Bron: orinocotribune 29 september 2020 ~~~ 

Hieronder volgt de gedeeltelijke tekst van een artikel dat de Washington Post op maandag 29 september publiceerde, en waarin ze de kwestie van de onenigheid tussen Washington en de Europese Unie aan de orde stelt, in verband met de door het Witte Huis geleide regimewisseloperatie tegen Venezuela gedurende bijna twee jaar, zonder dat er in de nabije toekomst tekenen van succes worden verwacht. Orinoco Tribune heeft de moeite genomen om het te ontdoen van de meeste propagandaformuleringen die de Washington Post in het stuk heeft geinjecteerd om hun meesters in het ministerie van Buitenlandse Zaken te behagen:

De Trump-administratie beschuldigde de Europese Unie zondag van het ondermijnen van haar pogingen om de Venezolaanse president Nicolás Maduro te isoleren, en veroordeelde de topdiplomaat van het blok dat hij een missie naar Caracas had gestuurd, zonder de toestemming van Washington te vragen.

Het geschil veronderstelt een groeiende kloof aan weerszijden van de Atlantische Oceaan over de manier waarop de socialistische regering van Venezuela moet worden aangepakt. De Europeanen hebben de harde opstelling van Washington als bot en ondoeltreffend ervaren. Washington heeft Brussel te bereidwillig gevonden om een solide en echte vredesoplossing te vinden.

“Dit zal de relaties met de E.U. bureaucratie bemoeilijken.” vertelde Elliott Abrams, de speciale vertegenwoordiger van de V.S. voor Venezuela, aan The Washington Post Sunday.

Brussel bevestigde op vrijdag dat een missie van de V.S. in Caracas was aangekomen als onderdeel van een poging van het hoofd van het buitenlands beleid van het blok, Josep Borrell, om “minimale democratische voorwaarden” voor de komende parlementsverkiezingen veilig te stellen. De door de VS gesteunde oppositie onder leiding van Juan Guaidó boycot de stemming in december in navolging van de instructies van Washington.

De Europeanen – die bijna twee jaar lang het script van Washington hebben gevolgd – hebben gezegd dat de verkiezingen zoals die nu worden georganiseerd niet aan de minimale democratische voorwaarden zouden voldoen, zonder dat zij echt hebben uitgelegd wat dat betekent. Maar ze zijn in gesprek geweest met de regering van Maduro en met andere oppositieleden om vooruit te komen.

Om alle partijen tot overeenstemming te brengen heeft het EU-team, onder leiding van Enrique Mora, de adjunct-secretaris-generaal voor politieke zaken van het blok, en Javier Niño Pérez, de belangrijkste diplomaat van het blok op het Amerikaanse continent, dit weekend afzonderlijk vergaderd met Guaidó en met hoge vertegenwoordigers van de regering van Maduro. Zij stelden voor om de verkiezing van december voor ten minste zes maanden op te schorten, waarmee met een van de meest expliciete constitutionele mandaten met betrekking tot periodes zou worden gebroken gebroken.

Abrams zei dat Borrell de missie van de E.U. heeft bedacht zonder Washington, de afzonderlijke lidstaten van de E.U., de Venezolaanse oppositie of belangrijke Latijns-Amerikaanse landen te raadplegen. “Het is niet nuttig dat het kantoor van Borrell top zijn eigen houtje werkt,” zei Abrams. “zoiets kun je cowboydiplomatie te noemen.”

Abrams zei dat Borrell, een oude socialistische politicus in Spanje die eind vorig jaar de hoogste diplomaat van de E.U. werd, enthousiast zou kunnen worden om een overeenkomst met Maduro te bereiken, teneinde de onzin van de mislukkende regimewissel operatie van de V.S. tegen te houden, die miljoenen Venezuelanen benadeelt maar ook dozijnen Europese bedrijven benadeelt, die geen zaken met Venezuela kunnen doen.


Eerdere berichten hierover in dit openbaar archief