Bron:  Jeremy Kuzmarov 
covertactionmagazine 5 augustus 2022 ~~~

Laatste schandaal is het gebruik van flash-bang granaten en drones door de FBI om de 80-jarige leider van Zwarte Nationalistische organisatie die werd beschuldigd een Russische agent te zijn – op grond van het feit dat hij zeven jaar geleden een bijeenkomst over zelfbeschikking in Moskou bijwoonde – schrik aan te jagen.

De FBI beschuldigt de vermeende Russische agent ook van steun aan een afscheiding van Californië.

Om 5 uur ’s morgens op 29 juli werden de tachtigjarige Omali Yeshitela en zijn vrouw, Ona Zené Yeshitela, met doodsangst wakker toen FBI-agenten in gevechtstenue, uitgerust met automatische wapens, hun ramen insloegen, hun deur openbraken en dodelijke flashbang-explosieven van militaire kwaliteit (ook bekend als ” schokgranaten “) tot ontploffing brachten toen ze het huis van het echtpaar binnenvielen in een rustige woonwijk van St. Louis.

De FBI maakte een grote show van de inval voor de hele gemeenschap, bezetten de tuin van een buurman en sloegen ook zijn deur in. Vervolgens vernederden zij Yeshitela en zijn vrouw door hen onder bedreiging van een pistool naar buiten te slepen, hen voor de ogen van de buren in de boeien te slaan en hen te dwingen te wachten terwijl de FBI-agenten hun huis plunderden en computerapparatuur en hun telefoons weghaalden.

Welke onmiddellijke bedreiging voor de vrede en de veiligheid van het Amerikaanse vaderland rechtvaardigde deze aanval in militaire stijl op het huis van een tachtigjarige geleerde (Yeshitela heeft talrijke boeken geschreven) en gerespecteerd gemeenschapsleider? Bronnen hadden hem ervan beschuldigd een Russische agent te zijn – omdat hij zeven jaar geleden in Moskou een bijeenkomst over zelfbeschikking had bijgewoond!

FBI doet inval in huis van activist in St. Louis als onderdeel van onderzoek naar Russische invloed.
Omali Yeshitela staat voor zijn huis en spreekt met supporters na FBI inval op 29 juli. [Bron: stltoday.com]

De FBI gebruikte een soortgelijke hardhandige tactiek aan de andere kant van de stad tijdens een inval in het African People’s Socialist Party Solidarity Center op Gravois Avenue in St. Louis en in het radiostation en het krantenkantoor van de partij, en in de kantoren van de African People’s Socialist Party in St. Petersburg, Florida, waarvan federale en Florida agenten beweren dat ze door Russische inlichtingendiensten werden beïnvloed om propaganda te verspreiden en een lokale verkiezing te beïnvloeden.

De invallen hielden verband met de uitvaardiging door de FBI van een arrestatiebevel tegen Alexander Ionov, een inwoner van Moskou en vermeende medewerker van de Russische inlichtingendienst (FSB), die naar verluidt nauwe banden onderhield met de Russische agente Maria Butina en Yevgeny Prigozhin, “de chef van Poetin”, tegen wie Amerikaanse sancties zijn uitgevaardigd wegens de vermeende inmenging van het Kremlin in de presidentsverkiezingen van 2016.

Alexander Ionov [Bron: bbc.com

Ionov wordt beschuldigd van het werken met leden van de Afrikaanse Socialistische Volkspartij aan een “kwaadaardige beïnvloedingscampagne”, ontworpen om “buitenlandse percepties te vormen en bevolkingen op een aantal manieren te beïnvloeden,” zei de Amerikaanse procureur Roger, zei Handberg tijdens een persconferentie in Florida.

Roger Handberg [Bron: tampabay.com]

De “kwaadaardige beïnvloedingscampagne” omvatte naar verluidt pogingen om protesten aan te wakkeren gericht op het zaaien van verdeeldheid binnen de VS – waaronder een tournee in vier steden in 2018 door de Socialistische Partij van het Afrikaanse Volk in St. Petersburg ter ondersteuning van een “petitie over de misdaad van genocide tegen Afrikaanse mensen in de Verenigde Staten.”

Ionov werd verder beschuldigd van a) het samenwerken met Prigozhin’s Foundation for Battling Injustice (FBR) om kandidaten in een gouverneursverkiezing van 2022 te ondersteunen; b) het werken aan “het verspreiden en verspreiden van desinformatie die het Amerikaanse verkiezingsproces zou beïnvloeden; en c) het “toezicht houden op” politieke kandidaten voor lokale ambten in Sint-Petersburg die niet in de aanklacht werden genoemd.

Ionov werd bovendien beschuldigd van het bevorderen van de afscheiding van Californië door het betalen voor posters die een pro-afscheidingsbijeenkomst aankondigden die plaatsvond in Sacramento op Valentijnsdag in 2018.

In de aanklacht van Ionov werd beweerd dat hij de oprichter en voorzitter van de Socialistische Volkspartij van Sint-Petersburg – die wordt aangeduid als niet-geïndentificeerde mede-samenzweerder 1 – had betaald om in 2015 naar Moskou te reizen – nadat hij had gezegd dat hij wilde dat de groep een “instrument van de Russische regering” zou zijn, wat volgens de niet-geïndentificeerde mede-samenzweerder “ons niet stoorde”.

Ionov bleef de lijn van het Kremlin doordrukken via zijn contacten in Florida in de vroege stadia van de oorlog van Rusland in Oekraïne, door te beweren dat “iedereen die Oekraïne steunde ook nazisme [sic] en blanke suprematie steunde,” volgens de aanklacht.

Wat voor soort democratie?

Ionov heeft op Facebook zijn aanklacht ontkend door te zeggen dat “ik nog nooit zulke onzin en bedrog heb ontmoet. Er zijn geen specifieke namen van ambtenaren, er is geen bewijs van financiering en er zijn geen begrijpelijke argumenten.”

Hij ging verder: “De Oekraïense crisis heeft Amerikaanse functionarissen gek gemaakt! Kameraden, nu zien jullie wat voor ‘democratie’ er in de VS bestaat!”

Alexander Ionov [Bron: meduza.io; collage met dank aan Steve Brown]

Yeshitela weet uit ervaring de holle aard van deze “democratie” – in het bijzonder voor zwarte mensen.

Omali Yeshitela spreekt voor een menigte in de late jaren 1960. [Bron: apspuhuru.org]

Als organisator van het Student Non-Violent Coordinating Committee (SNCC) in de jaren ’60, toen hij Joe Waller heette, werd Yeshitela gearresteerd voor het verwijderen van een racistische muurschildering op het gemeentehuis van St. Petersburg, Florida, tijdens een demonstratie.

Toen Yeshitela uit de gevangenis kwam, organiseerde hij een Black Power organisatie die het doelwit werd van de beruchte contra-inlichtingen operatie (COINTELPRO) van de FBI.

Geïnspireerd door de leer van Malcolm X en de Black Panther Party, werd de African People’s Socialist Party officieel opgericht in 1972 met het doel Zwarte mensen te bevrijden van de gesel van blanke suprematie, kolonialisme en neo-kolonialisme in de VS en over de hele wereld.

In de jaren tachtig zette de groep succesvolle, door Afro-Amerikanen gecontroleerde economische instellingen op, zoals het populaire Uhuru Bakery Café in Oakland, en richtte zij het eerste tribunaal op dat herstelbetalingen eiste voor mensen van Afrikaanse afkomst.

De groep heeft ook basketbalvelden aangelegd en een programma opgezet om Afro-Amerikaanse vrouwen op te leiden tot vroedvrouwen om te proberen de hoge kindersterfte in North St. Louis te compenseren, samen met andere beroepsopleidingsprogramma’s om voormalige zwarte gevangenen te helpen bij hun re-integratie in de samenleving.

In 2019 kreeg Akilé Anai, een 23-jarige leider van de Socialistische Partij van het Afrikaanse Volk in St. Petersburg (Florida) ongeveer 18% van de stemmen toen hij zich kandidaat stelde voor de gemeenteraad met een herstelbetalingsprogramma.

Akilé Anai [Bron: uhurusolidarity.org]

Nadat haar auto in beslag was genomen tijdens de inval van de FBI op 29 juli, zei Anai dat de Socialistische Partij van het Afrikaanse Volk “relaties kan hebben met wie we maar willen,” en dat de acties van de FBI deel uitmaakten van een “propagandaoorlog die elke dag in het nieuws tegen Rusland wordt gevoerd.”

COINTELPRO Redux

Na de inval tweette Ajamu Baraka, leider van de Black Alliance for Peace, dat “zoals voorspeld, zwarte radicalen opnieuw het doelwit zijn omdat ze niet op één lijn zitten met de imperiale agenda van de VS inzake Oekraïne.”

Ajamu Baraka [Bron: hamptonthink.org]

Advocaat en organisator Kamau Franklin verklaarde: “Dit is een COINTELPRO operatie. Een die bedoeld is om zwarte organisaties te vernietigen.”

[Bron: loveancestry.com]

In een exclusief interview met CovertAction Magazine verklaarde Omali Yeshitela dat de beschuldiging van de regering dat de African People’s Socialist Party werd gebruikt als pionnen van de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen “belachelijk” en “nep” was, en dat de inval “een aanval was op de zwarte bevrijdingsbeweging” en het op het werk dat de Black People’s Socialist Party deed om de verarmde mensen van North St. voormalige slaven die in buitengewoon slechte omstandigheden leven, te verheffen.

Omali Yeshitela [Bron: wikipedia.org]
Richard Gephardt [Bron: montgomeryrarebooks.com]

Yeshitela, die opmerkte dat de politie hem tijdens de inval met een laserstraal viseerde en dat zijn vrouw bijna omver werd geduwd door een drone, wees op een plan uit de jaren zeventig dat werd gepromoot door stadsleiders van St. Louis, zoals de toekomstige leider van de meerderheid in het Huis, Richard Gephardt (1989-1995), en dat tot doel had Zuid St. Louis, waar blanken woonden, op te bouwen en duizenden huizen in Noord St. Louis, waar zwarten woonden, af te breken. Het herstel van vervallen gebouwen daar werd als “oneconomisch” beschouwd.

Naast het neerschieten van zwarte jongeren zoals Michael Brown, heeft de stad sindsdien steeds meer land van de zwarten in bezit genomen, aldus Yeshitela. Ze hebben hele gemeenschappen vernietigd door de belastingen op te drijven tot een niveau dat de zwarten zich niet konden veroorloven, en door gedrochten te bouwen zoals het National Geospatial Intelligence Agency, een militaire installatie die betrokken is bij de oorlogen van de VS in Oekraïne, Syrië en elders.

De regering probeert vandaag heel duidelijk, merkt Yeshitela verder op, angst te creëren bij de blanke bevolking door zwarten in verband te brengen met de Russen om zo hun pogingen om terug te vechten in diskrediet te brengen. “Door ons als staatsvijanden te bestempelen”, konden ze rechtvaardigen dat “onze communicatie en computers [van de Socialistische Partij van het Zwarte Volk] in beslag werden genomen en veertig jaar van onze archieven werden gestolen, waardoor een deel van onze geschiedenis werd uitgewist”.

Alsof zwarte mensen geen macht hebben

Na de inval van de politie op 29 juli plaatste Yeshitela een video op Facebook waarin hij erkende dat hij Ionov – het hoofd van een Russische mensenrechtengroep – in 2015 in Moskou had ontmoet op een conferentie over vraagstukken rond zelfbeschikking en kolonialisme.

Yeshitela zei dat hij Rusland steunt tegen Oekraïne, omdat het de VS waren die het conflict uitlokten door de gekozen regering van Oekraïne omver te werpen, die sinds de staatsgreep in 2014 “13.000 tot 14.000 Russen of Oekraïners heeft gedood die Rusland steunden in Oost-Oekraïne.”

Tank voor het huis van Yeshitela tijdens FBI-inval. [Bron: Photo Courtesy of Burning Spear Media]

Volgens Yeshitela was het hypocriet om hem te veroordelen omdat hij naar Rusland ging, terwijl blanken nooit werden veroordeeld omdat ze naar Israël gingen, dat Arabisch land bezet houdt in het historische Palestina. De African People’s Socialist Party “steunt Rusland in Oekraïne net zoals het de zelfbeschikking van de Palestijnen steunt; en het volk van Nicaragua toen zij daar een revolutie tegen de marionetten van de V.S. tot stand brachten, en mensen die overal tegen onderdrukking vechten.”

Yeshitela herinnerde zijn publiek eraan dat “het de regering van de VS was – en niet de Russische regering – die in de jaren vijftig democratische regeringen in Iran en Guatemala omverwierp, die een staatsgreep pleegde tegen Hugo Chávez in Venezuela, en die Malcolm X en Martin Luther King, Jr. vermoordde, evenals 30 leden van de Black Panther Party – waaronder Fred Hampton – in één jaar alleen.”

Fred Hampton en foto van de plaats delict. Yeshitela herinnerde zijn publiek eraan dat het de Amerikaanse regering was – en niet de Russische regering – die Fred Hampton en vele anderen heeft vermoord. [Bron: heavy.com]

De inval van de FBI op 29 juli was volgens Yeshitela onderdeel van een hernieuwde “ideologische oorlog van de Amerikaanse regering gericht tegen zwarte mensen en Rusland,” die tot doel had zwart politiek activisme in diskrediet te brengen en de Amerikaanse steun voor haar oorlog bij volmacht tegen Rusland in Oekraïne te bevorderen.

Yeshitela zei dat veel blanken in de VS nu “de eis voor herstelbetalingen voor zwarten zijn gaan steunen”, wat “de mensen aan de macht nerveus heeft gemaakt,” zodat ze “ons moeten aanvallen en proberen de leiders van onze beweging in verband te brengen met Rusland.”

Gebroken raam in Yeshitela’s huis van de politie/FBI inval. [Bron: Foto met dank aan Burning Spear Media].

Toen “Amerikaanse blanken van eigen bodem – die niets met Rusland te maken hadden – op 6 januari actief probeerden de Amerikaanse regering omver te werpen en dreigden de vice-president te vermoorden, reageerde de regering niet door de huizen van de daders binnen te vallen met flitsgranaten en drones, zoals ze bij hem deden.”

Het meest beledigend, zei Yeshitela, was de insinuatie dat zwarten hun eigen strijd niet konden leiden – dat ze zich op de een of andere manier tot Rusland moesten wenden en “op Rusland moesten wachten om ons te vertellen dat we onderdrukt worden,” met name gezien de omstandigheden in hun gemeenschap die dermate slecht waren. Alsof zwarten “geen eigen macht of wil hebben.”

Topfoto: Scène van militair-achtige inval buiten Omali Yeshitela’s huis op 29 juli. [Bron: Photo Courtesy of Burning Spear Media]