Bron: cubanismo 30 juli 2021 ~~~

Persbericht De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez Parrilla heeft donderdag de verklaringen van de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, Josep Borrell, over de rellen van 11 juli verworpen en gewaarschuwd dat hij in zijn uitspraken over Cuba “liegt en manipuleert”, terwijl hij “de genocidale blokkade van de VS niet bij naam durft te noemen”, alhoewel die ook een schending van de Europese soevereiniteit vormt.

De verklaring van Borrell reproduceert de imperiale matrix van “onderdrukking van vreedzame protesten” in Cuba, geeft de regering de schuld van het huidige “lijden” van het Cubaanse volk en roept op tot interne economische hervormingen, zonder ook maar één keer melding te maken van de misdadige Amerikaanse blokkade tegen Cuba, die de Europese landen als blok onlangs in de Verenigde Naties hebben verworpen.

In een verklaring die donderdag werd vrijgegeven, betuigde het blok van 27 EU-landen “ondubbelzinnige steun” aan de deelnemers aan de rellen van 11 juli en riep het op tot vrijlating van de arrestanten. Het zou zich beter bezighouden met brute politionele repressie in de EU.

In de tekst wordt de opheffing van de beperkingen voor reizigers om onbeperkte hoeveelheden voedsel en medicijnen het eiland binnen te brengen, als een “goede stap in de goede richting” beschouwd. Tegelijkertijd wordt verwijzend naar de noodzaak van hervormingen, de “versoepeling van de externe beperkingen, onder meer op geldovermakingen en reizen” nuttig, zonder echter de oorsprong van die beperkingen te vermelden.

De verklaring gaat voorbij aan de beschuldigingen van Cuba dat de regering van de staat Florida en andere Amerikaanse entiteiten betrokken zijn bij de financiering en promotie van duizenden valse nieuwsberichten en manipulatie in de netwerken om een sociale explosie in het land te bewerkstelligen. Niets over de politiek-communicatieve kruistocht waarbij in de VS gevestigde medialaboratoria betrokken zijn, iets wat het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken herhaaldelijk aan de kaak heeft gesteld.

In de huidige situatie van agressie tegen Cuba, en in tegenstelling tot de EU, hebben regeringen uit de hele wereld rechtstreeks gewezen op de gevolgen van de blokkade en het agressieve beleid van Washington als de belangrijkste oorzaak van de huidige crisis in het land.

Tot zover het Persbericht van cubanismo.be


Redactionele toevoeging:

Voorzitter buitenlandsectie van de EU, Josep Borrell heeft te maken met een groep extreemrechtse neo-koloniale aristocraten in de commissie buitenland.
Een daarvan, het Venezolaans/Spaanse EU-parlementslid Leopoldo Lopez Gil, veroordeeld couppleger van de staatsgreep in 2002 tegen Hugo Chavez, en vader van meervoudig couppleger Leopoldo Lopez jr, heeft onmiddellijk tijdens de opgezette kleurenrevolutie om exact deze reactie van de EU gevraagd.

De brieftekst van Europarlementarier Leopoldo Lopez sr. luidt:

Op 11 juli 2021 weerklonken kreten als “Vrijheid!” tijdens de grootste demonstratie van Cubanen tegen het communistische regime sinds decennia, die werd uitgelokt door de zeer ernstige economische, gezondheids- en sociale situatie.

Uren later hield president Diaz-Canel een toespraak waarin hij opdracht gaf gevechtsposten in te nemen en revolutionairen en aanhangers van het regime opriep de straat op te gaan.

Later werden de straten bezet door speciale troepen en politieagenten in uniform om te proberen de demonstranten in bedwang te houden, wat leidde tot honderden gewonden, huiszoekingen door de politie, arrestaties bij demonstranten thuis en politiegeweld.

1. Hoe zullen de EEAS en de EU-delegatie in Havana ervoor zorgen dat de Cubaanse burgers die vreedzaam de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen het gebrek aan vrijheid, de “sociale crisis en de repressie, weten dat de EU solidair met hen is?

2. Is de Hoge Vertegenwoordiger voornemens de Raad te verzoeken om sancties tegen de partijen die aanzetten tot gewelddadige confrontaties tussen de Cubaanse bevolking om de vreedzame demonstraties het zwijgen op te leggen?

3. Is hij van mening dat het bevel van president Dlaz-Canel om gevechtsposten in te nemen in overeenstemming is met de bepalingen in de “Overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking tussen de EU en Cuba” betreffende het waarborgen en beschermen van de mensenrechten?

In verband met het zomerreces heeft Josep Borrell nogal laat op deze pressie van het extreemrechtse blok (en de VS) gereageerd. Normaal gesproken geeft hij binnen enkele dagen gehoor aan de grillen van deze groep

Dergelijke verklaringen van de VS, en hun neokoloniale partners bij de OAS en de EU doen vermoeden dat de door hen in Cuba in gang gezette kleurenrevolutie – waar zowel de uitgelokte protesten alsook deze internationale veroordelingen van de ordehandhaving onderdeel van zijn – het antwoord is op VN-resolutie A_75_L.97 waarin een einde van de sancties tegen Cuba geëist wordt. Deze oproep werd op de nationale verzameling van de VN van 23 juni jl. ondersteund door alle deelstaten m.u.v. de VS en Israël (tegen) en Colombia, Oekraïne en de VAE (onthouding).
Het is dan ook niet verwonderlijk dat in deze internationale verklaringen van de VS, de OAS en de EU geen enkel woord over de moordende sancties gerept wordt.

Een greep uit de lange lijst moties voor resoluties die Leopoldo Lopez sr. in twee jaar tijd indiende (Alle moties werden na indiening vrijwel direct door het rechtse blok mede-ondertekend en vervolgens door het EU-parlement aangenomen)

 • MOTION FOR A RESOLUTION on the situation in Nicaragua 06-07-2021 B9-0400/2021
 • MOTION FOR A RESOLUTION on the human rights and political situation in Cuba 07-06-2021 B9-0341/2021
 • MOTION FOR A RESOLUTION on Bolivia and the arrest of former President Jeanine Añez and other officials 27-04-2021 B9-0244/2021
 • MOTION FOR A RESOLUTION on COVID 19 pandemic in Latin America 26-04-2021 B9-0239/2021
 • MOTION FOR A RESOLUTION on the fifth anniversary of the Peace Agreement in Colombia 26-04-2021 B9-0227/2021
 • MOTION FOR A RESOLUTION on the latest developments in the National Assembly of Venezuela 18-01-2021 B9-0056/2021
 • MOTION FOR A RESOLUTION on the “Foreign Agents” Law in Nicaragua 05-10-2020 B9-0320/2020
 • MOTION FOR A RESOLUTION on the humanitarian situation in Venezuela and the migration and refugee crisis 06-07-2020 B9-0211/2020
 • MOTION FOR A RESOLUTION on the situation in Venezuela after the attempt to illegally elect the new National Assembly Presidency and Bureau (parliamentary coup) 13-01-2020 B9-0048/2020
 • MOTION FOR A RESOLUTION on the situation of human rights and democracy in Nicaragua 16-12-2019 B9-0253/2019
 • MOTION FOR A RESOLUTION on Cuba, the case of José Daniel Ferrer 25-11-2019 B9-0200/2019
 • MOTION FOR A RESOLUTION on the situation in Bolivia 25-11-2019 B9-0187/2019
 • MOTION FOR A RESOLUTION on the situation in Venezuela 15-07-2019 B9-0006/2019

(einde redactionele toevoeging)


Uit het archief: