Bron: Alexander Rubinstein 
The Grayzone 15 november 2022 ~~~

De arrestatie van Italiaanse neonazi’s die gelieerd zijn aan het Oekraïense Azov Bataljon benadrukt het angstaanjagende potentieel voor terugslag van de Oekraïense proxyoorlog.

De Italiaanse politie heeft een reeks invallen aangekondigd tegen de neonazistische organisatie Orde van Hagal. De groep wordt beschuldigd van het opslaan van wapens en het plannen van terreuraanslagen en heeft operationele banden met het Oekraïense Azov Bataljon.
Vijf leden van een Italiaanse neonazistische organisatie die bekend staat als de “Orde van Hagal” werden op 15 november gearresteerd, terwijl een ander lid door de autoriteiten wordt gezocht. Hij was toevallig in Oekraïne, waar hij samen met het Azov Bataljon, dat formeel in het Oekraïense leger is opgenomen, tegen Russische troepen vocht.

De Hagal-leden worden beschuldigd van het beramen van terroristische aanslagen op burger- en politiedoelen. Een zesde lid van de Hagal-groep, dat nu als voortvluchtig wordt beschouwd, is in Oekraïne en heeft zich aangesloten bij het Azov Bataljon, een neonazistische paramilitaire groep die is opgenomen in de Oekraïense Nationale Garde.

Leden van de Orde van Hagal zouden via Telegram “directe en frequente” contacten onderhouden met niet alleen het Azov Bataljon, maar ook met de neonazistische Oekraïense militaire formaties Right Sector en Centuria, “waarschijnlijk met het oog op mogelijke rekrutering in de gelederen van deze strijdgroepen”, aldus Italiaanse media.

Het politieonderzoek werd in 2019 gestart en omvatte uitgebreide computeronderzoeken en afluisterpraktijken; tactieken die aan het licht hebben gebracht dat leden van de groep van plan zijn gewelddadige acties in Italië uit te voeren.

Een van de gearresteerde leden, Giampiero Testa, stond naar verluidt “gevaarlijk dicht bij extreem-rechtse Oekraïense nationalistische groepen” en was volgens afgeluisterde gesprekken van plan een aanslag te plegen op een politiebureau in Marigliano in Napels. De voortvluchtige Azov-strijder, Anton Radomsky, is een Oekraïens staatsburger die in Italië heeft gewoond maar momenteel vecht namens de Oekraïense strijdkrachten.
De autoriteiten zeggen dat Radomsky een aanslag wilde plegen op het winkelcentrum “Volcano Buono” in Napels.

In een telefoongesprek van januari 2021 zei Testa dat hij “een bloedbad zou aanrichten zoals in Nieuw-Zeeland, maar ik zou niet naar de zwarten gaan, maar naar de kazerne in Marigliano”. Hij doelde op de Nieuw-Zeelandse moskeeschutter die beweerde de Oekraïne te hebben bezocht en een nazi-sonnenrad, of “zwarte zon”, op zijn kogelvrij vest droeg toen hij 51 gelovigen doodde.
Het symbool wordt, zoals de New York Times in 2019 opmerkte, “vaak gebruikt door het Azov Bataljon, een Oekraïense neonazistische paramilitaire organisatie”.

In februari 2021 ging Testa tekeer over de telefoon en zei: “Net als [racistische Christchurch massaschutter] Tarrant… tututututu. In de Marigliano kazerne. Boem boem, ik heb ze allemaal vermoord.”

Rond dezelfde tijd nam de politie bij de Orde van Hagal “zachte luchtwapens” in beslag die “gemakkelijk konden worden aangepast om authentieke kogels af te vuren”, munitie, tactische uitrusting en zelfs een granaatwerper. De groep wordt ook beschuldigd van het geven van paramilitaire trainingen in Napels en Caserta en seminars ter verspreiding van blanke suprematie en ontkenning van de Holocaust.

Op beelden van de arrestaties die door de nieuwszender Sky Tg24 zijn uitgezonden zijn lange messen, een bijl in Scandinavische stijl, een knuppel met de woorden “Leider Mussolini”, een hakenkruisvlag, een gasmasker, een t-shirt van het Azov-bataljon en “Valhalla Express”, een memoires van een Azov-strijder te zien.

Het verslag van TG24 staat hieronder.

Maar Oekraïne is niet het enige land dat is bezocht door leden van de Orde van Hagal; “sommige leden” reisden ook naar Israël om te trainen in Krav Maga en het gebruik van lange en korte wapens,” aldus politiefunctionarissen. Zij kregen zelfs diploma’s voor het voltooien van de opleiding.

De politieoperatie bestreek dertien provincies in Italië en omvatte “26 huiszoekingen en computeronderzoeken”, aldus het persbericht van de politie waarin de arrestaties werden aangekondigd.

Onder de gearresteerden voor “het misdrijf van vereniging met het oog op terrorisme of ondermijning van de democratische orde” zijn Maurizio Ammendola, de oprichter van de groep, haar vice-voorzitter Michele Rinaldi, en de leden Giampiero Testa en Massimiliano Mariano.
Het vijfde gearresteerde lid, Fabio Colarossi, wordt beschuldigd van het verspreiden van neonazistische propaganda.

Terwijl het nazisme een veilige plaats heeft gevonden in de Oekraïense strijdkrachten, wijzen de arrestaties en de aanhoudingsbevelen tegen de leden van de Orde van Hagal die terreuraanslagen planden, op de mogelijke terugslag van de NAVO-volmachtsoorlog in Oekraïne, nu geharde, ideologisch extreme veteranen, aangemoedigd door westerse regeringen en gesteund door de VS en de EU, terugkeren naar steden in heel Europa.
“De grote beschikbaarheid van wapens tijdens het huidige conflict zal leiden tot de proliferatie van illegale wapens in de fase na het conflict”, heeft secretaris-generaal Juergen Stock van Interpol gewaarschuwd.

Zoals The Grayzone heeft gemeld, wordt in een document van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid uit 2022 erkend dat “Oekraïense nationalistische groeperingen, waaronder de Azov Beweging, actief raciale of etnisch gemotiveerde gewelddadige extremistische blanke supremacisten rekruteren om zich aan te sluiten bij diverse neonazistische vrijwilligersbataljons in de oorlog tegen Rusland”, maar wordt een belangrijk hiaat in de informatievoorziening geconstateerd: “Wat voor training krijgen buitenlandse strijders in Oekraïne die ze mogelijk kunnen verspreiden in milities en blanke nationalistische groepen in de VS?”