Bron: PressTV 27 oktober 2019 ~~~ 

Experts geloven dat nieuwe Amerikaanse financiële instructies voor het verwerken van humanitaire hulp voor Iran ertoe zouden leiden dat meer mensen en instellingen worden getroffen door de uitgebreide sancties van Washington tegen het land.

Richard Nephew, voormalig sanctie-expert en nucleair onderhandelaar bij Iran bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat het nieuwe Amerikaanse humanitaire mechanisme om transparantie in de humanitaire handel met Iran te waarborgen niets anders was dan een val die Washington in staat stelt om mensen te identificeren die met het land omgaan, en hen sancties op te leggen.

“Ik vermoed dat de meesten dit mechanisme minder zullen zien als een humanitaire communicatielijn en meer als een inlichtingenverzamelingsfunctie om extra Amerikaanse sancties mogelijk te maken,” zei Neef in een post van Twitter, eraan toevoegend: “Voor diegenen onder ons die op zoek zijn naar een echte communicatielijn, dit is het zeker niet. “

Volgens de nieuwe regels die zijn uitgegeven door de Amerikaanse afdelingen van de Schatkist en de Staat, worden banken en financiële instellingen buiten de VS verondersteld elke maand elke link aan Iraanse financiële instellingen met Washington te rapporteren .

Dat zou hen in staat stellen om de toestemming van het ministerie van financien en de Staat te vragen of hun acties voldoen aan de Amerikaanse sancties.

Experts geloven dat de nieuwe maatregel, die onder sectie 311 van de Patriot Act van de VS valt, de banken en instellingen, vooral die in Europa, zou dwingen hun handel in voedsel en medicijnen met Iran te beëindigen uit angst dat ze op de zwarte lijst zouden komen te staan ​​door de VS

Tyler Cullis, een advocaat die gespecialiseerd is in sanctiewetgeving bij Ferrari & Associates, vertelde de nieuws- en analysewebsite Al-Monitor dat banken liever hun relaties met Iran helemaal zouden beëindigen in plaats van aan de Amerikaanse autoriteiten te melden dat zij rekeningen voor of namens Iraanse financiële instellingen houden.

“Geen enkele bankier ter wereld zal daarnaar kijken en zeggen:” Ja, dat zullen we doen. “Geen enkele”, zei Cullis, eraan toevoegend dat Zwitserse banken Treasury al hebben geïnformeerd dat zij de iraanse rekeningen van de Iraniaanse banken die ze gebruiken voor humanitaire handel zullen sluiten, indien Washington verder gaat met de Section 311-uitspraak. [1]

Een voormalig ambtenaar bij het Office of Foreign Assets Control van het ministerie van Financiën, het orgaan dat het grootste deel van het werk doet aan sancties tegen Iran, zei dat de vermeende poging van Washington om de transparantie in de humanitaire handel met Iran te vergroten alleen maar meer mensen zou beschuldigen in het kader van de sancties tegen het land.

“Dit werkt niet, en maakt de situatie waarschijnlijk zelfs erger,” zei Brian O’Toole in een tweet, eraan toevoegend: “Het is alsof ze Europa proberen te dwingen om te gillen en op de tafel te slaan.”


Noot, t.a.v. de Nederlandse situatie [Red.]: De Nederlandse banken, met name de ABNAMRO, INGbank en Rabobank lopen volledig aan de hand van het Amerikaanse ministerie van financiën. Het is vrijwel zeker dat ze de Iraanse accounts zullen sluiten.

Reeds in september 2017 heeft de ABNAMRO gehoor gegeven aan de financiele sancties van de Trumpregering tegen venezuela, door verweigering van credit-brieven aan leveranciers van CITGO. En onlangs hebben ze het hoofdkantoor van Petroleos de Venezuela in Europa (PDVEU) het land uit gedreven, door hen geen enkel bankaccount meer te geven. (De ING en RABO sloten de rijen) Het hoofdkantoor in den Haag is nu gesloten, de 25 werknemers zijn werkloos, en er is geen Europese hoofdvestiging meer van dit voor Venezuela zo enorm belangrijke PDVSA.

Banken als de ABNAMRO, INGbank en RABObank gaan mee in de economische oorlogsvoering tegen niet-geallieerde landen.
Het maakt hen medeplichtig aan het economisch terrorisme van de VS en voor een groot deel medeverantwoordelijk voor het verwachtbaar grote slachtoffers onder de burgerbevolking.

Deze maatregelen zullen willekeurige burgers treffen, en het hen zo moeilijk te maken, en angst aanjagen, dat ze zullen zwichten en de steun aan hun gekozen regering zullen opgeven, hetgeen het land in chaos zal brengen. Per definitie is dit terrorisme – economisch terrorisme. Het is strafbaar volgens internationaal recht, en strijdig met de doelstelling van financiële instellingen. Op grond daarvan zouden banken die opkomen voor rechtvaardigheid, zoals Triodos, en ASN, moeten weigeren aan dit verzoek van de VS gehoor te geven.

Het is goed om te vermelden, dat het dollar-gebaseerde financiële systeem wiens machtspositie hier misbruikt wordt, gebaseerd is op oliereserves in het Midden-Oosten die het niet bezit, ondanks de vele oorlogen die de VS+bondgenoten daar voert en voerde. Meer hierover kunt u lezen in de financiële krant

topfoto: In deze archief-foto gemaakt op 22 oktober 2019, kijkt de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin toe tijdens een hoorzitting van het House Financial Services Committee in Washington, DC. (AFP-foto)