Zarif geeft de VS-sancties de schuld van de verbreding van de coronavirusuitbraak die in Iran 145 doden heeft veroorzaakt, waaronder topfunctionarissen.

Bron: RT.COM 8 maart 2020 ~~~

Terwijl de autoriteiten worstelen om de uitbraak die tot nu toe bijna 6000 mensen in Iran besmette, in te dammen, heeft minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif de Amerikaanse president Donald Trump ervan beschuldigd dat hij de crisis opzettelijk heeft verergerd met een toenemende economische druk.

In heel Iran zijn vanaf zaterdag ten minste 145 mensen gestorven, terwijl het aantal officieel bevestigde besmettingen in één dag met meer dan duizend is gestegen tot 5.823 mensen, waaronder enkele topfunctionarissen. In weer een andere belangrijke zaak stierf Fatemeh Rahbar, een nieuw gekozen lid van het Iraanse parlement, vrijdag – slechts een dag nadat Hossein Sheikholeslam, adviseur van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, stierf.

“[President Donald Trump] scherpt de illegale sancties van de VS kwaadwillig aan met als doel Irans middelen te onttrekken die nodig zijn in de strijd tegen #COVID19 – terwijl onze burgers eraan sterven”, tweette Zarif op zaterdag.

De wereld kan niet langer zwijgen als de VS #EconomicTerrorism is ververvangen door zijn #MedicalTerrorism

Iran behoort tot de landen die het zwaarst getroffen zijn door Covid-19 buiten het vasteland van China, het land waar het vandaan komt. Het land heeft alle scholen en universiteiten gesloten tot het einde van het kalenderjaar op 20 maart, in een poging om de verspreiding van het virus te stoppen.

Aangezien tal van hooggeplaatste Iraanse functionarissen, waaronder 23 wetgevers, met het virus zijn besmet, heeft het hoofd van de Iraanse elite Revolutionaire Garde deze week speculatie en samenzweringstheorieën aangewakkerd, door te beweren dat de VS de belangrijkste boosdoener achter de “biologische aanval” van Covid-2019 zou kunnen zijn.

Topfoto: Leden van het medisch team spuiten ontsmettingsmiddel in Mashhad, Iran © WANA via Reuters