Bron: HispanTV  15 juli 2022 (SP)  Orinocotribune 16 juli 2022 (EN) ~~~

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de spot gedreven met Oekraïne voor het leveren van commentaar op soevereiniteit, gezien de onderdanige relatie van Oekraïne met de VS.

Op woensdag 13 juli erkende de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK) de onafhankelijkheid van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, beide in de Donbas-regio in Oost-Oekraïne. Als reactie hierop heeft de Oekraïense regering de betrekkingen met de DVK verbroken, omdat een dergelijke erkenning de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne zou ondermijnen.

Oekraïne verbreekt banden met Noord-Korea vanwege de erkenning van de Donbas-republiek

Nadat Oekraïne had aangekondigd alle betrekkingen met Noord-Korea te verbreken, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Aziatische land dat het Kiev aan legitimiteit ontbreekt om te spreken over de soevereiniteit van andere staten, aangezien het zich had aangesloten bij de “onrechtvaardige en illegale” sancties van de Verenigde Staten, wat een flagrante schending is van de soevereiniteit van Noord-Korea.

“Oekraïne heeft niet het recht om de kwestie van soevereiniteit aan de orde te stellen of onze legitieme uitoefening van soevereiniteit te betwisten, nadat het een daad heeft begaan die zeer oneerlijk en onwettig is – het heeft zich in het verleden actief aangesloten bij het onrechtvaardige en illegale vijandige beleid van de VS [tegen de DVK],” benadrukte het ministerie.

De verklaring vervolgt dat Pyongyang zal doorgaan met het versterken van de samenwerking met alle staten die haar soevereiniteit respecteren en die niet proberen zich te mengen in haar interne aangelegenheden.

“Wij zullen doorgaan met het versterken en ontwikkelen van vriendschaps- en samenwerkingsbetrekkingen met alle landen die onze soevereiniteit respecteren en ons gunstig behandelen op basis van de beginselen van soevereine gelijkheid, niet-inmenging in binnenlandse aangelegenheden en wederzijds respect,” kondigde het ministerie aan.

Naast Noord-Korea en Rusland hebben ook Venezuela, Syrië, Abchazië en Zuid-Ossetië de onafhankelijkheid van Donetsk en Lugansk erkend.

Topfoto: De Noord-Koreaanse president Kim Jong-un tijdens een regeringsceremonie in Pyongyang, Noord-Korea, 1 januari 2022. Foto: HispanTV.