Bron: La Iguana TV 2 september 2020 (SP), 
orinocotribune 2 september 2020 (EN) ~~~

De crisis en de verdeeldheid tussen de verschillende sectoren die deel uitmaken van de Venezolaanse oppositie wordt steeds erger, en het bewijs daarvan is de voortdurende publieke strijd die haar leden, met name Juan Guaidó, door middel van verklaringen en op sociale netwerken hebben gevoerd tegen anderen die hem de rug hebben toegekeerd.

Enkele dagen geleden vocht Guaidó met de ultrarechtse Maria Corina Machado; en nu is de meest recente strijd die hij voert tegen Henrique Capriles en zijn voormalige rechterhand Stalin Gonzalez, omdat beide politici volgens hem geen toestemming hebben om deel te nemen aan het proces van dialoog met de uitvoerende macht, dat door Turkije wordt bemiddeld om een oplossing voor de politieke crisis dichterbij te brengen.

Sinds vorige week nemen Capriles en González deel aan politieke dialoog- en onderhandelingsbijeenkomsten met de regering van Nicolás Maduro om overeenstemming te bereiken over garanties voor de komende parlementsverkiezingen op 6 december.

Dit scenario is niet naar de zin van Guaidó, die verzekert dat “deze acties” niet worden gesteund door zijn “internationale bondgenoten”, noch door het vermeende “eenheidsakkoord” van de oppositie dat onthouding bij de parlementsverkiezingen voorstaat; Deze vermeende unitaire overeenkomst is niet ondertekend door veel van de politieke krachten die Guaido en het Amerikaanse plan steunen en wordt bevorderd door de extremistische sectoren van het land die deelnemen aan opruiende en gewelddadige plannen.

Guaidó, in diskrediet gebracht door corruptieschandalen, voor het bevorderen van de totale blokkade tegen de Venezolanen en voor het niet kunnen omverwerpen van Maduro, zegt dat de ongeconsulteerde onderhandelingen die op persoonlijke titel zijn gevoerd tussen het regime van Nicolás Maduro en de leiders Henrique Capriles en Stalin González”, getuigen van absolute onwetendheid.

Capriles, die tegen Guaidó en tegen de zogenaamde stemonthouding is, zei via Twitter dat hij er alles aan zal doen om “de Venezolanen uit deze crisis te halen.

“Er zijn mensen die uiteindelijk worden wat ze bekritiseren. Praten is niet hetzelfde als onderhandelen, tenzij je wilt manipuleren en liegen. Er wordt niet onderhandeld tussen Turkije en de oppositie in Venezuela. Wat gepast is, is om te praten met iedereen die ons dichter bij een geloofwaardige oplossing kan brengen”, zei de voormalige gouverneur van Miranda in een tweet.

In een andere tweet zei de eveneens voormalige presidentskandidaat: “Praten met een lid van de internationale gemeenschap is normaal als je gelooft in politiek en democratie. Laten we duidelijk zijn: met de Chinezen, met de Russen, met de Europeanen, we zullen met iedereen praten, om de Venezuelanen uit deze crisis te kunnen halen”.

Capriles onderschreef ook de presidentiële gratie aan leden van de oppositie die betrokken waren bij verschillende misdaden tegen het land en zelfs tegen het leven van de president, Nicolas Maduro, en verzekerde dat zijn enige belang is “om het land te zien veranderen”.

“Vandaag, door mijn “persoonlijke inspanningen”, kunnen we tevreden zijn met de vrijlating van 110 politieke gevangenen. Mijn enige interesse is om de Venezuelanen te verdedigen en de vrijheid van Venezuela te bereiken. We gaan ons niet neerleggen, net zoals geen enkele Venezolaan dat zal doen totdat we verandering in het land zien,” zei hij.

Ondertussen zei Stalin Gonzalez dat hij probeert “het volk te helpen” en te voorkomen dat “dit conflict escaleert en pijnlijker wordt voor de Venezolanen”.

“Ik zal van mijn kant zo vaak als nodig is proberen een oplossing voor de crisis te vinden. Politiek gaat over het helpen van mensen. Als een onderhandeling voorkomen kan dat dit conflict escaleert en pijnlijker wordt voor de Venezolanen, zal ik het zo vaak doen als nodig is,” zei González.

De huidige dialoog tussen deze oppositieleiders en de Venezolaanse regering werd toegejuicht door de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, die dinsdag zei dat zijn land de ontwikkeling van een “positieve dialoog” tussen de Venezolaanse regering en de oppositie met tevredenheid volgt, in coördinatie met de initiatieven die samen met de Europese Unie zijn genomen.

Laten we hopen dat dit positieve proces zal worden weerspiegeld in de verkiezingen”, schreef de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in een bericht op zijn Twitter-account, en voegde eraan toe dat zijn natie “altijd solidair zal zijn met het Venezolaanse volk”.