Bron: Tyler Durden
zerohedge 31 mei 2022 ~~~

Te midden van hun dreigende nederlaag in de Donbas, die zelfs The New York Times en Washington Post de laatste tijd laattijdig en met tegenzin beginnen te erkennen, worstelt het neonazistische Azov Bataljon nog steeds om zijn imago op te poetsen, gezien het feit dat de Westerse mainstream hen al lang geleden had erkend als een significante “neonazistische dreiging” – zoals een BBC documentaire jaren geleden botweg beschreef.

Maar sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne, wordt het publiek steeds meer verteld dat Azov slechts “extreem rechts” of gewoon “nationalistisch” is in hun ideologie. Of nog beter, de groep heeft gewoon extreem-rechtse “wortels” met beelden die vaak “verkeerd begrepen” en “uit hun verband gerukt” worden…

“Veel soldaten die zich overgaven bij een staalcomplex in Mariupol behoren tot het Azov bataljon, een groep met extreem-rechtse wortels,” schreef The New York Times twee weken geleden naar aanleiding van de grootschalige Oekraïense overgave bij de staalfabriek Azovstal in Mariupol. In hetzelfde artikel wordt ons verteld dat dit slechts een vals “beeld” is dat de propagandisten van het Kremlin hebben geschetst. En nu, in een nieuwe berichtgeving op maandag, verzekert de UK Times haar lezers dat “Azov Bataljon het neo-nazi symbool laat vallen, uitgebuit door Russische propagandisten” in haar kop. Hieronder is te zien hoe de Times overuren maakt om te proberen de schade te beperken…

Vanaf de eerste regels krijgen we te horen dat het eigenlijk allemaal “Russische propaganda” en uitbuiting is: “Het Azov Bataljon heeft een neonazi symbool uit zijn insignes verwijderd dat heeft geholpen de Russische propaganda te bestendigen over Oekraïne dat in de greep is van extreem-rechts nationalisme.”

Ah ja… als deze strijders trots nazi-symbolen tonen, is het echte probleem dat Russische functionarissen en media erop wijzen: allemaal erg lastig natuurlijk.

Maar de aanhangers kunnen zich nu verheugen… want de groep is bezig de kwestie op te lossen van al zijn vervelende pro-Hitler (letterlijk) emblemen en symboliek die hun verlichte liberale Westerse geldschieters een beetje heeft doen huiveren:

“Bij de onthulling van een nieuwe eenheid van de speciale strijdkrachten in Kharkiv, waren de patches die aan de soldaten werden overhandigd niet voorzien van de wolfsangel, een middeleeuws Duits symbool dat door de nazi’s werd overgenomen en dat sinds 2014 door het bataljon wordt gebruikt,” schrijft de Times verder.

“In plaats daarvan waren ze voorzien van een gouden drietand,” of het volledig tamme en veel gebruikelijker symbool dat door de Oekraïense nationale strijdkrachten in het algemeen wordt gebruikt.

Maar de vraag moet worden gesteld: hoe zit het met die ontelbare symbolen die niet zo gemakkelijk kunnen worden witgewassen? (Ja, woordspeling bedoeld). Hoe zit het met al die tatoeages?

Hieronder staan een paar voorbeelden van hoe Azov militanten er zonder uniformen en insignes uitzien…

Veel van de problematische patches die blijkbaar in toenemende mate van de officiële uniformemblemen worden verwijderd (zoals de Times nu verzekert) zijn nog steeds op de huid geïnkt, dus een beetje moeilijker om gemakkelijk te laten verdwijnen voor de foto ops…

…in sommige gevallen zijn de problematische insignes zelfs te zien als ooglapjes:

Eén van de weinige landen die aandacht blijft schenken aan de duidelijke neonazistische identiteit en ideologie van Azov blijft Israël.

Haaretz publiceerde bijvoorbeeld eerder onderstaande foto, met een reeks onmiskenbaar nazi-symbolen van Azov, waaronder die van de Waffen-SS:

Hieronder heeft journalist en Rusland-Oekraïne oorlogswaarnemer Michael Tracey een paar vragen voor de mainstream media…


Er zijn op dit moment bergen bewijsmateriaal, waarvan een groot deel in de loop van de lopende oorlog is verzameld, dat Azov “verdedigers” zich op zijn minst fysiek tooien met ongegeneerde Nazi symbolen.

Uit zijn verband gerukt?

Voorbeelden van dergelijke symbolen die recentelijk op hun uniformen zijn waargenomen zijn de Wolfsangel, de Zwarte Zon, en zelfs een wapen van een divisie van de SS – de paramilitaire organisatie van de werkelijke, historische Nazi’s. Je weet wel, die onder Hitler die een heleboel Joden uitroeide.

Als een groep Trump-aanhangers zou rondlopen met deze symbolen op hun kleding genaaid, denkt u dat de Amerikaanse media dan extra welwillend zouden zijn bij het ontcijferen of zij werkelijk het nazisme aanhangen?

Op dit moment kun je inloggen op de ADL website en de Wolfsangel, Zwarte Zon, en andere Azov-gebrandmerkte iconografie zien op de officiële lijst van de organisatie van “haatsymbolen” die actief worden “toegeëigend door nazi’s”.

Dit is dezelfde ADL die het blijkbaar niet nodig vindt om ook maar een vluchtige verklaring af te leggen over de pro-Azov demonstraties die in de straten van de VS uitbreken. “Ik denk niet dat we hier commentaar op hebben. Bedankt voor het vragen,” zei Todd Gitnick, de directeur communicatie van de ADL, toen ik vroeg of ze iets te zeggen hadden over de “Azov!” scandeerders in NYC.

Ondertussen, nog maar een paar jaar geleden…

Lees de rest van Tracey’s commentaar op Substack.