Bron: southfront 27 juni 2022 ~~~

Op 27 juni verklaarde de assistent van het hoofd van de machtseenheid in Tsjetsjenië, de heer Alaudinov, dat door Rusland geleide troepen bewijzen hebben gevonden dat het vliegveld van Severodonetsk zou moeten worden omgevormd tot een grote militaire basis van de NAVO.

Hij stelde:

We hebben alle informatie en bewijzen dat de luchthaven van de stad Severodonetsk werd voorbereid voor een NAVO-basis. Het zou de belangrijkste luchthaven worden in het gebied dat grenst aan het grondgebied van de Russische Federatie, aan onze grenzen. Grote kampen met vliegtuigen, wapens en militair materieel zouden daar worden opgezet. In feite, waarschijnlijk om een aanval op de Russische Federatie voor te bereiden.

Dit bewijst eens te meer dat als wij hen niet hadden tegengehouden, zij ons nauwelijks met rust zouden hebben gelaten. Hun aanval op ons grondgebied zou slechts een kwestie van tijd zijn.

In 2020 verklaarde de voormalige minister van Defensie van Oekraïne Andriy Zagorodnyuk dat het Kievse regime van plan was om twee bases te creëren in Severodonetsk en Mariupol volgens de NAVO-normen.

Sinds begin 2015 is de luchthaven eigendom van het regionale bestuur van Luhansk, dat onder controle van Kiev stond. Aangezien de luchthaven van Lugansk als gevolg van de gevechten volledig werd verwoest en zich op het grondgebied bevindt dat buiten de controle van de Oekraïense autoriteiten valt, werd besloten om een nieuwe regionale luchthaven te creëren gebaseerd in Severodonetsk.

Tegenwoordig staan zowel de luchthaven als de stad Severodonetsk en de nabijgelegen nederzettingen onder controle van de Volksrepubliek Luhansk.