De Colombiaanse hoofdaanklager Francisco Barbosa , die onder vuur ligt vanwege vermoedelijke corruptie, heeft vorige week een inval laten uitvoeren in het kantoor van Presiden Pedro, in varband met het onderzoek van zijn dienst (het openbaar ministerie) naar Petro’s stafchef, Laura Sarabia, die beschuldigd wordt van machtsmisbruik. Het vermeende machtsmisbruik zou het afluisteren betreffen van de telefoon van een op diefstal betrapte ex-nanny van haar zoontje.

Deze strafgerechtelijke aanvallen van m.n. inspecteur-generaal Margarita Cabello en Francisco Barbosa betreffen een akelige vorm van ‘LawFare’, die reeds in meerdere landen van latijns Amerika scheer en inslag was, en in een aantal gevallen tot soft coups van de rechtse elite heeft geleid. Telkens bleek dit vanuit de VS gecoordineerd en gesteund.

Meer dan 350 voormalige staatshoofden, Nobelprijswinnaars, partijleiders, academici en vakbondsleiders – waaronder Jeremy Corbyn, Noam Chomsky en Jean Luc Mélenchon – verzetten zich in een open brief tegen deze voorbereidingen van een “zachte staatsgreep” in Colombia,

Bron: JungeWelt.de 7 juni 2023 ~~~

Tekst van de openbrief

Sinds de verkiezing van de eerste progressieve regering van het land – onder leiding van president Gustavo Petro, vice-president Francia Márquez en het Congres Historisch Pact – hebben de traditionele krachten van Colombia zich georganiseerd om een staat van extreme ongelijkheid, aantasting van het milieu en door de staat gesponsord geweld weer in het zadel te helpen. Nu, minder dan een jaar na het aantreden van de regering-Petro, gebruiken ze de gecombineerde institutionele macht van de regelgevende instanties, mediaconglomeraten en rechterlijke macht van het land om hervormingen tegen te houden, aanhangers te intimideren, het leiderschap omver te werpen en het imago van het land op het internationale toneel te belasteren.

Margarita Cabello en Francisco Barbosa, van de kantoren van de inspecteur-generaal en de procureur-generaal, richten zich actief op leden van het Historisch Pact en voeren onderzoeken uit die kunnen leiden tot schorsing, ontslag en diskwalificatie van leden van het Congres (…) en zelfs van de president zelf. In het geval van senator Wilson Arias, bijvoorbeeld, spande Cabello – een nauwe bondgenoot van voormalig president Álvaro Uribe die minister van Justitie was onder de vorige regering van Iván Duque – een gerechtelijke procedure voor schorsing uit de Senaat omdat deze zich had uitgesproken tegen het politiegeweld tijdens de nationale protesten van 2021: een flagrante schending van precedenten van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens die administratieve organen zoals het Bureau van de Inspecteur-Generaal verbieden om gekozen vertegenwoordigers uit hun functie te ontheffen.

Ondertussen hebben voormalige generaals, kolonels en leden van het Colombiaanse leger niet alleen aangekondigd dat ze tegen president Gustavo Petro zijn, maar hebben ze zelfs voor het Congres gemarcheerd om op te roepen tot een staatsgreep tegen zijn regering.

Het doel van deze campagne is duidelijk: De belangen van Colombia’s traditionele machten tegen hervormingen van het volk beschermen (…)

Wij, ondergetekenden, roepen de vrienden van het Colombiaanse volk en alle bondgenoten van de democratie op om weerstand te bieden aan deze verraderlijke tactieken en de opmars van een soft coup in Colombia te voorkomen.


Gerelateerd (berichten in dit archief, Peru/Colombia):