Ze waarschuwen voor een ramp

Bron: RT-actualidad 20 augustus (ES)
Orinocotribune 21 augustus 2022 (EN)~~~

Voormalige en huidige werknemers van de Zaporozhye kerncentrale, gelegen in de stad Energodar, roepen de Oekraïense autoriteiten op om te stoppen met het aanvallen van de centrale met raketten. Videoboodschappen van deze huidige en voormalige werknemers werden geüpload naar het Telegram-kanaal van de centrale.

Vlad Lavrik, een voormalige werknemer van de centrale, zei dat het Oekraïense leger “de opslagfaciliteit voor nucleair afval” en de “schakelapparatuur” van de centrale heeft aangevallen, evenals een vakantiedorp tijdens een festival. In dit verband riep hij de Oekraïense soldaten op na te denken alvorens op Energodar te schieten.

Een andere voormalige werknemer van de centrale drong er bij de Kievse autoriteiten op aan om “een einde te maken aan deze wandaad,” “wapens op te geven” en “geen wereldwijde crisis uit te lokken.” “Stop, anders zal het onherstelbaar zijn,” waarschuwde hij.

Een huidige werknemer zei: “Ik doe een beroep op de besluitvormers van de andere kant van Dnepr: stop alstublieft. Jullie acties zijn zo roekeloos en gevaarlijk dat ze kunnen leiden tot een internationale catastrofe.”

Vladimir Martinyuk, een voormalig medewerker van de kerncentrale, legde uit dat alle raketten die zelfs op 20-30 kilometer van de centrale vallen gevaarlijk zijn, omdat de stad en de centrale op zand zijn gebouwd. “Zand kan bewegen door trillingen, en de veiligheid van de kerncentrale hangt af van de verplaatsing van dat zand. En elke openlijke vijandigheid… kan tot een tragedie leiden,” zei hij.

Zaporozhye is de grootste kerncentrale in Europa met zes krachtcentrales. De eerste werd in december 1984 in bedrijf genomen, terwijl de zesde in oktober 1995 in bedrijf werd genomen. De provincie Zaporozhye, waar de centrale zich bevindt, staat momenteel onder gedeeltelijke controle van de Russische strijdkrachten.

De aanvallen op de centrale zijn in augustus geïntensiveerd. Afgelopen maandag, 15 augustus, meldden de plaatselijke autoriteiten dat Oekraïne “massale artilleriegranaten” op Energodar had afgevuurd, wat explosies veroorzaakte in de buurt van de centrale.

Op donderdag 18 augustus verklaarde het Russische ministerie van Defensie dat de beschieting van de centrale door de Oekraïense strijdkrachten tot doel heeft een verboden zone van maximaal 30 kilometer te creëren en Rusland van nucleair terrorisme te beschuldigen.

Topfoto: Gezicht op de kerncentrale van Zaporozhye, in Energodar, die momenteel onder Russische controle staat en te maken heeft met beschietingen door Oekraïense strijdkrachten. Foto: Dmytro Smolyenko.