Bron: moonofalabama 14 juli 2022 ~~~

Op 2 juli kwam Lysichansk onder Russische controle:

Dit komt slechts een week nadat de ketel rond Lysichansk begon te sluiten. Tot een paar uur geleden was er nog een kans om uit Lysichansk te vluchten, maar de enige begaanbare weg lag onder Russisch vuur. Het is nog niet bekend hoeveel het er hebben gered of hoeveel er het hebben opgegeven en gevangen zijn genomen.

Een deel van degenen die zich terugtrokken ging naar Siversk, zo’n 20 kilometer ten westen van Lysichansk. Die stad zal het volgende grotere doelwit zijn in die campagne-sector.

De snelheid van deze operatie was veel hoger dan die in Mariupol. Dat wijst op verminderde capaciteiten en soldatenmotivatie van de Oekraïense strijdkrachten.

De nu veel kortere frontlijn maakt verschillende tactische bataljonsgroepen aan Russische zijde vrij, die nu kunnen worden omgebouwd en uitgerust om vervolgens naar elders te vertrekken.

Het front is sindsdien geconsolideerd:

Source: LiveUAmap

Over een week of twee zullen de BTC’s die nu rusten en herbevoorraden weer terug zijn. Zij zullen een nieuwe ketel creëren rond Siversk en misschien Bakhmut, de Oekraïense troepen daarbinnen decimeren en vervolgens het hele gebied veroveren.

De artillerievoorbereidingen voor het volgende offensief zijn onmiddellijk na de val van Lysichansk begonnen. De “week of twee” is voorbij en de aanval op de volgende verdedigingslinie (gele lijn in het oosten) van Siversk naar Kurdiumivka is begonnen. Gisteren werden grondgevechten gemeld binnen Siversk en Soledar.

Bron: LiveUAmap (niet volledig bijgewerkt) – groter

Over een week of twee zal de lijn van Siversk naar Krasna Hora waarschijnlijk onder Russische controle zijn. Bakhmut, dat erg versterkt is, kan nog een paar dagen nodig hebben om te vallen.

De strijd zal zich dan verplaatsen naar de volgende verdedigingslinie verder naar het westen (ook in het geel aangegeven). Die linie is in het noorden verankerd op Sloviansk, dat een spoorlijn (zwart) heeft die vanuit het westen binnenkomt. Via die spoorlijn kunnen de Oekraïners hun huidige frontlinie bevoorraden met zware artillerie munitie en brandstof.

Sloviansk zal worden aangevallen vanuit het noordwesten, het noordoosten en het zuidoosten. De onderstaande kaart toont aan dat de Oekraïense verdediging in dat gebied vrij zwak is.

Bron: MilitaryLand.net

(De kaart hierboven gebruikt NAVO-symbologie. De markering binnen de blauwe (bevriende) rechthoeken geeft het type van de eenheid aan. Gekruiste bandeliers’ zijn infanterie, ’tank tracks’ staan voor gepantserde eenheden, een zwarte stip duidt artillerie aan, een combinatie van tank tracks en gekruiste bandeliers betekent gemechaniseerde infanterie. De markering boven de rechthoek geeft de grootte van de eenheid aan. Een X betekent brigade (3.000-4.000 man), drie verticale lijnen een regiment (1.000-1.500 man), twee verticale lijnen een bataljon (300-600 man), enzovoort. Elke eenheid is “organisch” in die zin dat zij haar eigen artillerie- of mortiergroep heeft en andere verbonden ondersteuning zoals transport en hospikken).

De Oekraïense linies in het noordoosten van de oblast Donetzk worden bezet door zuivere infanterietroepen van dubieuze kwaliteit (d.w.z. brigades voor territoriale verdediging). De meeste van deze brigades zijn al door de Russische artillerie overrompeld en zijn nog maar op 70% of minder van hun oorspronkelijke sterkte. Zij zijn nauwelijks opgewassen tegen de gemotoriseerde (en gepantserde) Russische troepen die tegen hen oprukken. De Oekraïners hebben zeer weinig gepantserde reserves achter het front die zouden kunnen ingrijpen en de Russische aanvallen afslaan.

Laten we nu eens kijken naar het grotere plaatje in Oost-Oekraïne. Ik heb 5 verdedigingslinies gemarkeerd (geel) die allemaal van noord naar zuid lopen langs grote snelwegen of spoorwegen.

De twee in het oosten (rechterkant) zullen binnen de komende twee of drie weken vallen. De enige echt belangrijke van de andere linies ligt in het westen (linkerkant) en loopt van Kharkiv via Dnipro naar Zaporizhzhia in het zuiden. Het zal stukje bij beetje worden opgeknabbeld. Kharkiv, het anker in het noorden, wordt al aangevallen. Zaporizja in het zuiden ligt onder lange afstands artillerievuur. Het centrum rond Dnipro zal zowel vanuit het oosten als vanaf de westkant van de Dnjepr worden aangevallen (zie hieronder). Ik denk dat de Russen van plan zijn om die westelijke linie volledig in te nemen voordat de winter begint.

Laten we nu eens kijken naar het zuidelijk front waar de Oekraïense troepen een tegenaanval op Kherson hebben geprobeerd. Ter oriëntatie: Op deze kaart ligt Dnipro rechtsboven.

Kherson is een belangrijke stad aan de westkant van de Dnjepr rivier. Als Rusland Kherson weet te behouden, kan het oprukken naar het economisch belangrijke industriegebied Kryvyi Rih en van daaruit Dnipro aanvallen vanuit zuidwestelijke richting.

Dit is een groot strategisch gevaar voor de Oekraïense kant. Daarom verzamelde het veel troepen rond Mykolaiv (Nikolajev in het Russisch) en probeerde het een tegenaanval op Kherson uit te voeren. Op de troepenverplaatsingskaart zien we gemotoriseerde infanterie, marine infanterie, artillerie, helikopter, en raketbrigades allemaal gepositioneerd in of rond Mykolaiv.

De laatste dagen hebben die troepen zwaar geschut gebruikt in een poging om de stuwdam en de rivieroversteek bij Nova Kakhorvka aan de rechterkant van de bovenstaande kaart te vernietigen. Dit zou het gebied ten zuiden van Kherson onder water hebben gezet en de verdediging ervan veel moeilijker hebben gemaakt. Maar tot nu toe zijn alle grote Oekraïense aanvallen op de dam en langs de zuidelijke frontlijn mislukt.

De volgende kaart toont de belangrijkste redenen voor die mislukking.

groter

Alle Oekraïense eenheden in en rond Mykolaiv zijn onder zeer zwaar artillerievuur komen te liggen van de Russische strijdkrachten. De belangrijkste doelwitten waren hoofdkwartieren, munitieopslagplaatsen en grotere groepen soldaten. De geplande Oekraïense tegenaanval op Kherson werd daardoor vernietigd nog voordat het zijn uitgangspositie had ingenomen. Ik ben niet op de hoogte van Oekraïense reservetroepen die daarheen zouden kunnen worden verplaatst om de aanval nieuw leven in te blazen.

Alles bij elkaar zijn de Oekraïense strijdkrachten er slecht aan toe. Zij hebben weinig weerstand tegen verdere acties van Russische zijde.

Laten we nu eens kijken naar de Amerikaanse steun voor de Oekraïense strijdkrachten.

Naast draagbare handvuurwapens, Javelin anti-tankraketten en stinger anti-luchtraketten, zijn een belangrijke levering van de VS de 100 lichte houwitsers M-777 en hun standaard 155mm munitie geweest. Dit zijn nogal zwakke kanonnen en ze zijn traag inzetbaar. Ongeveer 70% ervan is nu uitgeschakeld of vernietigd.

Die 100 houwitsers beschikten niet over de digitale systemen die het mogelijk maken om er precisiemunitie mee te gebruiken. De VS hebben inmiddels nog eens 18 M-777 houwitsers met digitale richtsystemen en 1.000 patronen precisiemunitie voor gebruik met deze houwitsers verzonden. De levering omvatte ook drie artilleriedetectieradars. Deze drie batterijen, met elk zes kanonnen, zullen daarmee worden ingezet in een tegenartillerie-missie tegen Russische artillerie.

De VS hebben ook 18 12 HIMARS langeafstandsraketsystemen aan Oekraïne geleverd. Nog eens 3(?) systemen zijn uit Duitse en Britse depots gekomen. Zij zijn de nieuwe Wunderwaffe Du Jour.

Het HIMARS-systeem is tot nu toe vooral gebruikt voor de vernietiging van verschillende Russische munitiedepots (vid), zo’n 50 kilometer (30 mijl) achter de frontlinies.

De Russische kant zal de voor de hand liggende tegenmaatregelen tegen dergelijke aanvallen gebruiken. Grotere depots zullen verder naar achteren worden verplaatst, kleinere dichter bij het front zullen worden verspreid en gecamoufleerd. Raket- en luchtafweer zullen worden opgetrokken om de depots te verdedigen. Speciale eenheden zullen zich achter de Oekraïense frontlinies begeven om jacht te maken op de HIMARS-raketsystemen. Ik heb twee video’s gezien van dergelijke eenheden die ver achter de frontlinies de Oekraïense S-300 luchtverdedigingssystemen aanvallen met anti-tankwapens en scherpschuttergeweren.

De afgelopen weken hebben enkele HIMARS- en andere systemen de stad Donetsk bestookt en daarbij een groot aantal burgerslachtoffers gemaakt. De Russen hebben speciale tegenaanvalsmissies gelanceerd, waarmee zij met succes een aantal van die eenheden hebben opgejaagd. Enkele Russische Tochka-U raketsystemen, die niet langer in dienst zijn van de Russische strijdkrachten, zijn aan de strijdkrachten van de Volksrepubliek Donetzk gegeven om hun belangrijkste stad te verdedigen. De Tochka heeft een vergelijkbaar bereik van meer dan 100 kilometer als de HIMARS, maar is minder nauwkeurig.

Er is geen toezicht op waar de “westerse” wapenleveranties aan de Oekraïne naartoe gaan. Hier is een civiele auto met Albanese nummerplaten geladen met Britse en Amerikaanse antitankraketten. Het Oekraïense leger heeft toegegeven dat dergelijke overdrachten plaatsvinden. We kunnen alleen maar raden waar die wapens terecht zullen komen.

Van de 18 HIMARS die de VS heeft geleverd zouden er twee zijn vernietigd en zou er één, inclusief munitie, zijn verkocht aan de Russische kant. Er waren ook berichten dat twee Franse Caesar artillerie systemen aan de Russen zijn verkocht. Dat worden mooie pronkstukken naast al die Nazi Tiger tanks die in Russische militaire musea terecht zijn gekomen.

Morgen houdt het parlement van de Russische Federatie een speciale zitting, waarschijnlijk over de oorlog in Oekraïne. Ik heb nog geen aanwijzing gezien van wat het zou kunnen besluiten te doen, maar het zal de Russische president waarschijnlijk in staat stellen meer strijdkrachten in Oekraïne in te zetten dan hij nu doet.

De Oekraïense kant verliest honderden soldaten per dag, wat leidt tot veel begrafenissen met twijfelachtige symboliek (oude video).

Het is de hoogste tijd voor de Oekraïense en “westerse” kant om de oorlog te stoppen en opnieuw onderhandelingen aan te gaan met de Russische kant.