische sympathieën en bedompte gedachten te zeven”. De tabloid bracht ook de COVID-19 pandemie ter sprake:

“Ik ben er trouwens vrij zeker van dat een Corbyn-regering van de pandemie een knoeiboel zou hebben gemaakt. Ik betwijfel ten zeerste dat we met Jeremy’s wankele hand aan het roer het vaccin zouden hebben ingevoerd voordat de EU haar zaakjes op orde had. We zouden waarschijnlijk nog steeds opgesloten zitten.”

Topfoto: Voormalig Labourleider Jeremy Corbyn wordt momenteel opgejaagd door de Britse pers. Bron: www.globallookpress.com © Martyn Wheatley