Bron: - Door Pepe Escobar,
Press TV 28 september 2022 ~~~

De sabotage van de pijpleidingen Nord Stream (NS) en Nord Stream 2 (NS2) in de Oostzee heeft het “rampenkapitalisme” op onheilspellende wijze naar een geheel nieuw giftig niveau getild.

Deze episode van hybride industriële/handelsoorlog in de vorm van een terroristische aanval op energie-infrastructuur in internationale wateren duidt op de absolute ineenstorting van het internationale recht, dat wordt overstemd door een op “regels gebaseerde” orde a la “onze weg of de snelweg”, .

De aanval op beide pijpleidingen bestond uit meerdere explosieve ladingen die in afzonderlijke takken nabij het Deense eiland Bornholm, maar in internationale wateren, tot ontploffing werden gebracht.

Dit was een geraffineerde operatie, in het geheim uitgevoerd in de ondiepe wateren van de Deense Straat. Dit zou onderzeeboten in principe uitsluiten (schepen die de Oostzee binnenvaren hebben een maximale diepgang van 15 meter). Wat eventuele “onzichtbare” schepen betreft, die zouden alleen met toestemming van Kopenhagen kunnen rondvaren – aangezien de wateren rond Borholm vol zitten met sensoren, uit vrees voor Russische onderzeeërs.

Zweedse seismologen hebben maandag twee onderwaterexplosies geregistreerd, waarvan één met naar schatting 100 kg TNT. Er kan evenwel tot 700 kg zijn gebruikt om drie afzonderlijke pijpleidingknooppunten op te blazen. Een dergelijke hoeveelheid had onmogelijk in één vaart kunnen worden afgeleverd door onderwaterdrones, die momenteel in de buurlanden beschikbaar zijn.

De druk op de pijpleidingen daalde exponentieel. De leidingen zijn nu gevuld met zeewater.

De leidingen op NS en NS2 kunnen natuurlijk worden gerepareerd, maar maar (vrijwel zeker) niet voor de aankomst van Winter. De vraag is of Gazprom – dat zich al richt op verschillende grote Euraziatische klanten – de moeite zou nemen, vooral gezien het feit dat Gazprom-schepen zouden kunnen worden blootgesteld aan een mogelijke marineaanval van de NAVO in de Oostzee.

Duitse ambtenaren zinspelen er al op dat NS en NS2 “mogelijk” voor “altijd” buiten dienst zijn. De economie van de EU en de burgers van de EU hadden dit gas hard nodig. Maar de EUrocratie in Brussel – die heerst over de natiestaten – zal hieraan niet meewerken omdat zij zich zelf heeft laten dicteren door het rijk van chaos, leugens en plundering. Je zou kunnen stellen dat deze Euro-oligarchie op een dag moet worden aangeklaagd voor verraad.

Strategische onomkeerbaarheid is dus al een gegeven; de bevolking van verschillende EU-staten zal een enorme prijs betalen en op korte, middellange en lange termijn met deze ernstige gevolgen te maken krijgen.

Wie heeft er baat bij?

De Zweedse premier Magdalena Andersson gaf toe dat het “sabotage” was. De Deense premier Mette Frederiksen gaf toe dat “het geen ongeluk was”. Berlijn is het eens met de Scandinaviërs.

Vergelijk het nu met de voormalige Poolse minister van Defensie (2005-2007) Radek Sikorski, een Russofoob die getrouwd was met de rabiate Amerikaanse “analist” Anne Applebaum en vrolijk tweette “Dank u, VS”.

Het wordt steeds vreemder als we weten dat op moment van de sabotage, de Baltic Pipe van Noorwegen naar Polen gedeeltelijk werd geopend, een “nieuwe corridor voor gasvoorziening” die “de Deense en Poolse markt” bedient: In feite een kleinigheid, gezien het feit dat de sponsors ervan maanden geleden moeite hadden om gas te vinden, en het nu nog moeilijker zal worden, met veel hogere kosten.

NS2 was tijdens de bouwfase al openlijk aangevallen. Al in februari probeerden Poolse schepen actief te voorkomen dat het pijpenlegschip Fortuna de NS2 zou voltooien. De leidingen werden gelegd ten zuiden van – u raadt het al – Bornholm.

De NAVO is van haar kant zeer actief geweest op het gebied van onderwaterdrones. De VS hebben de beschikking over Noorse onderwaterdrones met groot bereik die kunnen worden aangepast met andere constructies. Een andere mogelijkheid is dat voor de sabotage professionele marineduikers zijn ingezet – hoewel de getijdenstromingen rond Bornholm een ernstige zaak zijn.

Het grote geheel onthult een collectief Westen in absolute paniek, met Atlantische “elites” die hun toevlucht nemen tot alles – schandalige leugens, moorden, terrorisme, sabotage, een totale financiële oorlog, steun voor neonazi’s – om hun afdaling naar een geopolitieke en geo-economische afgrond af te wenden.

De deactivering van NS en NS2 betekent het definitieve einde van elke mogelijkheid van een Duits-Russische overeenkomst over gasleveringen, met als bijkomend voordeel dat Duitsland gedegradeerd wordt tot de nederige status van absolute vazal van de VS.

Dit brengt ons bij de hamvraag welk Westers inlichtingenapparaat de sabotage heeft geënsceneerd. De belangrijkste kandidaten zijn natuurlijk de CIA en MI6 – waarbij Polen als zondebok wordt gebruikt en Denemarken een zeer duistere rol speelt: Het is onmogelijk dat Kopenhagen niet op zijn minst “op de hoogte” was van de inlichtingen.

Vooruitziend als altijd stelden de Russen in april 2021 al vragen over de militaire veiligheid van Nord Stream.

Het cruciale punt is dat we te maken kunnen krijgen met het geval van een EU/NAVO-lid dat betrokken is bij een sabotagedaad tegen de leidende EU/NAVO-economie. Dit is een casus belli. Afgezien van de ontstellende middelmatigheid en lafheid van de huidige regering in Berlijn is het duidelijk dat de BND – de Duitse geheime dienst – evenals de Duitse marine en welingelichte industriëlen vroeg of laat de rekening zullen betalen.

Dit was geen geïsoleerde aanval. Op 22 september hebben saboteurs uit Kiev een aanval uitgevoerd op Turkish Stream. Een dag eerder werden op de Krim marinedrones met Engelstalige ID’s gevonden, die ervan worden verdacht deel uit te maken van het complot. Voeg daarbij de Amerikaanse helikopters die weken geleden over de toekomstige sabotageknooppunten vlogen; een Brits “onderzoeksschip” dat sinds half september rondvaart in Deense wateren; en de NAVO die op dezelfde dag van de sabotage tweette over het testen van “nieuwe onbemande systemen op zee”.

Kijk naar het (gas)geld.

De Deense minister van Defensie had die woensdag een spoedoverleg met de secretaris-generaal van de NAVO. De explosies vonden immers plaats zeer dicht bij de exclusieve economische zone (EEZ) van Denemarken. Dit kan op zijn best worden omschreven als rauwe kabuki; op dezelfde dag ging de Europese Commissie (EC), het de facto politieke bureau van de NAVO, door met haar kenmerkende obsessie: verdere sancties tegen Rusland, inclusief de fail-safe cap op de olieprijzen.

Ondertussen zullen de energiereuzen in de EU veel verliezen van deze sabotage.

Het lijst omvat de Duitse Wintershall Dea AG en PEG/E.ON, de Nederlandse NV Nederlandse Gasunie en het Franse ENGIE. Dan zijn er degenen die NS2 hebben gefinancierd: Wintershall Dea en Uniper, het Oostenrijkse OMV, ENGIE en het Brits-Nederlandse Shell. Wintershall Dea en ENGIE zijn mede-eigenaars en schuldeisers. Hun boze aandeelhouders verwachten serieuze antwoorden van een serieus onderzoek.

Het wordt nog erger: er zijn geen grenzen meer aan het pijplijnterreurfront. Rusland zal niet alleen alert zijn op Turk Stream, maar ook op Power of Siberia. Hetzelfde geldt voor de Chinezen en hun doolhof van pijpleidingen die in Xinjiang aankomen.

Ongeacht de methodologie en de spelers die op de hoogte waren, is dit – bij voorbaat – wraak voor de onvermijdelijke collectieve nederlaag van het Westen in Oekraïne. En een grove waarschuwing aan het Zuiden dat ze het opnieuw zullen flikken. Maar actie lokt altijd reactie uit: vanaf nu kunnen er ook “grappige dingen” gebeuren met pijpleidingen van de VS en het VK in internationale wateren.

De EU-oligarchie is in een flits op weg naar een vergevorderde ontbinding. Hun kans om ten minste te proberen een rol te spelen als strategisch autonome geopolitieke speler is nu voorbij.

Deze EUROcraten zitten nu in een ernstige situatie. Zodra duidelijk is wie de daders van de Baltische sabotage zijn en zodra iedereen de levensveranderende sociaal-economische gevolgen voor de EU-burgers begrijpt, moet de kabuki stoppen. Inclusief de nu al lopende, overdreven idiote theorie dat Rusland zijn eigen pijpleiding heeft opgeblazen, terwijl Gazprom de kleppen gewoon voorgoed had kunnen sluiten.

En het wordt nog erger: Gazprom dreigt het Oekraïense energiebedrijf Naftofgaz aan te klagen wegens onbetaalde rekeningen. Dat zou leiden tot het einde van de doorvoer van Russisch gas via Oekraïne naar de EU.

Alsof dit alles nog niet ernstig genoeg is, is Duitsland contractueel verplicht om tot 2030 ten minste 40 miljard kubieke meter Russisch gas per jaar te kopen.

Gewoon nee zeggen? Dat kan niet: Gazprom heeft wettelijk recht op betaling, zelfs zonder gas te vervoeren. Dat is de geest van een langetermijncontract. En het gebeurt al: door de sancties krijgt Berlijn niet genoeg gas, maar het moet toch betalen.

Alle duivels zijn hier

Nu is het pijnlijk duidelijk dat, vanuit het oogpunt van de vazallen, de keizerlijke handschoenen uit zijn. Onafhankelijkheid van de EU: verboden. Samenwerking met China: verboden. Onafhankelijke handelsbetrekkingen met Azië: verboden. De enige plaats voor de EU is economische onderwerping aan de VS: een kitscherige remix van 1945-1955. Met een perverse neoliberale draai: Wij zullen jullie industriële capaciteit bezitten en jullie zullen niets hebben.

De sabotage van NS en NS2 is ingebouwd in de imperiale natte droom om de Euraziatische landmassa in duizend stukken te breken om een trans-Euraziatische consolidatie tussen Duitsland (dat de EU vertegenwoordigt), Rusland en China te voorkomen: 50 biljoen dollar BBP op basis van koopkrachtpariteit (PPP) tegenover 20 biljoen dollar van de VS.

We moeten terug naar Mackinder: Controle over de Euraziatische landmassa betekent controle over de wereld. Amerikaanse elites en hun Trojaanse paarden in heel Europa zullen alles doen om hun controle niet op te geven.

“Amerikaanse elites” omvatten in deze context de gestoorde, door Straussiaanse neocon geteisterde “inlichtingengemeenschap” en de Big Energy, Big Pharma en Big Finance die hen betalen en die niet alleen profiteren van de “Forever War”-aanpak van de Deep State, maar vooral een fortuin willen verdienen aan de in Davos bedachte Great Reset.

De Raging Twenties begonnen met een moord – op generaal Soleimani. Pijpleidingen opblazen hoort bij het vervolg. Tegen 2030 zal er een snelweg naar de hel zijn. Maar om Shakespeare aan te halen, de hel is echt leeg, en alle (Atlantische) duivels zijn hier.

Pepe Escobar is een onafhankelijk geopolitiek analist en auteur. Zijn laatste boek is Raging Twenties. Hij is politiek verwijderd van Facebook en Twitter. Volg hem op Telegram.