Bron: Elizaveta Naumova 
RT 12 apr 2022 (geblokkeerd in het westen) ~~~

De wervelwind van sancties tegen Rusland is zodanig toegenomen dat de gevolgen veel verder reiken dan de overheidsinstanties die betrokken zijn bij het Russische militaire offensief in Oekraïne. De olieprijzen zijn de hoogte in geschoten in afwachting van tekorten, bedrijven hebben boycots aangekondigd, atleten worden uitgesloten van wedstrijden en sommige Russen ontvluchten het land en verliezen het comfort waaraan ze gewend zijn geraakt.

Moskou heeft, althans voorlopig, geen toegang meer tot 300 miljard dollar van zijn goud- en deviezenreserves, en zeven Russische banken zijn afgesloten van het internationale SWIFT-betalingssysteem. Het aantal sancties dat aan het land is opgelegd, is ongekend – sinds 22 februari zijn 5.787 nieuwe beperkingen opgelegd aan Russische rechtspersonen en personen; daarmee aantal is opgelopen tot meer dan 8.500 in totaal. Geen enkel ander land heeft ooit zoveel beperkingen opgelegd gekregen. Zelfs Iran, dat al meer dan 40 jaar aan sancties is onderworpen, komt op de verre tweede plaats met slechts 3.600 beperkingen.

“Dit is een financiële kernoorlog en de grootste sanctie-gebeurtenis (red: Financieel-economische sabotage) in de geschiedenis. Rusland ging van een deelnemer in de wereldeconomie naar het grootste doelwit van wereldwijde sancties en een financiële paria in minder dan twee weken,” zei Peter Piatetsky, een voormalig ambtenaar bij het ministerie van Financiën in de Amerikaanse regeringen van Barack Obama en Donald Trump.

Dit nodigt uit tot een vergelijking tussen deze meest recente anti-Russische maatregelen en de sanctiegeschiedenis van Iran. Hoewel de positie van deze twee landen in de wereldeconomie en -politiek zeer verschillend is, is er een duidelijke gelijkenis in hun huidige situatie. De Islamitische Republiek Iran was lange tijd ’s werelds meest gesanctioneerde paria-land, afgesneden van een uiterst belangrijke bron van inkomsten – haar energieleveranties aan Europa. Er gaan geruchten dat sommige van de aan Iran opgelegde beperkingen nu zouden kunnen worden teruggedraaid om de Russische olie- en gasleveringen aan banden te leggen en een energiecrisis in de EU te voorkomen. Deze signalen zijn van groot belang om te begrijpen wat op dit moment de prioriteiten van het Westen zijn. Gaat het hier om het principe dat de verantwoordelijken moeten worden gestraft, of is er objectieve gerechtigheid? Deze en andere vragen zijn aan de orde gesteld door deskundigen die door RT zijn geïnterviewd.

Hoewel er tot dusver geen paniek lijkt te ontstaan en de vraag naar individuele goederen toeneemt, vrezen deskundigen nog steeds dat er een ernstige economische crisis zal uitbreken – niet alleen in Rusland, maar in de hele wereld. Als onderdeel van het vijfde sanctiepakket overwegen de EU-landen een verbod op de invoer van Russische olie en gas, ook al voorziet Rusland de EU-landen van ongeveer 40 procent van hun gas en 25 procent van hun olie. Truckers in Spanje komen al naar buiten om te protesteren tegen de stijgende brandstofprijzen, en soortgelijke demonstraties zouden binnenkort wel eens in heel Europa kunnen uitbreken.

In de recente geschiedenis is er een geval geweest van een relatief belangrijke economische actor die te maken kreeg met een zwaar sanctieregime dat tot moeilijkheden leidde voor de initiatiefnemers van de dwangmaatregelen zelf. Velen herinneren zich nu de ervaring van Iran, een veteraan op het gebied van internationaal isolement.

Een historisch moment

De geschiedenis van de Iraanse sancties begon in 1979 met de Islamitische revolutie die de seculiere monarchie van het land wegvaagde en Sji’itische theologen aan de macht bracht. In tegenstelling tot het officiële standpunt van Washington was het “niet-democratische” karakter van het nieuwe regime geen aanleiding voor Amerikaanse maatregelen. De sancties werden niet opgelegd vanwege de machtswisseling, maar vanwege de inbeslagneming van de Amerikaanse ambassade in Teheran, die meer dan een jaar – 444 dagen – heeft geduurd. De VS verbraken vervolgens de diplomatieke betrekkingen met Iran, legden een embargo op olie en andere goederen uit de Islamitische Republiek op en bevroren voor 12 miljard dollar aan Iraans goud en buitenlandse deviezen bij Amerikaanse banken.

“Iran zou Amerika’s belangrijkste bondgenoot in de regio worden, dat was al in de jaren ’70 duidelijk: de Amerikanen verkochten wapens aan de Iraniërs, Sjah Mohammad Reza Pahlavi kwam naar Eisenhower’s begrafenis, Nixon kwam naar Iran … Dus, de revolutie was een vreselijke klap voor Amerika. Bovendien waren zij niet eens in staat om de ontwikkeling van de gebeurtenissen te voorspellen en bleven zij de afgezette Sjah Mohammad Reza Pahlavi nog enige tijd steunen. Dit was een strategische misrekening die de Amerikanen veel pijn heeft gedaan,” zegt politiek analiste Polina Vasilenko.

Vervolgens lokten deze sancties een grootschalige oliecrisis uit. Desondanks hebben de Verenigde Staten herhaaldelijk olie-embargo’s opgelegd. De Amerikaanse sancties hadden echter lange tijd slechts beperkt succes. De inspanningen van één land waren niet genoeg om de Iraanse economie neer te halen, dus probeerde Washington zijn Europese partners ervan te overtuigen om zijn voorbeeld te volgen, herinnert Vasilenko zich. Geen wonder: Volgens schattingen van Eurostat was de olie-export naar Europa goed voor 80% van de Iraanse export en leverde deze 50% van de inkomsten van het land uit buitenlandse handel.

Zelfs nadat de Europese Unie uiteindelijk zwichtte voor de Amerikaanse toezeggingen en een verbod instelde op de levering van apparatuur voor de olie- en gasindustrie en olieraffinage, alsmede een verbod op investeringen in Iran en andere financiële maatregelen, slaagde de economie van de Islamitische Republiek erin overeind te blijven. De formele rechtvaardiging voor de maatregelen was de bewering dat de Iraanse autoriteiten zouden werken aan de verrijking van uranium, wat hen in staat zou kunnen stellen kernwapens te maken.

Volgens Polina Vasilenko was de reden voor het opleggen van sancties nogal vergezocht, aangezien Teheran in werkelijkheid niet de wens had kernwapens te maken. “De retoriek over de nucleaire dreiging was voordelig voor zowel Iran zelf als zijn tegenstanders, die regelmatig spraken over hoe gevaarlijk het land was. Maar het feit blijft: Ja, er is verrijkt uranium in kleine hoeveelheden,” zei de deskundige.

Veel serieuzere maatregelen volgden in 2010 – 2012. Naast het afsluiten van de Iraanse banken van SWIFT, sloot Brussel (de EU) zich aan bij het Amerikaanse olie-embargo. De volgende dag al constateerden Europese deskundigen een daling van de Iraanse rial, terwijl de inflatie in het land de 20% naderde.

In 2015 kwam er een korte adempauze, toen de westerse landen eindelijk besloten om de kwestie aan te pakken die in de eerste plaats tot de sancties had geleid. Het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) werd ondertekend door Iran, de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland, waarin werd opgeroepen om alle sancties op te heffen in ruil voor een vermindering van het Iraanse nucleaire programma. De adempauze was echter van korte duur. Slechts een paar jaar later, in 2018, verscheurde de Amerikaanse president Donald Trump eenzijdig de nucleaire deal en legde een nieuwe reeks sancties op. Zelfs de bereidheid van de ayatollahs zelf om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, was niet genoeg om de situatie te verhelpen.

De economie van het verzet en de zwarte markt

De tol die decennia van sanctiedruk heeft geëist, is meer dan duidelijk. De gemiddelde jaarlijkse inflatie in Iran voor 2018-2021 bedroeg 35% per jaar, de inkomsten uit de olie-export daalden alleen al in 2020 met meer dan 80% ten opzichte van 2017, en de Iraniërs hebben nauwelijks genoeg te eten. Het minimum maandsalaris voor het fiscale jaar 2022 komt overeen met 200 dollar tegen de huidige marktkoers, hoewel de kosten van een consumentenmandje met eerste levensbehoeften voor een gezin van drie bijna het dubbele daarvan kosten. Ondanks stappen van de regering van de Amerikaanse president Joe Biden om de deal te herstellen, is het nog te vroeg om te praten over zelfs maar een gedeeltelijke opheffing van de sancties – en het Witte Huis is niet geïnteresseerd om de Iraniërs uit de armoede te halen.

Iran heeft nog twee bondgenoten: de door de regering ontwikkelde “verzetseconomie” en de schaduweconomie. Ayatollah Ali Khamenei sprak al in 2007 voor het eerst over de “verzetseconomie”, zij het nogal eufemistisch. De opperste leider riep op tot “het leiden van het land alsof er een jihad is” en “het zorgen voor brede deelname van het volk aan de economische ontwikkeling”. De belangrijkste onderdelen van zo’n economisch model zijn importsubstituties en een vermindering van de afhankelijkheid van de olie-export. “Ja, de economie van het verzet werpt bepaalde vruchten af. Zo was er in sommige jaren een positief saldo tussen de olie-export en de import. Maar de groei is nog steeds niet zo hoog als hij zou kunnen zijn, de bevolking in het land is vrij arm, en de rial is instabiel,” verklaarde Vasilenko, commentaar gevend op de levensvatbaarheid van het systeem.

Bovendien is Iran volgens de Wall Street Journal in feite een schaduweconomie aan het opbouwen. De krant analyseerde “tientallen transacties van Iraanse gevolmachtigden” op 61 rekeningen bij 28 buitenlandse banken in China, Hongkong, Singapore, Turkije en de VAE, voor een totaalbedrag van honderden miljoenen dollars. Volgens bronnen in WSJ geven Iraanse banken die bedrijven bedienen die niet naar andere landen mogen exporteren of importeren, aan gelieerde bedrijven in Iran opdracht om namens hen de gesanctioneerde handel te beheren. Vervolgens richten deze bedrijven een rechtspersoon op in het buitenland en handelen zij onder hun eigen naam met buitenlandse kopers in dollars, euro’s of andere buitenlandse valuta via rekeningen die geopend zijn bij buitenlandse banken.

Westerse inlichtingendiensten beweren dat “er bewijs is van dergelijke transacties ter waarde van tientallen miljarden dollars”. En volgens schattingen van het IMF zullen de “verborgen import- en exporttransacties van Iran groeien tot 150 miljard dollar in 2022, ondanks het feit dat ze nu al 80 miljard dollar per jaar bedragen. De belangrijkste exportproducten die in de schaduweconomie worden verkocht zijn benzine, staal en petrochemische producten.

Alleen al het feit dat de WSJ openlijk schrijft over de Iraanse schaduweconomie maakt duidelijk: voor de Verenigde Staten is dit alles al lang geen geheim meer, benadrukt Vasilenko. Als Teheran erin geslaagd is een schaduweconomie op te bouwen met het volle medeweten van de Verenigde Staten en blijkbaar met hun stilzwijgende toestemming, zou Rusland dan niet dezelfde methoden kunnen gebruiken – zo niet in een schaduweconomie, dan toch in een van “verzet”?

De politiek analist gelooft dat het niet zo eenvoudig is. “De omstandigheden waarin de landen verkeren zijn zeer verschillend. Het is moeilijk in te schatten of Moskou de ervaring van Iran zou kunnen repliceren. Iran staat al meer dan 40 jaar onder druk van sancties, maar de maatregelen werden met tussenpozen ingevoerd. Het land heeft ongeveer anderhalf tot twee jaar de tijd gehad om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit en om met oplossingen te komen. Rusland heeft deze luxe niet. Wij zijn binnen ongeveer drie weken getroffen door een hele reeks sancties,” wees zij erop.

Commentaar: Het is waarschijnlijk dat Poetin en zijn adviseurs de gevolgen van zware en brede sancties voor de Russische economie al hadden ingeschat, waarschijnlijk met Iran als casestudy. Rusland heeft het extra voordeel dat het vele soorten natuurlijke hulpbronnen bezit om binnenlandse industrieën op te bouwen, wat Iran niet heeft.

Er is echter ook goed nieuws. Hoewel niemand precies weet wat het werkelijke aandeel van de schaduweconomie van Iran is, en het “reddingsplan” van de Ayatollahs niet zo goed werkt als zij zouden willen, bewijst de ervaring van Iran dat het onmogelijk is een land uit te sluiten van de wereldeconomie en zijn economie tot de grond toe af te branden. Zoals Vasilenko opmerkt, zijn in de eerste plaats de buurlanden geïnteresseerd in het ‘de-isoleren’ van het land. Voor sommige landen, zoals China, is het gewoon voordelig om Iraanse olie voor een prikje te kopen. Voor andere landen, zoals de lidstaten van de SCO, is het duidelijk dat Iran nog steeds een belangrijke regionale factor is, een van de sterkste actoren, en dat het essentieel is om er zaken mee te doen.

Vat vol onenigheid

Nadat de Amerikaanse president Joe Biden een uitvoerend bevel had ondertekend om de invoer van Russische ruwe olie, benzine, aardolieproducten, oliën, vloeibaar gas, steenkool en producten te verbieden, werd het duidelijk dat het slechts een kwestie van tijd was voordat de Europese Unie dit voorbeeld zou volgen. Washington zal erop blijven aandringen dat de Russische energiedragers van de markt worden verdreven, maar eerst zal het ervoor zorgen dat Europa niet meer zo afhankelijk is van de Russische olie en het Russische gas, althans relatief gezien. Dit is wat er met Iran is gebeurd. Om verstoringen van de bevoorrading te voorkomen, hebben de EU-landen eerst 70% van de olie-importen die zij voorheen uit Iran ontvingen, vervangen en pas daarna sancties opgelegd.

Nu lijkt er echter een einde te zijn gekomen aan het tijdperk van de Iraanse olieverboden. Aangezien het Westen een nieuwe hoofdvijand heeft, heeft het geen andere keuze dan uit te kijken naar alternatieve energieleveranciers. Naast de landen rond de Perzische Golf is Iran een uiterst fortuinlijk “benzinevarkentje” gebleken. Washington heeft een hele reeks instrumenten in handen waarmee het de Iraanse olie op de markt kan laten komen en zijn Europese bondgenoten kan behoeden voor tekorten.

Misschien geeft de crisis rond Oekraïne Iran even respijt, zoals in 2015, maar de programmadirecteur van de Russian International Affairs Council (RIAC), Ivan Timofeev, denkt dat Amerika zijn sanctiebeleid ten aanzien van Teheran op de lange termijn niet zal wijzigen. “Concrete verlichting op korte termijn is misschien mogelijk om de onmiddellijke crisis te overwinnen, maar dit verandert niets: de Amerikanen zullen druk blijven uitoefenen op de Iraniërs,” benadrukte hij.

Volgens sommige schattingen zullen de VS, als ze olie uit Iran en Venezuela, een ander gesanctioneerd land, op de markt toelaten, het wereldolieaanbod tegen december met bijna 1,5 miljoen vaten per dag kunnen verhogen. Maar in het tweede land zou Nicolas Maduro, die de Amerikanen verafschuwt, aan de macht blijven, en Iran zou doorgaan met de ontwikkeling van zijn nucleaire programma. Bijgevolg zouden de VS gezichtsverlies lijden door het opheffen van hun beperkingen.

Geen bondgenoten, geen sympathisanten

Het is duidelijk dat de Amerikanen zelf, evenals hun Europese bondgenoten, beginnen te lijden onder het Amerikaanse model dat oproept tot de “democratisering” van alles en iedereen, om nog maar te zwijgen van zijn neiging om zich koste wat kost te mengen in de aangelegenheden van andere staten. Timofeev benadrukt dat Rusland in de ogen van de westerse landen een rode lijn heeft overschreden, en dat sancties een straf zijn die Moskou ertoe moet dwingen met Kiev te onderhandelen.

Ooit slaagden de Amerikanen erin hun zin te krijgen en de Iraniërs te dwingen in te stemmen met een nucleair akkoord door een dergelijk duidelijk omschreven doel na te streven. De taak was meer dan haalbaar, vooral omdat Washington niet alleen bondgenoten had in Brussel, maar ook in Moskou en Peking. Het lijkt erop dat er nu een soortgelijk doel is: Sancties blijven opleggen totdat de Russische autoriteiten de operatie beëindigen. Maar wie beter dan Washington weet dat een oorlog beëindigen veel moeilijker is dan er een beginnen. De Amerikanen hebben deze moeilijkheid immers al eerder ondervonden, zowel in Irak als in Afghanistan.

Bovendien hebben de Amerikanen nu geen andere vrienden dan hun traditionele collega’s in het “collectieve Westen”. Maar ook door de VN-Veiligheidsraad werden beperkingen tegen Iran aangenomen. De sancties werden niet alleen gesteund door de Amerikanen en Europeanen, maar ook door China en Rusland. “De westerse landen zullen pas ophouden met het opleggen van sancties als zij vinden dat hun politieke eisen zijn ingewilligd. Of ze zullen stoppen wanneer zich een situatie voordoet waarin dergelijke maatregelen duidelijk geen resultaat opleveren, maar ze zullen de oude sancties niet opheffen. Deze confrontatie zal nog lang duren”, benadrukte Timofeev. Hij herinnerde aan de ervaring van Teheran en voegde eraan toe dat zelfs nadat de Iraniërs hadden ingestemd met de eisen van het Westen en aan de onderhandelingstafel waren gaan zitten, de sancties nog steeds werden verscherpt, maar reeds onder een nieuwe presidentiële regering.

In die tijd hebben de belangrijkste politieke krachten in de wereld niet alleen de handen ineengeslagen om druk uit te oefenen op Iran, maar ook gecoördineerd om een uitweg uit het probleem te zoeken. Het was geen toeval dat de 5+1 groep (VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië + Duitsland) in het leven werd geroepen om de krachten te bundelen om de kwestie van het Iraanse nucleaire programma aan te pakken. Maar wie is er nu bereid om Moskou en Kiev aan de onderhandelingstafel te brengen? Hoewel bijna elke politicus oproept tot diplomatie, zijn er maar weinigen die bereid zijn deel te nemen aan de oplossing van het probleem.

Polina Vasilenko beschrijft het beleid van de VS om politieke tegenstanders te sanctioneren:

“Het is voor de Amerikanen heel belangrijk dat de andere partij geen bondgenoten of sympathisanten heeft. De sancties van Trump vonden bijvoorbeeld geen steun, omdat op dat moment de nucleaire deal prima was. Bovendien, tijdens de pandemie van het coronavirus, toen Iran door sancties geen toegang had tot humanitaire voorraden of geen vaccins kon kopen, vroegen zelfs Amerika’s bondgenoten zich af of het wel humaan was om een bevolking zo te behandelen.”

Het blijkt dat niet alleen het ontstaan van schaduweconomieën en de ontwikkeling van banden met oosterse partners het plaatje voor het Westen kunnen bederven, maar ook de feitelijke gevolgen van hun eigen sancties. Willen die het gewenste effect hebben, en niet alleen maar leiden tot een economische neergang, dan is er meer nodig dan hier en daar hysterische beperkingen op te leggen – namelijk het vermogen om acties te coördineren om het probleem op te lossen dat in de eerste plaats tot de sancties heeft geleid, en eenheid met andere belangrijke actoren zoals China. Misschien zal dit plan spoedig verschijnen, en zal het Westen zijn doel bereiken. Het is echter nu al de moeite waard te vragen wat dat doel precies is.

Elizaveta Naumova is een Russisch politiek journaliste en deskundige aan de Hogere School voor Economie

Topfoto: De huidige economische maatregelen die aan Rusland worden opgelegd, doen deskundigen denken aan de confrontatie van Iran met het Westen | © Getty Images / Maria Vonotna


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *