Bron: Frente Unido América Latina
netzwerk-cuba.org 14 juli 2021 ~~~

In de huidige moeilijke situatie in Cuba grijpen de VS elke gelegenheid aan om onrust te zaaien met alle middelen waarover zij beschikken, zowel via de media als rechtstreeks via betaalde provocateurs, ten einde een “regimewisseling” af te dwingen.

De moeilijke situatie is vooral te wijten aan de brutale blokkade, die de mensenrechten schendt, door te verhinderen dat buitenlandse valuta het land binnenkomen, door te weigeren medicijnen te leveren, enz. en nu Covid 19!

PERSBERICHT

Protesten in Cuba tegen het regeringsbeleid?!

Op verschillende plaatsen in Cuba, met name in San Antonio de los Baños /Artemisa en Havana, hebben afgelopen zondag klaarblijkelijk gecoördineerde openbare protesten tegen de socialistische regering plaatsgevonden, waarbij de regering werd beschuldigd van falen in de strijd tegen de pandemie en van de slechte bevoorradingssituatie. Er waren ook slogans voor vrijheid en voor het aftreden van de regering.

De president van Cuba, Miguel Díaz-Canel, heeft onmiddellijk de dialoog gezocht met de burgers in San Antonio de los Baños, tezamen met andere vertegenwoordigers van de regering en plaatselijke functionarissen. Daarna sprak hij het Cubaanse volk toe in een zeer emotionele televisietoespraak. Enerzijds maakte hij een onderscheid tussen burgers die momenteel zwaar te lijden hebben onder de massale gevolgen van de Amerikaanse blokkade en sancties, de pandemie en de daarmee gepaard gaande beperkingen, en de moeilijke bevoorradingssituatie als gevolg van het extreme gebrek aan deviezen. Anderzijds waarschuwde hij voor diegenen die deze onvrede proberen te gebruiken om chaos en sociale onrust te creëren en zo een door de Amerikaanse autoriteiten uitgelokte regimeverandering uit te lokken.

Acties die duidelijk het niveau van vreedzaam protest te boven gingen, werden met politiemaatregelen een halt toegeroepen, maar bovenal riep de president: “De straat behoort toe aan de Cubaanse revolutie”, die ook door het volk moet worden verdedigd. Deze oproep werd onmiddellijk gevolgd door talrijke burgers in het hele land met Cubaanse vlaggen en nationale symbolen. Talrijke kunstenaars en vertegenwoordigers van organisaties, ook uit de culturele sector, hebben hun mening voor de televisie gegeven.

We zijn dus getuige van een nieuwe escalatie van maatregelen tegen Cuba: de blokkade, die onder Trump enorm werd opgevoerd, wordt door de Amerikaanse regering van Biden nog steeds uitgeoefend, hoewel de 11 miljoen Cubanen daardoor in hun mensenrechten worden geschonden. Zo zijn de beperkingen op de financiële transacties verder aangescherpt en zijn tegelijkertijd de financiële middelen van de regering van de VS voor ideologische beïnvloeding en destabilisatie in Cuba verder uitgebreid. Kleinschalige acties van “kunstenaars” zijn gesteund en geïnstrumentaliseerd, aangevuld met criminele aanvallen en nu ook gecoördineerde demonstraties waarbij gebruik wordt gemaakt van de huidige moeilijke situatie in Cuba. Dergelijke protestacties zijn het doel van het VS-beleid tegen Cuba, het gaat om omverwerping en “regime change”. Geen wonder dat vanuit het State Department van de VS op een leugenachtige manier klinkt: wij waarschuwen tegen geweld en eisen het recht op vreedzame vergadering – om vervolgens een voorwendsel te construeren voor een openlijke interventie van buitenaf? Toch heeft de wereldgemeenschap op 23 juni unaniem en herhaaldelijk opgeroepen tot beëindiging van de blokkade door de VS – maar de VS blijven de internationale rechten en de mensenrechten schenden!

De Duitse solidariteitsbeweging met het socialistische Cuba veroordeelt deze doorzichtige en schandalige pogingen om het eiland te destabiliseren met kracht! Wij roepen op tot steun aan het Cubaanse volk en zijn regering, zowel politiek door informatie en opinie als financieel! Onmiddellijk!

De verspreiding van Covid 19 vereist extra inspanningen van opsporing en isolatie, behandeling en vaccinatie, die dringend moeten worden gesteund vanuit ons land en vanuit Europa.

De raad van bestuur van Netwerk Cuba

Frente Unido América Latina