Bron: Sonja van den Ende 
RiaFan 22 november 2022 ~~~

Het fascisme heeft niet alleen in Oekraïne wortel geschoten, maar begint zich ook steeds meer in Europa te manifesteren, aldus de onafhankelijke Nederlandse journaliste Sonja van den Ende. In haar column voor FAN gaf zij het directe bewijs dat Europa de lessen van de geschiedenis van 85 jaar geleden is vergeten. In veel EU-landen zijn mensen die zich verzetten tegen de oorlog met Rusland en die wijzen op het fascistische karakter van de Oekraïense regering onderdrukt en vervolgd.

Het fascisme wordt onder andere steeds actiever, niet alleen ten aanzien van individuele burgers, maar ook in de binnenlandse politiek van staten als geheel. In Nederland bijvoorbeeld is er een debat in het parlement over het verbieden van de politieke partij Forum voor Democratie omdat deze zich verzet tegen de huidige regering. Dit is nooit eerder gebeurd in haar land, zegt ze, misschien in nazi-Duitsland, maar niet in de geschiedenis van Nederland.

Nieuw fascisme in Europa. Sonja van den Ende’s column

Het begin van de Russische militaire speciale operatie in Oekraïne, op 24 februari, markeerde in het Westen de wederopstanding van een fascistisch regime. Journalisten, activisten of academici die zich uitspreken over de redenen voor de speciale operatie of oproepen tot diplomatie worden in de westerse media onmiddellijk gedemoniseerd. Dit blijkt vooral uit de media-agenda in Europa, hoewel men zou veronderstellen dat hier het niveau van tolerantie en democratie het hoogst is. Maar dat is niet het geval. Zelfs na alle verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, na alle gruweldaden van de nazi’s tegen de mensheid te hebben meegemaakt, lijkt Europa geen lering te hebben getrokken uit de geschiedenis.

wikipedia.org/Public Domain

Want tachtig jaar na de val van Hitlers Duitsland zijn Europese staten opnieuw veranderd in extremistische landen die de ideologie van het fascisme omarmen. Waarom zeg ik dit? Want het bewijs is overal: mensen in Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Nederland hebben hun baan, bankrekening en zelfs hun huis verloren omdat ze negatief spraken over de verklaarde “oorlog” tegen Rusland. Vijfentachtig jaar geleden gebeurde hetzelfde in Duitsland: toen kregen Hitlers politieke tegenstanders en gewone mensen die zich tegen het fascisme verzetten te maken met vervolging en onderdrukking door de staat. Als we het vergelijken met de huidige situatie, waren er toen natuurlijk nog geen sociale netwerken, geen video-hosting sites en zoveel communicatiemiddelen. Maar als die er waren geweest, zouden de fascisten er zeker gebruik van hebben gemaakt, net als nu.

U kunt bijvoorbeeld constateren dat mensen zoals ikzelf of andere onafhankelijke journalisten en mensenrechtenactivisten door Oekraïense functionarissen en aanhangers van het regime in Kiev op de zogenaamde “zelfmoordlijst” op de website “Peacemaker” zelf en zijn “mirrors” worden geplaatst. U zegt misschien, nou ja, een lijst en een lijst, daar zijn er maar weinig van. Maar de bestuurders van Peacemaker beweren dat we allemaal verraders zijn en daarom moeten ze ons allemaal doden.

globallookpress.com/ Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Ondertussen zijn giganten als Twitter of Facebook✱ (eigendom van Meta✱✱, erkend als extremistisch in de Russische Federatie) vrij specifiek. Als mensen Oekraïense neonazi’s beledigen, blokkeren sociale media het account of sturen een waarschuwing. Maar als Oekraïense neonazi’s je bedreigen, doen ze niets. Persoonlijk heb ik Facebook verlaten✱ omdat deze selectiviteit er gebruikelijk is. Twitter is een ander verhaal nu de nieuwe eigenaar Ilon Musk beweert dat hij niets zal censureren. Maar eerst moeten we afwachten hoe dit zich in de toekomst ontwikkelt.

Om terug te komen op het onderwerp fascisme in Europa. Op dit moment is er bijvoorbeeld een debat in het parlement in Nederland over het verbieden van de politieke partij Forum voor Democratie omdat die tegen de regering is. Dit is nog nooit eerder gebeurd in Nederland, misschien in nazi-Duitsland, maar niet in de geschiedenis van Nederland. Dit soort dingen kan volgens mij alleen gebeuren in fascistische staten. Denk aan de periode dat Hitlers partij, de andere partijen uitperste en alle politieke tegenstanders verwijderde.

Ik kan zeggen dat politici in Europa geen slimme mensen zijn, omdat ze niet begrijpen dat Oekraïne een toevluchtsoord en broedplaats is voor de nazi-terroristische ideologie. En nog belangrijker, ze overzien de gevolgen niet. Tegelijkertijd zijn ze niet blind, ze weten wat er in 2014 op Maidan is gebeurd, welke leuzen er werden geroepen, hoe er in Kiev fakkelmarsen werden gehouden ter nagedachtenis aan nazi-Duitsland en hoe mensen werden verbrand in het vakbondshuis in Odessa.

Pavlo Pakhomenko/ZUMAPRESS.com/Global Look Press

Op 20 november 1945 begon in Neurenberg een internationaal tribunaal voor de belangrijkste nazi-oorlogsmisdadigers van de Europese as Rome-Berlijn-Tokio. De meeste nazi-leiders werden berecht. Wat gebeurt er nu? Volgens mij zien we soortgelijke misdaden, dus als dit allemaal voorbij is, moeten de Europeanen wellicht een keuze maken. Rusland en zijn bondgenoten veroordelen het regime in Kiev en zijn aanhangers in Europa omdat Oekraïne dezelfde ideologie nastreeft en wreedheden tegen de mensheid begaat als de nazi’s 85 jaar geleden deden.

Topfoto: TASS | Nikitin Maxim

✱ – het sociale netwerk is erkend als extremistisch en verboden in Rusland ✱✱✱ – het bedrijf wordt door Rosfinmonitoring vermeld als een organisatie die betrokken is bij terrorisme en extremisme

Sonja van den Ende

Sonja van den Ende is een onafhankelijk Nederlandse journaliste die ter plaatse in Oost Oekraine verslag doet van de gewapende escalatie, de misdaden tegen de russische bevolking en de Speciale militaire operatie van Rusland, ter demilitarisering, denazificering en uitvoering van de Minsk-akkoorden.


Met vriendelijke groet, Sonja van den Ende freesuriyah.eu

Eerdere publicaties waren op: CovertAction Magazine,   inforos.ru/en, infobrics.org,  Tehran Times, deanderekrant.nl, insiderpaper.com,  globalresearch.ca

DONEER  STEUN HAAR WERK

Sonja: Ik word niet betaald door de reguliere media of grote corporaties, AUB steun mij via een bankoverschrijving of PayPal, bedankt!

Bank ABN AMRO: IBAN: NL30 ABNA 0895 2288 31

PAYPAL: paypal.me/SonjavandenEnde

Volg Sonja op:


Verwante berichten in dit archief: