Bron: Presstv 6 september 2019 ~~~ 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zegt dat het “economische terrorisme” van de VS tegen onafhankelijke landen zich “opzettelijk” richt op burgers om de onwettige doelen van Washington te realiseren.

“Amerikaans economisch terrorisme tegen Cuba, China, Rusland, Syrië, Iran & … richt zich doelbewust op burgers en probeert onwettige politieke doelen te bereiken door intimidatie van onschuldige mensen,” zei de Iraanse topdiplomaat vrijdag in een tweet.

De tweet van Zarif kwam als reactie op een eerdere tweet van de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez, die kritiek had op de sancties van de VS tegen de maritieme entiteiten van Iran.

“We salute Cuba and stand with it” (we groeten Cuba en staan zij aan zij), zei Zarif in zijn tweet ter waardering van de opmerkingen van zijn tegenpartij.

De Verenigde Staten hebben onlangs sancties opgelegd aan een Iraans scheepvaartnetwerk – verschillende tankers, bedrijven en verzekeringsmaatschappijen – dat het beschuldigt van het leveren van miljoenen vaten olie aan Syrië.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft woensdag de illegale sancties aangekondigd voor 16 entiteiten, 10 mensen, waaronder een voormalige Iraanse olieminister, en 11 schepen, terwijl Washington zijn campagne van ‘maximale druk’ tegen Teheran voortzette en spanningen in het Midden-Oosten bevordert.

Volgens een OFAC-advies uitgebracht door het ministerie van financien van de VS, staan de volgende de schepen op de zwarte lijst: Adrian Darya 1 (voorheen Grace 1), Destiny, Happiness 1, Sinopa, Devrez, Delice, Bonita Queen (voorheen Kamila), Jasmine (voorheen Emma), Sarak (voorheen Rise Destiny), Sobar (voorheen Rise Dignity), Solan (voorheen Rise Glory) en Tour 2.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zegt dat het ​​iedereen die een door de VS gesanctioneerd Iraanse schip helpt en van brandstof voorziet, op de zwarte lijst kan zetten.

‘Iran is slachthuis van vijandelijke sancties’

Opperbevelhebber van de Islamitische Revolutie Guards Corps (IRGC) majoor generaal Hossein Salami bagatelliseerde vrijdag de Amerikaanse sancties, zeggende dat [hoewel] de Islamitische Republiek

“is veranderd in het slachthuis van de politieke sancties van de vijand.” […] “Economische sancties zijn er niet in geslaagd om de Iraanse natie te weerhouden van het voortzetten van hun grote beweging [naar vooruitgang], en in tegenstelling tot de doelen van de vijanden, lijkt geen van onze steden op een stad [die lijdt] onder wereldwijde sancties,” zei hij tijdens een ceremonie in Bushehr, Zuid-Iran .

topfoto: Parsa Amini, een 5-jarige jongen die aan oogkanker lijdt, spreekt met zijn moeder in het ziekenhuis van Mahak Center, in Teheran, 19 juni 2019. (Foto door AP)