Bron: Amerika21 22 november 2020, 
Petitietekst: les3rives (EN), (FR), (ES), (D), (IT), (Pt)

Buenos Aires/Parijs/Brasília/Berlijn. Personen uit de culturele, politieke en wetenschappelijke gemeenschappen in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en Europa hebben de Europese Unie (EU) opgeroepen de organisatie en de uitslag van de komende parlementsverkiezingen in Venezuela te respecteren.

Op 6 december zullen de Venezolaanse burgers, overeenkomstig hun grondwet, worden opgeroepen om nieuwe afgevaardigden voor de Nationale Vergadering te kiezen. 14.400 kandidaten van 107 partijen of andere organisaties zullen zich kandidaat stellen voor de 277 zetels in het Parlement.

In de petitietekst, die nog steeds openstaat voor ondertekening (*), staat: “Als de Europese Unie werkelijk vastbesloten zou zijn om zich in een turbulente wereld te richten op vrede, zou zij de weg van het geweld en de confrontatie in Venezuela niet moeten steunen. Wij roepen de Europese Unie dan ook op de verkiezingsresultaten van 6 december van dit jaar te respecteren en de democratische wil van de Venezolanen te versterken”.

De initiatiefnemers van de petitie zeggen dat deze verkiezingen “bovenal een democratische, legale en vreedzame uitweg vormen uit de politieke en institutionele crisis die is ontstaan door de zelfuitroeping van Juan Guaidó als ‘interim-president’ van Venezuela in januari 2019.

Er is meer!

Ondanks haar herhaalde oproepen tot een dialoog in Venezuela weigert de EU “de nieuwe democratische consensus te aanvaarden” die heeft geleid tot een nieuwe definitie van verkiezingswaarborgen tussen delen van de oppositie en de regering van president Nicolás Maduro, wordt in de oproep kritiek geuit. De EU heeft zelfs de uitnodiging van de Venezolaanse staat om verkiezingswaarnemers te sturen afgewezen.

Tot de eerste ondertekenaars van de oproep behoren de Argentijnse Nobelprijswinnaar voor de Vrede Adolfo Pérez Esquivel, de voormalige president van Ecuador Rafael Correa, de leider van de Braziliaanse Labourpartij Gleisi Hoffman, de Britse musicus Roger Waters, de Franse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon, de journalist en mediawetenschapper Ignacio Ramonet en de Braziliaanse theoloog Frei Betto. Verschillende leden van de Duitse parlementaire groepering van de partij Die Linke behoren ook tot de ondertekenaars.

De houding van de EU ten aanzien van Venezuela is het resultaat van de voortdurende druk van de Amerikaanse regering, die geen prioriteit heeft bij het eerbiedigen van de democratie, maar bij een “regimewisseling” die in overeenstemming is met de belangen van het (eigen) land. De “afstemming op het beleid van de haviken van Washington” wordt in de tekst beoordeeld als “een ernstig teken van een afwijking van een onafhankelijk buitenlands beleid”.

Op 6 december 2020 worden de Venezolaanse burgers, zoals bepaald in de grondwet, opgeroepen om nieuwe vertegenwoordigers voor de Nationale Vergadering te kiezen.

De ondertekenaars stuurden de mededeling naar de voormalige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell, op dit moment de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, die de Europese diplomatie tegen Caracas leidt.


Petitie

Op 6 december 2020 worden de Venezolaanse burgers, zoals bepaald in de grondwet, opgeroepen om nieuwe vertegenwoordigers voor de Nationale Vergadering te kiezen.

Naast de overvloed aan politieke voorstellen (107 concurrerende partijen, 14.400 kandidaten voor de 277 parlementszetels) vertegenwoordigt deze verkiezing vooral een democratische, wettelijke en vreedzame oplossing voor de politieke en institutionele crisis die in januari 2019 werd veroorzaakt door de zelfuitroeping van Juan Guaidó als “interim-president” van Venezuela.

In de loop van het jaar 2020 hebben de besprekingen tussen de regering en de oppositie, die vastbesloten zijn de constitutionele weg te hervatten, geleid tot de instelling van nieuwe verkiezingswaarborgen, die unaniem worden aanvaard door alle politieke stromingen die bij dit verkiezingsproces betrokken zijn.

Ondanks haar herhaalde oproepen tot een dialoog in Venezuela heeft de Europese Unie geweigerd deze nieuwe democratische consensus te aanvaarden. Uiteindelijk heeft zij besloten de uitnodiging van de Venezolaanse staat om waarnemers te sturen om de goede ontwikkeling van de verkiezingen te garanderen, af te wijzen.

Deze tegenstrijdigheid is het resultaat van permanente druk van de Amerikaanse regering, die ondergedompeld is in een operatie waarvan de prioriteit niet ligt bij de eerbiediging van de democratie of de verkiezingsprocessen, maar veeleer bij de “regimewisseling”, ongeacht de kosten. Deze afstemming op het beleid van de haviken van Washington is een ernstig teken van het afzien van een onafhankelijk buitenlands beleid dat in talrijke intentieverklaringen is tentoongespreid.

Als de Europese Unie werkelijk vastbesloten zou zijn om zich in een turbulente wereld te richten op vrede, zou zij de weg van het geweld en de confrontatie in Venezuela niet moeten steunen.

Wij roepen de Europese Unie dan ook op de verkiezingsresultaten van 6 december van dit jaar te respecteren en de democratische wil van de Venezolanen te versterken”.


Alle handtekeningen (les2rives.info)

Topfoto: De Venezolaanse Nationale Vergadering in het centrum van de hoofdstad Caracas

(*) Kies bij ondertekening van de petitie als vaderland: ‘Pays-Bas’