Bron: southfront 2 juni 2022 ~~~

De VS wil Oekraïne vier General Atomics MQ-1C Gray Eagle gevechtsdrones verkopen voor gebruik op het slagveld tegen Rusland, meldde Reuters op 2 juni, onder vermelding van bronnen die bekend zijn met het plan.

Een van de bronnen, een Amerikaanse ambtenaar, vertelde het persbureau dat de regering van president Joe Biden van plan is het Congres in de komende dagen op de hoogte te brengen van de mogelijke drone-deal met Oekraïne. Daarna zal een openbare aankondiging worden gedaan.

De drone-deal zal worden gefinancierd met geld uit het Oekraïne Security Assistance Initiative van 40 miljard dollar dat onlangs door het Congres werd goedgekeurd.

Ondanks de lopende voorbereidingen voor de deal, vertelde een bron aan Reuters dat deze nog steeds geblokkeerd zou kunnen worden door het Congres. De bron zei dat er een risico is van een “last minute policy reversal”.

De MQ-1C Gray Eagle is capabeler dan de Baykar Bayraktar TB2 van Turkse makelij die momenteel in dienst is bij de strijdkrachten van Kiev. De Gray Eagle heeft een uithoudingsvermogen van meer dan 30 uur, terwijl de TB2 slechts ongeveer 24 uur in de lucht kan blijven.

De gevechtsdrone van General Atomics kan ook worden bewapend met maximaal acht AGM-114 Hellfire-raketten, die een bereik hebben van maximaal acht kilometer en een kernkop van acht kg.

Volgens Reuters zullen de Gray Eagle drones die aan Oekraïne zullen worden verkocht, worden bewapend met Hellfire raketten. Een Amerikaanse functionaris vertelde het persbureau dat dit zal gebeuren via een toekomstige Presidential Drawdown Authority zodra de training op de drones is voltooid.

Een General Atomics MQ-1C Gray Eagle bewapend met AGM-114 Hellfire raketten. (Foto: U.S. Army)

Training op de Gray Eagle duurt meestal maanden. De VS hopen echter dat het proces in weken kan worden gedaan door Oekraïense servicemedewerkers op te leiden die ervaring hebben met het besturen van drones.

Hoewel de Gray Eagle een zeer capabele gevechtsdrone is, zal het waarschijnlijk niet effectief zijn tegenover het Russische leger dat al tientallen Oekraïense TB2 drones heeft neergeschoten. De Gray Eagle is groter dan de TB2, wat zijn detectie en onderschepping nog gemakkelijker zou kunnen maken voor Russische oorlogsvliegtuigen en luchtverdedigingsmiddelen. Indien de drones van Amerikaanse makelij worden gebruikt voor gevechtsmissies boven verhitte gebieden, zullen zij in Oekraïne waarschijnlijk niet lang overleven.

De VS hebben hun militaire steun aan Oekraïne opgevoerd in de hoop de lopende speciale militaire operatie van Rusland in het land te dwarsbomen. Zeer onlangs kondigde Washington aan dat het vier M142 HIMARS [High Mobility Artillery Rocket System] lanceerinrichtingen met geleide raketten aan de Kievse strijdkrachten zal leveren.

Topfoto: Een General Atomics MQ-1C Gray Eagle.(Foto Krediet: U.S. Army)