Bron: Sonja Van den Ende
covertactionmagazine 8 juli 2022 ~~~

Eigenaar van fabriek, Rinat Akhmetov, zou banden hebben met de georganiseerde misdaad

Rondom de Azov Staalfabriek, dat door het Azov Bataljon bezet was, is er veel propaganda geweest van de Westerse media. In het officiële verhaal waren er “goede jongens” in de fabriek, die Mariupol en zijn burgers verdedigden. De “goeden” hebben zich in mei 2022 overgegeven.

Toen ik Mariupol bezocht, kreeg ik een heel ander verhaal te horen van de overgebleven burgers in de stad, en van de aanblik van de Azov Steel-fabriek, waar veel parafernalia rondslingerden.

Wat ik zag, vooral in de catacomben die zo’n vijf tot tien verdiepingen onder de grond zouden gaan, zegt veel over wat daar gebeurd moet zijn.

Het Russische leger heeft de eerste verdieping ontruimd, zodat wij daar een kijkje konden nemen. Het was ingericht en leek op een militair hoofdkwartier, met (stapel)bedden. Er lagen ook veel boeken, zoals Mein Kampf, en de vlaggen van Azov met het “Wolfsangel” embleem, die werden gebruikt door de “Schutz Staffel” SS bataljons van Nazi Duitsland.

Het Azov Bataljon, dat in mei 2014 in Mariupol werd opgericht, is een Oekraïense extreem-rechtse militie die is gevormd uit zogenaamde Patriotten van Oekraïne en de Sociaal-Nationale Assemblee, beide geleid door Andriy Biletsky (een extreem-rechtse extremist).

De militie, die wordt gefinancierd door de oligarch Ihor Kolomoisky, die nauwe banden heeft met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, is aan het begin van de oorlog in de Donbas opgericht en terroriseert sindsdien de bevolking van de Volksrepubliek Donetsk (DPR).

In de Volksrepubliek Luhansk (LPR) is er een soortgelijk bataljon met een andere naam, Aidar genaamd, dat ook de inwoners van de LPR terroriseert.

De verwoeste Azov Steel fabriek. [Foto : Sonja van den Ende].
Azov Steel fabriek, Russische watertruck en ambulance. [Foto: Sonja van den Ende].

De eigenaar is een crimineel

Rinat AkhmetovRinat Akhmetov [Bron: forbes.com]

Rinat Akhmetov was de eigenaar van de Azov Staalfabriek. Volgens Wikipedia was hij ook een crimineel:

“In zijn documentaire en boek over de Donetskse maffia, Anthology, beweert de Oekraïense auteur Serhiy Kuzin dat Akhmetov in zijn jonge jaren de rol van een ‘maffioso’ bekleedde; volgens Hans van Zon, hoogleraar Centraal- en Oost-Europese Studies aan de Universiteit van Sunderland, “waren Rinat en zijn broer Igor al in 1986 betrokken bij criminele activiteiten. Het boek is verwijderd op Amazon, ook de documentaire is verboden, op verzoek van de Oekraïense en de Amerikaanse regering. Vrijgegeven in een diplomatieke kabel van WikiLeaks, Volodymyr Horbulin, een van de meest gerespecteerde beleidsstrategen van Oekraïne en voormalig presidentieel adviseur[s], vertelde op 3 februari 2006 aan de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, John Herbst, dat Akhmetov’s Partij van de Regio’s een “toevluchtsoord is voor in Donetsk gevestigde gangsters en oligarchen” en noemde Akhmetov de “peetvader” van de Donetsk-clan. In 2006-2007 en 2007-2012 was Akhmetov lid van de Oekraïense Verkhovna Rada (parlement) voor de Partij van de Regio’s.”

Uit nieuw bewijsmateriaal blijkt dat Akhmetov veel van zijn geld in Nederland – een witwasparadijs – heeft geïnvesteerd in een holding genaamd Metinvest B.V.

Geregistreerd in Nederland bij de Kamer van Koophandel. [Bron: bloomberg.com]

Afgelopen vrijdag hield de premier van Nederland Mark Rutte zijn wekelijkse persconferentie en zei expliciet, tot ontsteltenis van andere parlementariërs en het Nederlandse volk, dat Nederland (hij bedoelt waarschijnlijk zichzelf) er alles aan moet doen om Rusland te vernietigen.

Mark Rutte [Bron: themoscowtimes.com]

Waarom zegt hij zulke dingen? Nederland heeft nooit onder het communisme geleefd en heeft sinds de tijd van tsaar Peter de Grote altijd goede betrekkingen met Rusland onderhouden. Ik kan maar één conclusie trekken: Nederland heeft, samen met de VS en het VK, te veel financiële belangen in Oekraïne.

We weten al van de “vuile” zaken van de VS, met name de familie Biden, Rosneft en de gasdeals. Het VK is een bolwerk van op hol geslagen Russische oligarchen, waarvan velen samenzweren tegen de huidige regering van president Poetin. Zij hebben grote rijkdom naar het VK gebracht en herenhuizen in het hart van Londen gekocht.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een instituut genaamd Statecraft gevestigd in het hart van Londen, dat gelieerd is aan de MI-5/6 en plannen maakte voor de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne.

Het Institute for Statecraft in Londen, UK. [Bron: statecraft.org.uk]

Het instituut sponsorde de (Syrische) Witte Helmen en hun zogenaamde oprichter James LeMesurier, een ex-Brits speciaal commando die onder verdachte omstandigheden in Turkije stierf. De Witte Helmen hadden de schijn van een humanitaire organisatie, maar hielpen ISIS en andere groepen die de omverwerping van de regering van Bashar al-Assad nastreefden.

Op 11 juli 2016 brachten vijf Oekraïense functionarissen een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. In officiële documenten worden zij omschreven als “reserveofficieren”, maar in de ontwerpaanvraag voor het ministerie van Defensie worden zij omschreven als een “Oekraïens Special Forces-team”.

In de aanvraag staat verder dat zij in een reeks ontmoetingen met hun Britse collega’s informatie van onschatbare waarde hebben verstrekt over hoe zij omgingen met Russische militaire operaties in Oost-Oekraïne.

In interviews die in de zomer van 2016 werden afgenomen, beschreven de Oekraïense Special Forces hun operaties achter vijandelijke linies in de door separatisten gecontroleerde Donbas-regio, waaronder gerichte moordpartijen en vernietiging van infrastructuur. Zie Inside the Covert War in Ukraine (vice.com).

Dit is een sprekend voorbeeld van de directe Britse rol in de oorlog in Oost-Oekraïne en de poging tot vernietiging van Rusland, die het verlies van de unipolaire status van het Westen bedreigt.

Het verband tussen Azov en de NAVO

In Mariupol zijn veel aanwijzingen te vinden over de connectie tussen de NAVO en het Azov Bataljon.

Een paar weken geleden was ik in Mariupol, in een van de militaire kwartieren, waar Azov-propaganda werd bewaard, alles nazi-literatuur, vlaggen en emblemen. Er lagen zelfs ID’s van een Duitse ambassademedewerker en een Canadese generaal, zoals ik in mijn vorige artikel schreef.

Een foto met tekst, binnen, rommelig Beschrijving automatisch gegenereerd
[Bron: Sonja Van den Ende].

In de fabriek van Azov Steel, het militaire hoofdkwartier van Azov, vond ik meer aanwijzingen: foto’s met namen van de strijders, vlaggen, kleding, medicijnen en “zelfgeschreven” instructies van NAVO-commandanten.

De verrotting van dode lichamen was overal te ruiken – in de catacomben, maar ook daarbuiten. De dag dat ik er was, was het warm, meer dan 30 graden Celsius (ongeveer 96 graden Fahrenheit). In de catacomben heb ik de bewijzen gefotografeerd, zodat er geen misverstand over kan bestaan dat het Azov-Regiment een nazi-bataljon is. Het Westen doet verwoede pogingen om dit in allerlei mediaberichten te ontkrachten, maar slaagt daar niet in.

Navo Connectie?

Het Russische Ministerie van Defensie meldde dat Svyatoslav Palamar, een plaatsvervangend commandant van het Azov Bataljon, en Serhiy Volynsky, de commandant van de 36e Mariniersbrigade van de Oekraïense Strijdkrachten, naar Rusland zijn overgebracht.

De Amerikaanse generaal Eric Olson, een Britse luitenant-kolonel en vier militaire instructeurs van de NAVO zouden zich ook hebben overgegeven in de fabriek van Azov Steel in Mariupol. Deze informatie moet nog worden geverifieerd, wat ik nog niet heb kunnen doen. Volgens de officiële Amerikaanse media is generaal Eric Olson met pensioen. Maar natuurlijk kunnen we de Amerikaanse media niet vertrouwen.

Niet geverifieerde foto van U.S. Generaal Eric Olson bij de Azov Steel fabriek. [Bron: techarp.com]
Een notitieboekje met een zelfgeschreven notitie van NAVO-commandanten gevonden in de Azov Steel fabriek. [Foto: Sonja van den Ende].

Topfoto: Tussen de ruïnes van het Azov-staal

Sonja van den Ende is een freelance journalist uit Nederland die onder andere heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland.