Bron: cubanismo 15 juli 2021 ~~~

Opinie

Betogingen op Cuba zijn uiterst zeldzaam. Vorige zondag kwamen in twaalf steden enkele honderden mensen op straat uit onvrede over de moeilijke dagelijkse situatie. De VS doet er alles aan om deze onrust om te zetten in een politieke crisis en krijgen daarvoor de steun van de internationale media. Roger Waters (Pink Floyd)  en Vijay Prashad laten hun licht schijnen over deze gebeurtenissen.

Boodschap van Vijay Prashad

Zoals elk ander land in de wereld worstelt Cuba met de impact van COVID-19. Dit kleine eiland van 11 miljoen inwoners heeft vijf kandidaat vaccins ontwikkeld en heeft zijn dokters uitgezonden om de pandemie te bestrijden. Internationalisme ligt zeer nauw aan het hart van elke Cubaan. Maar tegelijkertijd verhardt de VS een wrede en illegale blokkade tegen het eiland. Het is een middeleeuwse belegering die al zestig jaar van kracht is. Deze blokkade werd recent verworpen door 184 landen in de Algemene Vergadering van de VN. De impact van de pandemie, het stilvallen van het toerisme en de moeilijkheid om basisgeneesmiddelen en andere goederen te vinden, dat alles heeft sociale problemen veroorzaakt. Zoiets is onvermijdelijk te midden van een globale crisis.

In 1992 waarschuwde Fidel Castro dat de Speciale Periode  een zware strijd zou zijn. De moeilijkheden als gevolg van de aanvallen van de VS en zijn bondgenoten blijven duren. De commerciële media van de VS en de CIA proberen om de sociale problemen die veroorzaakt zijn door de blokkade en de pandemie, om te zetten in een politieke crisis op het eiland. Zij willen onenigheid en verwarring zaaien om problemen te creëren.

Zij willen komaf maken met de Cubaanse revolutie. Hun strategie zal niet lukken. Het Cubaanse volk is verenigd. Wij staan achter hen. Cuba por la vida. (Cuba voor het leven.)

Boodschap van Roger Waters

Als je geïnteresseerd bent in mijn huis en je kunt het niet kopen, dan is dat omdat ik het niet aan jou wil verkopen, noch wil verhuren. Vervolgens sluit je me op in mijn huis en laat je me niet naar buiten gaan naar de supermarkt, naar de apotheek of naar de bank. Je laat me zelfs niet toe dat ze mij reserveonderdelen verkopen voor mijn auto of motor. Je annuleert mijn rekeningen, mijn creditcards en mijn spaargeld.

Na een tijdje zullen mijn familieleden beginnen wanhopen, sommigen zullen door het raam ontsnappen. Van buitenaf zal jij dan roepen dat ik onbekwaam ben om mijn huis op orde te houden, dat ik een dictator ben, dat ik mijn familie laat lijden. Dan zal jij zeggen dat de regering van mijn huis in CRISIS verkeert en dat de buren mogen ingrijpen en mij mogen doden om de HUMANITAIRE CRISIS van mijn gezin aan te pakken.

Eigenlijk zal je nooit zeggen dat het jou erom gaat om mijn huis in te pikken. Dat is de reden waarom je mij in deze kritieke situatie hebt gebracht t.a.v. mijn familie.

Vijay Prashad is een Indiase historicus, journalist en gastprofessor aan verschillende universiteiten wereldwijd. Hij is directeur van het onderzoeksinstituut Tricontinental en hoofdredacteur van LeftWord Books.

Roger Waters is een Britse songwriter, vooral bekend als lid van Pink Floyd.

Boodschap van Vijay Prsahad.

Boodschap van Roger Waters

Bekijk ook de videoboodschap van Roger Waters en Vijay Prashad (19’54”) over de poging van de VS om een regimewissel op Cuba op te dringen.