Bron: SputnikNews, 16 januari 2020 ~~~ 

Onder het bestuur van Trump hebben de Verenigde Staten hun economische invloed uitgebreid om opnieuw te onderhandelen over internationale overeenkomsten die zij als oneerlijk beschouwen voor de economische of strategische belangen van de VS.

De regering Trump heeft vorige week heimelijk gedreigd met het opleggen van tarieven aan belangrijke Europese landen, kort voordat ze Iran officieel beschuldigden van het overtreden van de 2015 Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) nucleaire deal, meldde de Washington Post woensdag.

Volgens EU-ambtenaren die bekend zijn met de gesprekken, dreigden de Verenigde Staten een tarief van 25 procent op te leggen aan Europese auto’s uit Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, als ze weigerden de acties van Teheran te veroordelen en een geschillenbeslechtings-mechanisme in gang te zetten binnen de deal.

Dagen na het vermeende ultimatum beschuldigden de 3 landen Iran formeel van het schenden van de overeenkomst, wat een ontbindingoptie in gang zet die het opnieuw opleggen van de sancties van de Verenigde Naties tegen Iran mogelijk zou kunnen maken, waardoor de resterende akkoorden van de nucleaire deal uit het Obama-tijdperk zouden worden vernietigd.

“We zijn heel duidelijk geweest dat de JCPOA een vreselijke deal was”, zei een niet-geïdentificeerde Amerikaanse topfunctionaris binnen de Trump-regering, toen hem werd gevraagd naar de tariefdreiging, aangehaald door de Washington Post.
De naamloze ambtenaar erkende echter dat de Europeanen al bezig waren de geschillenbeslechting op gang te brengen voordat de Amerikaanse dreiging werd uitgevaardigd.

“De consensus onder de Europeanen over de noodzaak om Teheran verantwoordelijk te houden, ontstond weken geleden en werd gedreven door het escalerende gedrag van Iran en schendingen van de nucleaire deal,” zei de functionaris volgens Washington Post.
Het is onduidelijk of de zogenaamde EU 3 de kritiek op Iran uitte vanwege de Amerikaanse dreiging of dat belangen toevallig in deze omstandigheid overeenkwamen, aangezien beide blokken belang hebben bij het activeren van het mechanisme.

De Verenigde Staten zien het mechanisme als een middel om binnen 65 dagen volledige sancties tegen Iran opnieuw in te stellen, terwijl EU-machten het als een noodzakelijke manier zien om de deal uiteindelijk te herstellen, spanningen te verminderen en een nucleair bewapend Iran te voorkomen.

© AFP 2019 / ALEX HALADA
Abbas Araghchi (Centrum R), politiek plaatsvervanger bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran, en Helga Schmid (Centrum L), secretaris-generaal van de Dienst voor extern optreden van de Europese Unie (EDEO), nemen deel aan een vergadering van de Gemengde Commissie van de Gezamenlijk uitgebreid actieplan (JCPOA) bijgewoond door de E3 + 2 (China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Verenigd Koninkrijk) en Iran op 28 juli 2019 in het Palais Coburg in Wenen, Oostenrijk.

Een nieuwe transatlantische relatie

Trump heeft eerder autotarieven tegen de EU gebruikt om gunstige handelsconcessies te verkrijgen, maar gaat ze nu gebruiken om het buitenlands beleid te beïnvloeden.

Het beleid is echter een indicatie voor de manier waarop de Trump-regering geopolitiek bekijkt, de wereld door een ‘America First’-lens ziet en bereid is om economisch voordeel te gebruiken om het wereldwijde geopolitieke evenwicht te reorganiseren.

De VS is sinds de verkiezing van Trump in 2016 tegen de Iraanse nucleaire deal, en kenmerkt de nucleaire deal van Iran als “oneerlijk” voor de Verenigde Staten.

De Europeanen hebben echter hun toewijding aan de deal gehandhaafd, waarbij EU-leiders herhaaldelijk hebben gezegd, in overeenstemming met internationale nucleaire inspecteurs, dat Iran consequent in overeenstemming is bevonden met de historische vredesovereenkomst.

“De tariefbedreiging is een maffia-achtige tactiek, en het is niet hoe relaties tussen bondgenoten doorgaans werken”, zegt Jeremy Shapiro, onderzoeksdirecteur bij de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen.

Een deal gesloopt

Vanwege de recente opwarming van de spanningen tussen de VS en Iran, beginnend met de terugtrekking van de VS uit de JCPOA en de moord op de hoogste Iraanse generaal Qasem Soleimani op 3 januari, is Iran begonnen met het verrijken van uranium boven de limiet van de deal.

De JCPOA werd in 2015 ondertekend en geratificeerd door de VS, Iran, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Het doel van de deal is om Iran’s uraniumverrijkingsprogramma toe te staan ​​- zij het beperkt – en alleen te gebruiken voor vreedzame kernenergie en andere onderzoeksdoeleinden, mits Teheran ermee instemt zijn voorraad mediumverrijkt uranium te schrappen en zijn voorraad laagverrijkt uranium te verminderen met 98 procent en het aantal gascentrifuges vermindert met ongeveer tweederde.