Bron: Oscar León- The Grayzone 14 april 2025

Het lijkt erop dat president Daniel Noboa de verkiezingen in Ecuador heeft gestolen. Hij is nu klaar om de controle te consolideren over een stsats-systeem dat kartels en multinationals – waaronder zijn familiebedrijf – heeft bevoordeeld ten koste van de gemiddelde Ecuadoraan. En Washington is blij met wat het ziet.

Bekijk hier de speciale videoreportage van The Grayzone over Noboa’s goed gedocumenteerde banden met transnationale drugskartels.

Op 13 april 2025 riep de Nationale Kiesraad van Ecuador de zittende president Daniel Noboa uit tot winnaar van de presidentiële verkiezing – een resultaat dat zijn tegenstander, de linkse Luisa González, beschuldigde van “grootschalige fraude”.

Als Noboa de vrekiezing wint, hetgeen lijkt op een onrechtmatige overwinning, zal hij de volledige controle kunnen consolideren over een staat die verzwakt is door bezuinigingen en corrupt is door de diepe infiltratie van transnationale drugskartels – een crimineel netwerk dat diep verweven is met het bedrijf van zijn familie.

González, die vanaf vrijdag tot 6 punten voor lag in verschillende peilingen, heeft een hertelling per stem geëist.

🇪🇨 Luisa González stelt FRAUDE aan de kaak bij de Ecuadoraanse presidentsverkiezingen pic.twitter.com/a98oorZgE9 – Kawsachun News (@KawsachunNews) April 14, 2025

Daarbij wees ze op onregelmatigheden die onder andere bestonden uit:

  • 18 stembureaus in haar steungebieden die op het laatste moment werden verplaatst
  • Bonussen die vóór de verkiezing contant werden uitbetaald met IMF-gelden.
  • “False positives” van stembiljetten die tot sluiting van stembureaus leidden waar ze een grote voorsprong had; het verbieden van verschillende buitenlandse waarnemersgroepen.
  • De staat van beleg in zeven provincies die González gunstig gezind waren.
  • Het ontzeggen van stemrecht aan alle Ecuadorianen die in Venezuela wonen.
  • Noboa’s illegale campagnevoering tijdens zijn ambtstermijn, in weerwil van gerechtelijke bevelen.

Andrés Arauz, een voormalige presidentskandidaat en nauwe bondgenoot van González, presenteerde kopieën van gewijzigde stembiljetten, met onregelmatigheden en zonder de vereiste handtekeningen. Deze stembiljetten werden geteld – en op de een of andere manier waren ze altijd in het voordeel van Noboa. Dit zou kunnen verklaren waarom het gebruik van mobiele telefooncamera’s in de stemlokalen verboden was. Deze vreemde gebeurtenissen weerspiegelen eerdere klachten over fraude, die duidelijk gedocumenteerd waren met foto’s en video’s van de eerste ronde.

Gezien de enorme minerale rijkdom van Ecuador en de timing van de verkiezingsuitslag te midden van een wereldwijde stormloop op koper, olie en zeldzame aardmetalen, hangt de toch al kwetsbare soevereiniteit van het land nu aan een zijden draadje.

De familie Noboa, met patriarch Alvaro in het midden in een wit pak, en Daniel helemaal links.

Noboa stort Ecuador in geweld, kartelgebonden corruptie

Noboa’s overwinning versterkt de dominantie van een in het buitenland gewortelde elite. De zittende president, geboren in Miami, is de telg van een familie-imperium dat deel uitmaakt van het wereldwijde kapitalistische systeem en volledig straffeloos opereert. Zoals onthuld in de Panama Papers, behoort Lanfranco Holdings, dat in verband werd gebracht met drie mislukte cocaïnetransporten naar Europa, tot zijn familiebedrijf. Bedrijven die eigendom zijn van Noboa zijn 98 miljoen dollar aan belastingen verschuldigd aan het land dat hij nu regeert en hij heeft publiekelijk verklaard dat hij niet van plan is om te betalen.

Noboa’s ambtstermijn volgt op de neoliberale verschuiving onder leiding van de voormalige presidenten Lenín Moreno en Guillermo Lasso, die een golf van bezuinigingen op het land loslieten, waarbij de openbare diensten en staatsinstellingen werden uitgehold terwijl er werd samengewerkt met Washington’s national security agenda – met name wat betreft de uitlevering van Julian Assange aan de Britse autoriteiten.

De verzwakking van de staat, vooral in achtergestelde gebieden, opende de deur voor infiltratie door kartels – van havens tot machtsstructuren. De Ecuadoraanse onderzoeksjournalisten Andrés Durán en Anderson Boscán hebben methodisch de banden blootgelegd tussen de staat en de kartels die Ecuador veranderden in een centrum voor drugshandel en witwaspraktijken, terwijl ze de samenleving in geweld stortten. Maar de reportages van deze twee journalisten dwongen hen al snel om in ballingschap te gaan om hun eigen leven te redden. Dit benadrukt het risico dat andersdenkenden lopen in het Ecuador van Noboa.

De infiltratie van de Ecuadoraanse staat veranderde de kartels van monolithische transnationale syndicaten in een losse federatie van gespecialiseerde franchises die handel, wapens en geldstromen coördineren. Deze netwerken domineren nu het gefragmenteerde, “gebalkaniseerde” grondgebied van Ecuador – met minimale staatsinmenging.

De resulterende sfeer van geweld en soberheid houdt de bevolking in een shocktoestand. Om te voorkomen dat de Ecuadorianen uit de arbeidersklasse een alternatief zoeken bij de nationalistische linkerzijde, vertegenwoordigd door González, hebben ze de boogeyman van het socialistische Venezuela opgeroepen als een waarschuwend verhaal, waarbij ze waarschuwen dat elke breuk met het neoliberale model dat door Washington is opgelegd, zal leiden tot economische ondergang.

Terwijl de mainstream media Noboa afschilderen als een politiek “gematigde” die met harde hand strijdt tegen huurmoordenaars van het kartel, zijn de feiten ter plaatse grimmig: 46 moorden per 100.000 mensen in 2023, 10.700 afpersingen in 2024 – cijfers die veel slechter zijn dan in Venezuela onder Maduro – en 220 ton cocaïne die in beslag is genomen, de meeste verscheept vanuit privéhavens, markeert de stijgende trend van de drugshandel onder zijn bewind.

Deze havens staan onder toezicht van een douane-inlichtingeneenheid met een jaarlijks budget van slechts 33.633 dollar, volgens journalist Andrés Durán – tegenover een drugshandel die miljoenen, miljarden of zelfs triljoenen waard is. In juli 2024 hadden ze slechts $5.677, of 17% van dat bedrag, gekregen om de strijd aan te gaan met misschien wel het grootste transnationale criminele netwerk ter wereld.

Noboa heeft de straatbendes aangepakt, maar de financiële structuren van de kartels ongemoeid gelaten. Zijn wetsvoorstel tegen het witwassen van geld, dat met spoed bij het Congres werd ingediend, bevatte bepalingen die eerder waren verworpen. Wetgevers voerden aan dat het voorstel geen effectieve middelen bood om het witwassen van geld tegen te gaan en dat het nieuwe belastingdruk zou introduceren.

In Ecuador worden kinderen door militairen gearresteerd, die vervolgens verdwijnen, zoals in het beruchte geval van de “Malvinas 4”, door gebruik te maken van de wettelijke dekmantel van een preventief presidentieel pardon. Tegelijkertijd worden corruptie- en drugshandelzaken gemanipuleerd om insiders te beschermen en hun straffeloosheid veilig te stellen.

De cijfers spreken voor zich: bezuinigingen voeden de kartels, terwijl sociale investeringen de instellingen versterken en alternatieven bieden. De overheidsinvesteringen die Noboa ooit beloofde tijdens zijn eerste campagne zijn nooit gerealiseerd. Sindsdien is er alleen de “stok”, geen “wortel”, en de situatie is verslechterd – met de slechtste veiligheidscijfers in de geschiedenis van Ecuador in 2024 en 2025. In de aanloop naar de laatste verkiezingen waren er stroomuitvallen in het land en openbare diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs waren een puinhoop.

Een corrupt, uitgehold systeem maakt Noboa’s “overwinning” mogelijk

Noboa heeft zijn achterban gemobiliseerd tegen de terugkeer van een linkse nationalistische leider zoals de voormalige Ecuadoraanse president Rafael Correa. Ondanks een sterkere, functionelere staat in Correa’s tijd, versplinterden en verzwakten de linkse partijen door gevallen van corruptie en onderdrukking van inheemse antimijnbouwactivisten. Sindsdien hebben ze zes presidentsverkiezingen op rij verloren.

Maar deze keer was het anders. De giftige verschijning van de in Miami geboren Noboa en zijn door corruptie geteisterde, ruïneuze ambtstermijn heeft linkse en rechtse facties tegen hem en ter ondersteuning van González verenigd. Dit betekent dat de inheemse beweging zich na meer dan een decennium van rancune heeft aangesloten bij de linkse Correista-beweging, terwijl zelfs de rechtse militaire veteraan en voormalig presidentskandidaat Jan Topic en het rechtse congreslid Ana Galarza hun steun hebben toegezegd aan González.

Een week voor de verkiezingsdag gaven de meeste peilingen González een voorsprong van 6 punten en een stijgende lijn aan.

Haar stijging volgde op een dominant debat waarin ze de president de grond in boorde over de gedocumenteerde banden tussen zijn familiebedrijf en de kartels, en hem uitdaagde om een drugstest te doen “hier, na het debat”. Een zichtbaar geschokte Noboa negeerde de uitdaging en veranderde van onderwerp.

  • Peilingen (7-9 april 2025, per El Universo):
  • TresPuntoZero (7 apr): González 52,87%, Noboa 47,13%
  • MaLuk (7 apr): González 53,47%, Noboa 46,53%
  • Ideamos (7 apr): González 52,14%, Noboa 47,86%
  • Pedro Cango (9 apr): González 52,1%, Noboa 47,9% (±2,8%)
  • Tino Electoral (7 apr): Noboa 53,74%, González 46,26%
  • Cedatos (7 apr): Noboa 61,08%, González 38,92%

Noboa’s vermeende fraude werd mogelijk gemaakt door een fundamenteel corrupt kiesstelsel. De centrale verkiezingsraad van Ecuador, bekend als de CNE, wordt geleid door Diana Atamaint, wiens broer Kar Atamaint door Noboa werd benoemd in een diplomatieke functie als consul van Ecuador in Queens, NY. Van de vijf leden van de kiesraad zijn er vier loyaal aan de regering.

Toen de druk op Atamaint toenam om in november 2024 af te treden en haar termijn afliep, stuurde Noboa de politie om de kantoren van de CNE te omsingelen en te voorkomen dat de nieuwe raadsleden zouden aantreden, waardoor Atamaints ambtstermijn met geweld werd verlengd.

Ondertussen, zoals The Grayzone heeft gemeld, heeft Noboa’s openbare aanklager, Diana Salazar, selectief politieke tegenstanders aangevallen en tegelijkertijd Noboa’s medewerkers – waaronder banken die banden hebben met Lasso en Noboa – afgeschermd van onderzoeken naar het witwassen van geld.

In 2022 ondertekenden de VS een bilateraal verdrag met Ecuador waardoor ze onbeperkte militaire bases konden installeren met volledige juridische immuniteit voor het personeel. In de dagen voor de verkiezingen van 2025 verklaarden anonieme inlichtingenambtenaren van de Trump-regering dat ze Noboa verkozen boven González, omdat hij hen permanente militaire basisrechten had gegarandeerd. Hun verklaring helpt verklaren waarom Washington Noboa’s overwinning zo snel heeft erkend.

González daagt met haar eis voor een hertelling een machtige elite uit Miami uit, die ver boven de lokale instellingen staat en miljoenen Ecuadorianen zonder hun toestemming haar wil oplegt. Ga maar na: als kind studeerde Álvaro Noboa – de vader van de huidige president – samen met Winthrop Rockefeller en koning Farouk II van Egypte op een privéschool in Zwitserland. Dat is het niveau van rijkdom en invloed achter Daniel Noboa. Een ander voorbeeld: Leonardo Campana, de neef van de president en teamgenoot van Leonel Messi bij de voetbalclub Inter Miami, is naar verluidt rijker dan Messi (of Ronaldo).

De jonge Alvaro Noboa dartelt op een Zwitserse academie met Winthrop Rockefeller en koning Farouk II

Dit is de context waarin Daniel Noboa opereert. Hij is niet vrij van belangenverstrengeling. Hij en zijn familie zijn de belangen.

Als Noboa erin slaagt om de presidentsverkiezingen te stelen, zal hij de totale controle over wat er nog over is van de staat verankeren en Ecuador overlaten aan het knooppunt van infiltratie door kartels, uitbuiting door bedrijven en Amerikaanse geopolitieke dominantie. Noboa is Amerikaans staatsburger. Zoals elke Amerikaanse burger heeft hij gezworen om de VS boven alle andere naties te verdedigen. Zijn tweede termijn zal hem in staat stellen om die eed waar te maken.


Gerelateerd (berichten in dit archief):