Bron: orinocotribune 7 december 2020 ~~~

Caracas, 6 december 2020 (orinocotribune.com) – Vandaag nam het Venezolaanse volk deel aan een nieuwe verkiezingsdag, en miljoenen gingen de straat op om de democratische geest van de meerderheid van de Venezolanen te betuigen.

Te midden van de COVID-19 pandemie en de wrede Amerikaanse sancties die miljoenen Venezolanen in hun dagelijks leven treffen, en terwijl de extreem rechtse oppositie oproept tot onthouding van de verkiezingen, werden miljoenen Venezolanen vroeg wakker en gingen ze naar hun stemcentra, zoals geadviseerd door alle kandidaten die de verkiezingen niet betwisten.

De dag verliep soepel, zonder grote incidenten, in heel Venezuela. De gemene deler was de snelheid van de nieuwe stemmachines, de uitstekende bioveiligheidsprotocollen die door de Nationale Kiesraad (CNE) waren opgesteld en het ontbreken van lange rijen bij de stemcentra.

De gevestigdemedia, in navolging van het verhaal van Washington over de intentie om door te gaan met de operatie van regimechange in Venezuela, richtten zich op de trend van hoge verkiezingsonthoudingen. Er zij echter op gewezen dat de onthoudingen bij de parlementsverkiezingen in Venezuela over het algemeen relatief hoog zijn. In 2005 bereikte het 74,74% (waarbij ook oppositiepartijen zich van stemming hebben onthouden), in 2010 daalde het tot 33,55% en in 2015 bereikte het zijn laagste punt met slechts 29% in een van de meest betwiste parlementsverkiezingen in de Venezolaanse geschiedenis die door de oppositie werd gewonnen. Anekdotisch gezien bedroeg het onthoudingspercentage bij de parlementsverkiezingen 44% in 2000, 46% in 1998 en 39% in 1993.

De Venezolanen, die dagelijks geconfronteerd worden met de ontberingen van de economische crisis als gevolg van de criminele Amerikaanse blokkade en sancties, zijn naar de stembureaus gegaan om hun democratische geest te uiten in een verkiezing die – als er een rationele politieke oppositie was – president Nicolás Maduro en zijn partij (PSUV) in de problemen had kunnen brengen.

Belangrijke toespraken gedurende de dag

Op de middag sprak José Luis Rodríguez Zapatero, voormalig president van Spanje en internationaal waarnemer bij de parlementsverkiezingen in Venezuela, over het verloop van de verkiezingen. “Ik ben verheugd dat we na twee zeer moeilijke jaren voor Venezuela op dit moment kunnen zijn, wat de opmaat moet zijn voor een toekomst waarin economisch herstel, coëxistentie en institutionalisering de weg zijn”, zei hij tegen de pers.

De Iberische politicus stuurde een boodschap naar de oppositiegroeperingen die besloten hebben niet aan de verkiezingen deel te nemen. “Ik wil hen vertellen dat de toekomst moet bestaan uit deelname… Dat ze zich herpakken, dat ze eisen, en dat in de nieuwe verkiezingsoproepen die in de komende jaren zullen komen, die weg weer wordt ingeslagen.”

Diosdado Cabello, eerste vice-voorzitter van PSUV, benadrukte van zijn kant zijn tevredenheid over het werk dat PSUV heeft verricht voor het verloop van het verkiezingsproces. De kandidaat verzekerde ook dat aan het einde van de verkiezingdag de vruchten zullen worden geplukt van degenen die hebben besloten om onafhankelijk, soeverein en vrij te blijven. Hij benadrukte de “demonstratie van burgerschap” en het vermogen van de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB) en de CNE om snel te reageren op de problemen die zich bij de stembureaus zouden kunnen voordoen.

President Nicolás Maduro oefende zijn stemrecht uit op de Ecologische School van Simón Rodríguez, van waaruit hij bevestigde dat de stem van het Venezolaanse volk de Nationale Vergadering (AN), die het land en het volk vijf jaar lang de rug heeft toegekeerd, terecht zal wijzen.

“Door uw stem,” zei president Maduro, “wordt in Venezuela een nieuw tijdperk geboren en kunnen we onszelf de kans geven om een echt democratisch proces op gang te brengen om het herstel van het land in gang te zetten. Dit is verkiezingsnummer 25, en toen de dag aanbrak zei ik dat de dag gekomen is, dat het tijd is. We hebben de wijsheid en het geduld gehad om op deze dag te wachten en ons uit deze Nationale Vergadering te halen die het land de plaag van de sancties en het lijden heeft aangedaan. Vandaag doen we met de stemming recht,” voegde de voorzitter eraan toe.

Orinoco Tribune ter plaatse aanwezig

Het Orinoco Tribune team, als vaderlandslievende Venezolanen, ging stemmen, maar bezocht ook ter plaatse verschillende stemcentra in Caracas tijdens de middag om de opkomst op dat moment te observeren en ook om de vreedzaamheid van het hele verkiezingsproces te verifiëren.

Rond 16.00 uur bezocht ons team een aantal stembureaus in de wijken El Paraiso, San Martin en Santa Eduvigis. Het aantal kiezers was op dat moment laag in vergelijking met de opkomst die we ‘s ochtends en ‘s middags zagen. Geen van de centra die we bezochten toonde op dat moment onregelmatige veiligheidsincidenten.

De enige ongewone situatie die de aandacht van ons team trok was een groep motorrijders, die in groepen van 4 of 6 motoren reden, met elk twee motorrijders, allemaal gekleed in het zwart op de rug van de rijder van elke motor een grote rugzak. Ze zagen er niet uit als personeel van wetshandhaving of inlichtingendiensten en reden met hoge snelheid. Het was misschien een groep arbeiders of begeleiders van oppositiepartijen of zelfs van de CNE, maar het feit blijft dat ze normaliter niet te zien zijn in de straten van Caracas.

Het bioveiligheidsprotocol dat door de CNE werd geïmplementeerd om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, overtrof onze verwachtingen. De kiezers werden voorzien van vloeibare ontsmettingssprays (op handen en schoenen) bij het betreden van het stemcentrum en ook bij het bereiken van het stemlokaal om hun stem uit te brengen en bij het verlaten van het lokaal daarna. Er werden maatregelen genomen om het aanraken van de identificatiekaarten (een verplichting om te stemmen) te vermijden; er waren gidsen om de juiste fysieke afstand te bewaren tijdens het wachten in de rij, enz.

Ons team was onder de indruk van de nieuwe stemmachines. Het duurde minder dan een minuut om te stemmen en minder dan vier minuten om het stemlokaal te betreden en te verlaten. Veel analisten zijn het erover eens dat dit een reden was voor de korte rijen die op verschillende plaatsen te zien waren, vooral in de middag.

Hier delen we enkele foto’s van de verkiezingsdag die vandaag waaraan miljoenen Venezolanen hebben deelgenomen als uitdrukking van hun democratische wil en ook als uitdrukking van hun vastberadenheid om nooit meer een kolonie van de Verenigde Staten te worden.


Eerdere berichten over deze verkiezingen in het openbaararchief: