Bron: SouthFront 8 juli 2022 ~~~

Een Russische raketaanval op de oblast Odessa heeft twee Harpoon anti-scheepsraketlanceerinrichtingen weggevaagd die onlangs door het Verenigd Koninkrijk aan het Oekraïense leger waren geleverd, zo heeft luitenant-generaal Igor Konashenkov, een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, op 8 juli bekendgemaakt.

“Vanaf zee gelanceerde precisiewapens hebben twee Harpoon-kustraketlanceerinrichtingen uitgeschakeld in het gebied van de nederzetting Liman in de regio Odessa, geleverd door Groot-Brittannië,” zei de woordvoerder tijdens zijn dagelijkse briefing over de Russische speciale militaire operatie in Oekraïne.

De Harpoon is een antischip-raket op zee die is uitgerust met een radarhoogtemeter en een GPS-ondersteund traagheidsnavigatiesysteem, of INS. Voor de eindgeleiding is de raket uitgerust met een actieve radarzoeker. Wanneer de raket vanaf de grond wordt gelanceerd, heeft hij een bereik van 124 tot 280 kilometer, afhankelijk van de versie. De raket is bewapend met een 221 kg penetrerende hoog-explosieve ontploffingskern.

Eind mei 2022 stuurde Denemarken Harpoon lanceerinrichtingen en raketten naar Oekraïne om te helpen bij hun oorlogsinspanningen, en kort daarna stuurde Nederland extra raketten. Later, half juni 2022, kondigden de VS aan dat ze Oekraïne Harpoon-lanceerinrichtingen en raketten zouden leveren, en de Britse minister van Defensie zei dat ze ook overwogen om Oekraïne van de raketten te voorzien.

Op 17 juni beweerde Oekraïne de loodsboot Spasatel Vasily Bekh van de Russische marine tot zinken te hebben gebracht met twee Harpoon-raketten. Deze beweringen moeten nog worden bevestigd.

Woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin waarschuwde reeds in mei dat het Russische leger de Harpoon-leveringen nauwlettend in de gaten houdt en overeenkomstige maatregelen neemt.

De levering van Harpoon anti-scheepsraketten aan het Oekraïense leger werd door VS-functionarissen gerechtvaardigd als een manier om Oekraïne te helpen “de Russische zeeblokkade te verslaan”. Het werkelijke doel is echter om het conflict in Oekraïne te laten escaleren en de verliezen voor Rusland te maximaliseren.

Topfoto: 160719-N-ZZ999-112.PACIFIC OCEAN (19 juli 2016) USS Coronado (LCS 4), een Independence-variant littoraal gevechtsschip, lanceert de eerste over-the-horizon missile engagement met behulp van een Harpoon Block 1C raket. (U.S. Navy foto door Lt. Bryce Hadley/Released)