Bron: Marcel Kunzmann 
amerika21 28 juli 2021 (DE) ~~~

Mexico City. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft de VS opgeroepen “een besluit te nemen” over de blokkade tegen Cuba in het licht van de huidige situatie. Hij zei dat het niet voldoende was dat de wereldgemeenschap haar standpunt over de blokkade kenbaar maakte in een VN-stemming waarin “vrijwel alle landen van de wereld” zich ertegen verzetten.

“Het is onvoorstelbaar dat zij in deze tijden een onafhankelijk land willen straffen met een blokkade,” zei López-Obrador. “Ik denk dat president Biden hier een beslissing over moet nemen. Dit is een respectvolle oproep, zonder dat wij ons ermee willen bemoeien, maar wij moeten de politiek scheiden van de humanitaire situatie hier,” verklaarde de president van Mexico.

López-Obrador stelde voor om, als eerste stap, het overmaken van familiegeld naar Cuba weer toe te staan. Deze werden door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in verschillende stappen massaal aan banden gelegd. Dit culmineerde in de sluiting van alle filialen van de financiële dienstverlener Western Union in november 2020. López-Obrador houdt de Amerikaanse blokkade grotendeels verantwoordelijk voor de protesten in Cuba op 11 juli.

Na verschillende verscherpingen van de sancties door de VS en als gevolg van de door Corona veroorzaakte inzinking van het toerisme, bevindt het socialistische eiland zich thans midden in zijn ergste economische crisis sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in het begin van de jaren negentig. De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel heeft op 26 juli, de nationale feestdag ter herdenking van de bestorming van de Moncada-kazerne in Santiago de Cuba in 1953, een hervormingsplan aangekondigd, “Agenda Cuba” genaamd, dat in de komende dagen zal worden gepresenteerd.

Mexico heeft intussen humanitaire hulp aangekondigd en is van plan de komende dagen twee scheepsladingen zuurstofflessen, voedsel en medicijnen te sturen. Met ongeveer 8.000 coronagevallen per dag wordt het eiland met elf miljoen inwoners momenteel geconfronteerd met een acute overbelasting van het gezondheidssysteem. De blokkade door de VS vormt ook een belemmering voor de aanschaf van apparatuur om op een pandemie te reageren.

Topfoto: De president van Mexico, een zwaargewicht in de Latijns-Amerikaanse politiek, kiest de kant van Cuba. | Bron: gob.mx/presidencia


Uit het archief: