Bron: Marta Andujo 
amerika21 30 juli 2021  ~~~

Mexico City. Mexico voorziet Cuba van broodnodige brandstof. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador bevestigde opnieuw het soevereine recht van zijn land om zich te verzetten tegen de Amerikaanse blokkade van Cuba, die hij “onmenselijk” noemde.

Eerder deze week is de tanker Jose Maria Morelos II naar verluidt in de haven van Havana aangekomen met een lading van ongeveer 100.000 vaten diesel van de staatsoliemaatschappij Petróleos Mexicanos. Dit meldt het persbureau Reuters en verwijst naar gegevens van het tankerbewakingssysteem van Refinitiv Eikon. Deze worden verstrekt aan financiële beroepsbeoefenaren om financiële informatie te controleren en te analyseren.

De president van Mexico heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de blokkade van Cuba door de VS en heeft het socialistische eiland reeds gesteund met leveringen van zuurstoftanks en andere medische apparatuur. Cuba heeft momenteel te kampen met een groot aantal besmettingen met het coronavirus en een economische malaise die deze maand tot protesten heeft geleid.

“Wij zijn een onafhankelijke natie,” zei López Obrador op een persconferentie toen hem gevraagd werd of de leveranties de Amerikaanse sancties tegen Cuba zouden kunnen schenden. Hij beschreef de maatregel van de VS om te verbieden dat schepen die Cuba bevoorraden Amerikaanse havens aandoen, als een ernstig aspect van het embargo.

Volgens Reuters weigerde het Amerikaanse ministerie van Financiën commentaar te geven op de actie van Mexico en reageerde het ministerie van Buitenlandse Zaken “niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar”.

De Amerikaanse regering heeft bij het aantreden van president Joe Biden alle sancties tegen Cuba overgenomen die onder voorganger Donald Trump waren aangescherpt. Biden verklaarde de tegenstrijdigheid met zijn campagnebeloften door te zeggen dat Cuba “geen prioriteit” was in zijn beleid. Biden had oorspronkelijk gezegd dat hij terug wilde keren naar het Cuba-beleid van Barack Obama.

Een paar dagen geleden had Rusland al hulp gestuurd naar Cuba. Volgens het Russische Ministerie van Defensie vervoerden twee grote An-124 vrachtvliegtuigen voedsel en beschermende uitrusting.

Enkele dagen geleden had de president van Mexico al een rechtstreeks beroep gedaan op Biden om een einde te maken aan de blokkade van de VS tegen Cuba: “Ik vind dat president Biden hierover een besluit moet nemen

Topfoto: Jaar na jaar veroordeelt een overweldigende meerderheid van de Algemene Vergadering van de VN de blokkade van Cuba door de Verenigde Staten, die al sinds 1962 van kracht is. Bron: pl