Bron: telesur 16 juli 2021 ~~~

De Cubaanse president beschreef de Verenigde Staten als “een mislukte staat” die in staat is om miljoenen mensen schade te berokkenen alleen maar om reactionaire elites tevreden te stellen.

Vrijdag trok de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel de bezorgdheid van de Amerikaanse president Joe Biden over de crisis op het eiland in twijfel en betoogde dat Washington er niet in is geslaagd de revolutie te vernietigen, ondanks het verspillen van miljarden dollars in zijn pogingen om dit te doen.

“Als Biden oprechte humanitaire bezorgdheid had voor het Cubaanse volk, zou hij de 243 verlammende sancties kunnen opheffen die werden opgelegd door voormalig president Donald Trump als een eerste stap naar het beëindigen van de economische blokkade,” verklaarde Diaz-Canel.

De dwangmaatregelen, die hebben bijgedragen tot Cuba’s ergste economische crisis in decennia, beperken het reizen van Amerikaanse burgers naar het eiland, beperken het versturen van geldtransacties en sanctioneren buitenlandse bedrijven die zaken doen met Cuba.

Cubaanse functionarissen en veel analisten beschuldigen de reactionaire Cubaans-Amerikaanse gemeenschap, die een sterke politieke invloed heeft op de staat Florida, van het aansturen van het Amerikaanse beleid ten aanzien van Cuba.

Eerder deze week beschuldigde de Cubaanse regering de Verenigde Staten ervan achter de protesten te zitten die zondag in het hele land uitbraken door de activiteiten te financieren van organisaties die politieke onrust aanwakkeren.

Met betrekking tot de recente gebeurtenissen noemde Biden een Cuba “een mislukte staat” die zijn burgers onderdrukt. Deze uitspraken lijken erop te wijzen dat de Democratische president de sancties uit het Trump-tijdperk zal handhaven, ook al heeft de internationale gemeenschap ze in brede kring verworpen.

“Een mislukte staat is een staat die in staat is om 11 miljoen mensen te schaden om een chanterende, reactionaire minderheid te behagen,” tweette Diaz-Canel.

Topfoto: Cuba’s president Miguel-Diaz Canel, 14 juli 2021. | Foto: Twitter/ @DiazCanelB