Bron: les3rives (EN), (FR), (ES), (D), (IT), (Pt)

Buenos Aires/Parijs/Brasília/Berlijn. Personen uit de culturele, politieke en wetenschappelijke gemeenschappen in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en Europa hebben de Europese Unie (EU) opgeroepen de organisatie en de uitslag van de komende parlementsverkiezingen in Venezuela te respecteren.

Op 6 december zullen de Venezolaanse burgers, overeenkomstig hun grondwet, worden opgeroepen om nieuwe afgevaardigden voor de Nationale Vergadering te kiezen. 14.400 kandidaten van 107 partijen of andere organisaties zullen zich kandidaat stellen voor de 277 zetels in het Parlement.

In het verzoekschrift, dat nog steeds openstaat voor ondertekening, staat: “Als de Europese Unie werkelijk vastbesloten zou zijn om zich in een turbulente wereld te richten op vrede, zou zij de weg van het geweld en de confrontatie in Venezuela niet moeten steunen. Wij roepen de Europese Unie dan ook op de verkiezingsresultaten van 6 december van dit jaar te respecteren en de democratische wil van de Venezolanen te versterken”.

De initiatiefnemers van het verzoekschrift zeggen dat deze verkiezingen “bovenal een democratische, legale en vreedzame uitweg vormen uit de politieke en institutionele crisis die is ontstaan door de zelfuitroeping van Juan Guaidó als ‘interim-president’ van Venezuela in januari 2019.

Er is meer!

Ondanks haar herhaalde oproepen tot een dialoog in Venezuela weigert de EU “de nieuwe democratische consensus te aanvaarden” die heeft geleid tot een nieuwe definitie van verkiezingswaarborgen tussen delen van de oppositie en de regering van president Nicolás Maduro, wordt in de oproep kritiek geuit. De EU heeft zelfs de uitnodiging van de Venezolaanse staat om verkiezingswaarnemers te sturen afgewezen.

Tot de eerste ondertekenaars van de oproep behoren de Argentijnse Nobelprijswinnaar voor de Vrede Adolfo Pérez Esquivel, de voormalige president van Ecuador Rafael Correa, de leider van de Braziliaanse Labourpartij Gleisi Hoffman, de Britse musicus Roger Waters, de Franse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon, de journalist en mediawetenschapper Ignacio Ramonet en de Braziliaanse theoloog Frei Betto. Verschillende leden van de Duitse parlementaire groepering van de partij Die Linke behoren ook tot de ondertekenaars.

De houding van de EU ten aanzien van Venezuela is het resultaat van de voortdurende druk van de Amerikaanse regering, die geen prioriteit heeft bij het eerbiedigen van de democratie, maar bij een “regimewisseling” die in overeenstemming is met de belangen van het (eigen) land. De “afstemming op het beleid van de haviken van Washington” wordt in de tekst beoordeeld als “een ernstig teken van een afwijking van een onafhankelijk buitenlands beleid”.

De ondertekenaars stuurden de mededeling naar de voormalige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell, op dit moment de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, die de Europese diplomatie tegen Caracas leidt.

Zie ook:
les2rives petitie tekst
les2rives handtekeningen

Topfoto: De Venezolaanse Nationale Vergadering in het centrum van de hoofdstad Caracas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *