Bron: granma.cu 11 Juli 2021 
cooptv 12 Juli 2021 ~~~

De Eerste Secretaris van het Centraal Comité van de Partij en President van Cuba, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, was in San Antonio de los Baños en verscheen voor de Cubaanse Publieke Televisie, van waaruit hij het volk toesprak.

In zijn verklaringen veroordeelde het staatshoofd de deelname van de regering van de VS aan de historische politieke destabiliseringsacties tegen Cuba, die met name tijdens de pandemie zijn geïntensiveerd.

Hij illustreerde met concrete voorbeelden die zich tussen 2020 en 2021 hebben voorgedaan, bijzonder moeilijke jaren waarin de economische, commerciële en financiële blokkade tegen het eiland wreed werd opgevoerd om de economie te verstikken.

Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten met een reeks restrictieve financiële vervolgingsmaatregelen tegen de energiesector zijn begonnen de blokkade op te voeren om onze economie te verstikken, en dat dit de langverwachte massale sociale uitbarsting zou uitlokken met de mogelijkheid om op te roepen tot een humanitaire interventie die uitloopt op militaire interventie en inmenging, waardoor de rechten, soevereiniteit en onafhankelijkheid van alle volkeren worden aangetast.

Toen, voegde hij eraan toe, kwamen de 243 maatregelen die door de regering van Donald Trump werden opgelegd, en daarna werd besloten om Cuba op te nemen in een lijst van landen die terrorisme steunen, “een valse, onwettige en unilaterale lijst die de regering van de Verenigde Staten heeft aangenomen. in zijn geloof de keizer van de wereld te zijn.”

Door deze beperkingen werd het land onmiddellijk afgesneden van verschillende deviezeninkomsten zoals toerisme, reizen van Cubaans-Amerikanen naar ons land en geldovermakingen. Er werd een plan beraamd om de Cubaanse medische brigades en de Cubaanse solidariteitscoöperaties, die een belangrijk deel van de buitenlandse deviezen voor deze samenwerking ontvingen, in diskrediet te brengen, voegde hij eraan toe.

Hij hekelde dat dit alles leidde tot tekorten in het land, vooral aan voedsel, medicijnen, grondstoffen en voorraden om onze economische en produktieprocessen te kunnen ontwikkelen, die tegelijkertijd exportbelastingen betalen.

“Twee belangrijke elementen zijn afgesneden: de mogelijkheid om te exporteren en de mogelijkheid om middelen te investeren,” zei hij.

Hij gaf ook een opsomming van de beperkingen op het gebied van brandstof en reserveonderdelen die tot ontevredenheid hebben geleid, gekoppeld aan opeengestapelde problemen die wij niet hebben kunnen oplossen, die het gevolg zijn van de bijzondere periode en die geconfronteerd worden met een felle mediacampagne van diskrediet in het kader van de onconventionele oorlog die de eenheid tussen partij en volk tracht te breken.

Zij trachten aan te tonen dat de regering inadequaat is en niet in staat om het Cubaanse volk welzijn te verschaffen, en zij willen beweren dat zij in een land als het onze vooruitgang kunnen vinden bij de regering van de Verenigde Staten.

“Dit zijn hypocriete ideeën, dubbele standaarden die we heel goed kennen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten ten opzichte van Cuba,” bekritiseerde hij.

Niettemin, zo voegde hij eraan toe, is Cuba erin geslaagd de pandemie gedurende meer dan een jaar onder controle te houden en vijf kandidaat-vaccins te ontwikkelen.

De president verwees naar twee specifieke problemen die het land hebben getroffen, het ene is energie, dat rechtstreeks van invloed is op de stroomvoorziening in huishoudens, en het andere is dat van medicijnen, in een scenario met zieken en dus medicijnenverbruik. Hij voegde er ook aan toe dat wij, gezien de huidige situatie met COVID-19, moeten overstappen op de ervaring met toelating thuis.

Hij veroordeelde krachtig het feit dat degenen die zich nooit tegen de blokkade hebben uitgesproken, nu op zeer subtiele wijze campagnes hebben bevorderd die erop gericht zijn het idee te legitimeren dat de Cubaanse regering de pandemie niet onder controle heeft.

Wat is de basis voor de blokkade?”, zegt hij, en roept op tot de onmiddellijke opheffing ervan, het belangrijkste probleem dat de gezondheid en de ontwikkeling van ons volk bedreigt.

In San Antonio de los Baños, zegt hij, verzamelde een groep mensen zich in een van de meest centrale parken om zelfs revolutionaire mensen die in de war zouden kunnen zijn door de verkeerde informatie op sociale netwerken, te laten opstaan.

“Wij roepen alle revolutionairen op de straat op te gaan om de revolutie overal te verdedigen,” zei Díaz-Canel.

De straten behoren toe aan de revolutionairen en de staat heeft alle politieke wil om een dialoog aan te gaan, maar ook om deel te nemen, voegde hij eraan toe.

“Wij zullen de soevereiniteit of onafhankelijkheid van deze natie niet opgeven,” zei hij. Ze zullen over lijken moeten gaan als ze de revolutie omver willen werpen.