Bron:  RTde, 29 augustus 2022 ~~~

De luchtmacht van Kiev heeft niet genoeg vliegtuigen en piloten. Bronnen van persbureau TASS melden dat de VS nu Afghaanse piloten voor Kiev willen rekruteren. Er wordt gesproken over helikopters en lichte vliegtuigen van Russische makelij – eveneens uit Afghanistan.

De bemanningen van wat nu nog slechts de “voormalige” Oekraïense luchtmacht is, zijn vrijwel vernietigd door de Russische luchtmacht en luchtverdediging – samen met de meeste van hun vliegtuigen. Dat heeft een bron in militair-diplomatieke kringen maandag bekendgemaakt aan het Russische persbureau TASS:

“Al het gekwalificeerde vliegend personeel van de voormalige Oekraïense luchtmacht voor de vliegtuigtypes Mig-29, Su-27 en Su-25 is effectief uitgeschakeld door het effectieve werk van de Russische luchtmacht en luchtverdedigingsmiddelen”.

Eerdere pogingen van Kiev om dit gat in het kader te dichten zijn volgens de bron vruchteloos gebleken:

“Het gebruik van voormalige cadetten van het militaire instituut van Charkov van de Oekraïense luchtmacht in gevechtshandelingen heeft geleid tot catastrofale verliezen onder de overblijfselen van de Oekraïense luchtmacht.”

“Zo niet op hun eerste gevechtsmissie, dan wel op hun tweede, worden deze piloten neergeschoten. Om vandaag de training af te maken, is er gebrek aan tijd, vliegtuigkerosine en vliegtuigen.”

Volgens de bron zijn ook de pogingen van Kiev mislukt om in Polen en andere Oosteuropese landen huurlingen als piloten voor Sovjetvliegtuigen te werven:

“De weinigen die instemden liggen al in hun graf of in het ziekenhuis. Nieuwe vrijwilligers die postmortale verzekeringen en vergoedingen voor rituele diensten willen innen, komen er niet.”

Volgens de bron zullen de beloften van het Westen om gevechtsvliegtuigen van sovjetontwerp uit de voorraden van de voormalige lidstaten van het Warschaupact aan Kiev te leveren, waarschijnlijk slechts woorden blijven. Anderzijds lijken zich andere perspectieven voor te doen met betrekking tot de vliegtuigen en de piloten: Een bron in militair-diplomatieke kringen, mogelijk dezelfde als de hierboven geciteerde, zegt dat het Pentagon thans voormalige Afghaanse gevechtspiloten rekruteert die naar de VS zijn gevlucht nadat de Taliban in Kaboel de macht hadden gegrepen. Na een opleiding in Californië zullen zij via Polen naar Oekraïne worden overgebracht:

“Het Pentagon is, zoals bekend, begonnen met het werven van voormalige Afghaanse gevechts- en trainerpiloten voor Oekraïne, die een jaar geleden met de Amerikanen naar de VS zijn gevlucht. Hun voorbereiding begint nu in Californië en daarna zullen zij via Polen naar Oekraïne worden overgebracht”.

Dit geldt niet alleen voor voormalige piloten, zei hij, maar ook voor andere Afghanen die bijvoorbeeld bij de speciale strijdkrachten hebben gediend:

“Zij zullen ook een opleiding krijgen en een contract voor verdere inzet in de gevechtszone in Oekraïne.”

Hoewel de VS over voldoende voorraden en productiecapaciteit voor F-16 en F-15 gevechtsvliegtuigen beschikken die zij samen met de eerder genoemde piloten aan Oekraïne zouden kunnen overdragen, stellen deze vliegtuigen eisen aan de kwaliteit van de vliegvelden en het onderhoud waaraan Oekraïne thans niet kan voldoen. Veel waarschijnlijker zijn dus leveringen van Mi-17 helikopters van Mil, die de VS destijds van Rusland hebben gekocht voor de regering in Kaboel, alsmede van EMB 314 Super Tucano (A-29 volgens de type-aanduiding van het Amerikaanse leger) vliegtuigen van Embraer in Brazilië, Cessna AC-208B Combat Caravan en AT-6E Wolverine vliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Beechcraft. De laatste drie zijn lichte turboprops voor grondgevechtsvliegtuigen, die alle vier veel bescheidener eisen stellen aan vliegvelden en onderhoud, en een kleiner prijskaartje hebben in vergelijking met F-16’s en F-15’s. De Tucano’s zullen echter waarschijnlijk niet door Embraer aan Oekraïne worden geleverd, in tegenstelling tot wat al lang de bedoeling was, omdat Brazilië nogal bevriend is met Rusland en niet wil dat er wapens van zijn grondgebied aan crisisgebieden worden verkocht.

Anderzijds zijn alleen al op de luchthaven van Termes in Oezbekistan minstens 22 kleinere vliegtuigen, waaronder de bovengenoemde Tucano’s en Combat Caravans, per satelliet gelokaliseerd. Veel van deze vliegtuigen en helikopters werden kort voor de machtsovername door de Taliban door Afghaanse piloten daar en naar andere luchthavens in Oezbekistan en Tadzjikistan overgebracht, waar ze sindsdien zijn gebleven. De Afghaanse piloten zouden slechts een korte bijscholing nodig hebben voor de Braziliaanse en Italiaanse turboprops voor grondgevechtsvliegtuigen en de Russische helikopters. Indien Tasjkent en Dushanbe weigeren de VS toe te staan ook deze vliegtuigen mee te nemen, zou het Pentagon nog steeds de mogelijkheid hebben hen op te leiden op de Wolverines van Amerikaanse makelij en hen mee te sturen om in Oekraïne te vechten.

Topfoto: Licht turbopropvliegtuig AT-6 van de Amerikaanse fabrikant Beechcraft neemt deel aan het U.S. Air Force Light Attack Experiment. White Sands Missile Training Range, Holloman Air Force Base, New Mexico, V.S. op 31 juli 2017. | Bron: www.globallookpress.com © U.S. Airforce/Zuma Press