Bron: RT, 8 juni 2022 ~~~

Het Russische ministerie van Defensie heeft Oekraïense “militanten van de nationalistische bataljons” beschuldigd van het opzettelijk in brand steken van een grote graanschuur in de zeehaven van Mariupol terwijl ze op de vlucht waren voor Russische troepen.

Volgens een verklaring die woensdag werd uitgegeven, zou de brandstichting het gevolg zijn van de onwil van de “militanten” om de inwoners van Mariupol van graan te voorzien. Als gevolg daarvan zou volgens het leger meer dan 50 duizend ton graan zijn vernietigd.

“Deze onmenselijke misdaad toont aan de hele wereldgemeenschap het ‘ware gezicht’ van het regime in Kiev, dat in feite de methoden van voedselterrorisme gebruikt tegen zijn eigen volk,” beweerde het.

Het ministerie zei dat de vernieling werd gepleegd terwijl het “zogenaamde beschaafde Westen” Kiev blijft steunen en Rusland ervan beschuldigt een wereldwijde voedselcrisis aan te wakkeren.

Het ministerie van Defensie benadrukte dat de Russische strijdkrachten tijdens hun “speciale militaire operatie” de burgerbevolking steunen, humaan behandelen en “de sociale infrastructuur van het land niet aanvallen, in tegenstelling tot de Oekraïense gewapende formaties.”

Sinds het begin van de Russische militaire operatie in Oekraïne hebben Moskou en Kiev elkaar beschuldigd van verschillende oorlogsmisdaden, terwijl ze hun eigen aansprakelijkheid ontkennen.

De autoriteiten van de Volksrepubliek Donetsk meldden eerder dat de brandweerlieden er niet in waren geslaagd de graanvoorraad te redden, ondanks meerdere dagen van inspanningen.

“Er is een grote hoeveelheid graan op het grondgebied van de haven van Mariupol, zowel maïskorrels als tarwe. Te oordelen naar de geur en het uiterlijk is het grootste deel ervan ongeschikt voor verder gebruik,” vertelde een assistent van de regering van de Volksrepubliek Donetsk, Yan Gagin, aan RIA Novosti.

De wereldvoedselmarkt, die al getroffen is door de klimaatverandering en de Covid-pandemie, is zwaar getroffen door het Russische militaire offensief in Oekraïne, aangezien de twee landen goed zijn voor ongeveer 30% van de wereldwijde tarwe-export. Rusland is ook ’s werelds grootste exporteur van kunstmest.

Terwijl het Westen Rusland ervan beschuldigt een stijging van de voedselprijzen te hebben veroorzaakt door zijn militaire operatie voort te zetten, houdt Moskou vol dat de werkelijke oorzaak van de voedselcrisis de “politiek gemotiveerde” westerse sancties tegen het land zijn.

Oekraïne heeft Moskou er herhaaldelijk van beschuldigd dat het zijn tarwevoorraden “steelt” en naar het buitenland stuurt. De woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, Stephane Dujarric, zei echter dat de Verenigde Naties niet in staat zijn om deze beweringen te verifiëren.

Oekraïne en westerse landen hebben Moskou er herhaaldelijk van beschuldigd dat het de export van graan belemmert door de havens aan de Zwarte Zee van Oekraïne te blokkeren. Rusland heeft dergelijke beweringen van de hand gewezen en volgehouden dat het bereid is om graanschepen een veilige doorgang vanuit de havens te garanderen. De verstoring van de graanstroom is het gevolg van Kievs eigen acties en van zeemijnen die door het Oekraïense leger op grote schaal zijn uitgezet, zo houdt Moskou vol.

Rusland viel de buurstaat eind februari aan, nadat Oekraïne de voorwaarden van de akkoorden van Minsk, die voor het eerst in 2014 werden ondertekend, niet ten uitvoer had gelegd en Moskou uiteindelijk de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk had erkend. De door Duitsland en Frankrijk tot stand gebrachte protocollen waren bedoeld om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne officieel verklaart dat het een neutraal land is dat nooit zal toetreden tot het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief volledig onuitgelokt was en heeft ontkend dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Topfoto: Oekraïense troepen staken tonnen graan in brand in de opslagplaatsen van de haven van Mariupol. | Sputnik / RIA News


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *