Bron: PressTV 15 juli 2021 ~~~

Rusland heeft de VS teruggefloten voor zijn pogingen om sociale onrust in Cuba uit te lokken als onderdeel van een ‘kleurenrevolutie’ in het Caribische land, waar anti-regeringsbetogers het aftreden van president Miguel Diaz-Canel hebben geëist.

De protestbijeenkomsten zijn in het weekend in verschillende steden van Cuba begonnen en hebben duizenden mensen de straat op getrokken om hun grieven tegen de regering van Diaz-Canel te uiten op een moment dat het eiland de ergste economische crisis in drie decennia doormaakt, met chronische tekorten aan elektriciteit en voedsel die nog worden verergerd door verlammende sancties van de VS.

De Cubaanse president verweet de chaotische situatie maandag aan Washington voor het voeren van een “beleid van economische verstikking om sociale onrust in het land te provoceren”.

Diaz-Canel benadrukte dat de draconische Amerikaanse sancties van de afgelopen jaren hebben geleid tot een tekort aan medicijnen, stroomuitval en andere economische problemen.

Gedurende de afgelopen zes decennia heeft Washington een hard economisch, financieel en commercieel embargo tegen Cuba gehandhaafd. Talrijke resoluties van de Algemene Vergadering van de VN hebben erop gewezen dat de blokkade een duidelijke schending is van het internationaal recht.

Op donderdag zei Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de VS proberen een kleurenrevolutie in Cuba te ontketenen.

“De logica is hier eenvoudig. Het is bij talrijke gelegenheden getest door Washington in verschillende situaties, maar alles is een en dezelfde modus operandi – het aanzetten tot kleurenrevoluties tegen ongewenste regimes,”

“In eerste instantie worden sancties tegen hen ingevoerd, en kunstmatige problemen worden gecreëerd of van buitenaf opgelegd, die de sociale en economische situatie compliceren. Op deze basis worden spanningen uitgelokt, en het anti-regeringsgevoel wordt aangewakkerd. Wanneer een kritische massa is bereikt, wordt de hele schuld in de schoenen van de nationale regering geschoven. Er worden etiketten op geplakt, haar activiteiten worden in diskrediet gebracht en zo nadert de situatie een ineenstorting,”

Washington heeft pogingen ondernomen om dezelfde regeling in Cuba te gebruiken, aldus de Russische diplomaat.

Zakharova benadrukte dat ondanks alle maatregelen van Cubaanse leiders om de economie van het eiland te steunen en hulp te bieden aan burgers, de VS Havana de schuld geven van de huidige crisis.

“Zij beweren dat Havana weigert Amerikaanse hulp te aanvaarden, niet bereid is deel te nemen aan internationale mechanismen voor de distributie van vaccins, en in het algemeen een anti-populair beleid voert”.

Zakharova zei dat Moskou verbijsterd is over de officiële verklaringen van het Witte Huis over de situatie in Cuba.

“Met verrassende schaamteloosheid schildert de VS de ontwikkelingen in Cuba op alle niveaus, inclusief de officiële aankondiging tijdens de briefing van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 13 juli, af als een gevolg van de fouten van de regering,”

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez zei woensdag dat Washington wanorde en instabiliteit tracht te creëren om de grondwettelijke orde en de sociale consensus in Cuba en de harmonie van de Cubanen te breken door het gebruik van krachtige en gesofisticeerde instrumenten, vooral in de vorm van een socialemedia-campagne.

De anti-regeringscampagne, die vanaf Amerikaans grondgebied via de sociale media wordt gepromoot, is er in feite op gericht om rellen en destabiliserend handelen uit te lokken, zei hij, en hij waarschuwde dat dergelijk onverantwoordelijk gedrag negatieve gevolgen voor de regio zou kunnen hebben en zelfs de nationale belangen van de VS zelf zou kunnen schaden.

“Het bijzondere cynisme van Washington” komt erop neer dat het gedurende de hele geschiedenis van het revolutionaire Cuba doelbewust een strategie heeft gevoerd van “het verstikken van het land, het discrimineren van de bevolking en het vernietigen van de economie”, aldus Zakharova.

“De VS hebben het over humanitaire behoeften, maar escaleren de spanningen en de confrontatie op grond van hun eigen bekrompen en egoïstische belangen”, voegde zij eraan toe.

Moskou, aldus Zakharova, heeft Washington opgeroepen zich niet te bemoeien met de interne aangelegenheden van Cuba en in plaats daarvan de aanhoudende blokkade van het Caribische land op te heffen vanwege de moeilijke situatie aldaar.

“We roepen Washington op om eindelijk een objectieve positie in te nemen, zich te ontdoen van de hypocrisie en verborgen agenda’s in de politiek, en de Cubanen, hun regering en volk, zelf met de situatie te laten omgaan en hun lot te laten bepalen,” zei de Russische diplomaat.

“Van de VS en hun aanhangers wordt maar één ding verlangd: dat zij zich niet mengen in de aangelegenheden van een soevereine staat,”

Ze zei ook dat wat de VS doen tegen Cuba “weer een politiek spel is, een voorbeeld van het gevestigde Amerikaanse beleid van dubbele standaarden met een selectief gebruik van wettelijke normen, en met een bevooroordeelde en verschillende interpretatie van dezelfde of soortgelijke gebeurtenissen.”

Latijns-Amerikaanse leiders, politieke figuren en maatschappelijke organisaties hebben zich al aangesloten bij een koor van steunbetuigingen aan Havana en de Cubanen als reactie op de laatste inmenging en destabiliserende pogingen van Washington.

De sociale mediacampagne doet denken aan veel andere door de Verenigde Staten geregisseerde programma’s voor regimeverandering, waaronder de staatsgreep van 2019 tegen de Boliviaanse president Evo Morales en een poging tot staatsgreep tegen president Maduro in Venezuela.

Topfoto: Woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken