Bron: misionverdad 8 februari 2021 (SP), 
orinocotribune 10 februari 2021 (EN) ~~~ 

Op maandag 8 februari publiceerde de Cubaanse krant Granma een overzicht van de financiering door de Amerikaanse regering voor subversieve programma’s tegen de Cubaanse regering.

In de laatste twee decennia hebben de Verenigde Staten ongeveer 250 miljoen dollar uitgetrokken voor subversieve programma’s die gericht zijn tegen Cuba, meldde Granma.

Deze miljoenen, verdeeld over agentschappen, bedrijven en organisaties zoals het United States Agency for International Development (USAID) en de National Endowment for Democracy (NED), financieren activiteiten die tot doel hebben de Cubaanse revolutie omver te werpen.

Het rapport van journaliste Tracey Eaton, getiteld “The business of democracy in Cuba is booming,” en gepubliceerd in Cuba Money Project, beschrijft dat agentschappen zoals USAID alleen al in 2020 ongeveer 2,5 miljoen dollar hebben besteed aan subversieve activiteiten, waaronder die van de San Isidro-beweging, met als doel interne conflicten te veroorzaken.

Ook de acties van diverse mediakanalen zijn met geld van de gringo’s gefinancierd, zoals de Cubaanse media hebben onthuld. Het gaat onder meer om de mediashow van ADN Cuba-blogger Nelson Julio Álvarez voor het Cubaanse ministerie van Cultuur op 27 januari, waarvoor hij tussen 150 en 200 dollar ontving, volgens een video die Álvarez zelf op de Facebookgroep Telescopio Cubano heeft geplaatst. Het Cuba Money Project meldde dat de ADN-website, die vanuit de Verenigde Staten wordt beheerd, vorig jaar meer dan 400 duizend dollar ontving via het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID).

Eaton merkt op dat sinds het aantreden van Donald Trump in 2017, ten minste 54 groepen programma’s met financiering van USAID of de NED in Cuba hebben geëxploiteerd.

De gegevens zijn verzameld op basis van informatie die Noord-Amerikaanse organisaties openbaar hebben gemaakt op hun websites. Als zodanig wordt het beschouwd als een gedeeltelijk cijfer, omdat er veel geheime programma’s zijn die onbekende ontvangers financieren.

De combinatie van deze acties en de economische druk die wordt gegenereerd door de intensivering van de economische, commerciële en financiële blokkade van Cuba, en de instelling van andere eenzijdige dwangmaatregelen tegen Cuba, weerspiegelt de inzet van de regering Trump om de weefsel sociale structuur en de politieke stabiliteit van het Caribische eiland te vernietigen.

Topfoto: USAID en NED-dollars zitten achter de San Isidro-beweging, naast andere anti-Cubaanse programma’s (Foto: José Luis, Cubaanse cartoonist).