Bron: RT 11 augustus 2022 ~~~

De beschieting van de kerncentrale van Zaporozhye door Kiev brengt miljoenen levens in gevaar, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd

De beschieting van de kerncentrale van Zaporozhye door Oekraïne is een terreurdaad die een ramp zou kunnen veroorzaken die het Tsjernobyl-incident van 1986 zou overschaduwen, zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op donderdag.

“In de afgelopen dagen hebben Oekraïense strijdkrachten herhaaldelijk het grondgebied van de kerncentrale van Zaporozhye beschoten, wat een daad van nucleair terrorisme is. Dergelijke acties van het Kievse regime zouden kunnen leiden tot een ramp op een schaal die het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl in het niet zou doen vallen,” vertelde de plaatsvervangend woordvoerder van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ivan Nechaev, op een nieuwsbriefing in Moskou.

Volgens de diplomaat zou bij een dergelijke ramp niet alleen naburige regio’s in Oekraïne, Rusland, de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, maar ook Europese landen door de straling worden getroffen, waardoor miljoenen levens in gevaar zouden komen.

Nechaev zei ook dat hij hoopte dat de internationale gemeenschap aandacht zou besteden aan de situatie ter plaatse. “We zijn voorstander van het organiseren van een IAEA [Internationaal Atoomagentschap] missie naar de Zaporozhye NPP, die in juni werd onderbroken als gevolg van het besluit van het Departement van Veiligheid en Beveiliging van het VN Secretariaat,” zei hij.

Op donderdag zeiden functionarissen van Zaporozhye dat Russische luchtverdedigingssystemen een raket- en drone-aanval op de kerncentrale en de nabijgelegen stad Energodar hadden verijdeld.

[De Oekraïense militairen] proberen de vreedzame stad en de kerncentrale van Zaporozhye te bombarderen met MLRS [meervoudige lanceerraketsystemen], zware artillerie en aanvals-UAV’s [onbemande luchtvaartuigen],” zei Vladimir Rogov, een lid van de hoofdraad van het militair-civiele bestuur van de regio Zaporozhye, eraan toevoegend dat alle aanvallen werden afgeslagen en Oekraïense artillerieposities werden getroffen door tegenvuur.

Woensdag heeft de Groep van Zeven (G7), bestaande uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het VK en de VS, Rusland opgeroepen de kerncentrale, die begin maart door de troepen van Moskou in beslag was genomen, aan Oekraïne terug te geven. De groep zei dat deze stap de “veilige en beveiligde werking” van de centrale zou garanderen. De kerncentrale is overgenomen door Russische troepen, maar wordt nog steeds bediend en onderhouden door Oekraïense bemanningen.

Een dag eerder heeft Moskou een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad bijeengeroepen om de “Oekraïense provocaties” te bespreken, waaronder een reeks beschietingen van de kerncentrale. De vergadering zal naar verwachting op donderdag plaatsvinden.

Maandag beschuldigde de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, Kiev ervan heel Europa in gijzeling te houden, en zei dat de Oekraïense regeringsfunctionarissen “blijkbaar niet zullen aarzelen om het land te verbranden ter wille van hun nazi-afgoden”. Tegelijkertijd heeft Kiev alle beschuldigingen ontkend en beweerd dat het de Russische troepen waren die de faciliteit beschoten om de Oekraïense strijdkrachten erin te luizen.

Volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap is de Zaporozhye centrale de grootste in Europa en heeft het tot 60 ton verrijkt uranium en plutonium in zijn reactor kernen en in de opslag van afgewerkte brandstof.

Topfoto: Een Russische militair bewaakt een gebied van de kerncentrale van Zaporozhye, in het zuidoosten van Oekraïne. © AP


Update: nieuwe beschietingen vandaag

Bron Southfront 11 augustus 2022

Op 11 augustus zijn volgens regionale autoriteiten ten minste tien door het Oekraïense leger gelanceerde granaten neergekomen in het gebied van de kerncentrale van Zaporozhye.

Volgens Vladimir Rogov, lid van het militair-civiele bestuur van de regio Zaporozhye, zijn vijf granaten neergekomen in de buurt van het kantoor van de commandant van de centrale, naast een laswerkplaats en een opslagplaats voor radioactieve stoffen, waardoor gras in de omgeving vlam vatte. Vijf andere granaten waren gericht op het gebied van de brandweerkazerne naast de centrale.

Plaatselijke autoriteiten zeggen dat de aanvallen waarschijnlijk zijn uitgevoerd door Oekraïense meervoudige raketlanceersystemen en zware artillerie die in de regio Dnepropetrovsk staan opgesteld.

Gelukkig heeft deze keer geen van de aanvallen geleid tot brand in de reactoren en zijn er geen slachtoffers gemeld.