Bron:  Zoe Alexandra 
Peoples Dispatch, 7 juni 2023 ~~~ 

Rechts in Colombia heeft een gecoördineerde aanval gelanceerd op de regering van de progressieve president Gustavo Petro

Duizenden gingen in heel Colombia de straat op om de arbeids-, pensioen- en gezondheidshervormingen te steunen die zijn voorgesteld door de regering van Gustavo Petro. De mobilisatie waartoe is opgeroepen door de belangrijkste vakbondsorganisaties van het land, waaronder CUT en CTC, komt ook als reactie op de destabilisatiecampagne tegen de regering die wordt gevoerd door rechtse politici en de mainstream media.

Juan Carlos Quintero, lid van de Boerenvereniging van Catatumbo en de Nationale Coördinatie van de Marcha Patriótica, vertelde dat, “de demonstraties massaal zijn geweest, ter ondersteuning van de huidige regering van Gustavo Petro en de herbevestiging van de steun van het volk voor een regering die in haar regeringsprogramma verandering voorstelde voor de Colombiaanse samenleving.”

Het Colombiaanse congreslid María Fernanda Carrascal, die de arbeidshervorming steunt, vertelde dat: “De aanvallen die we ontvangen komen van traditionele politieke sectoren die verbonden zijn aan economische belangen, die niet willen dat er veranderingen en sociale hervormingen plaatsvinden. Ze hebben chantage en manipulatie gebruikt om druk uit te oefenen om hervormingen in te trekken of naar hun pijpen te dansen.”

In de afgelopen maanden presenteerde de regering onder leiding van Petro en vice-president Francia Márquez hun voorstellen om het gezondheidszorgsysteem, de pensioenen en de arbeidswetgeving van het land te hervormen. Deze hervormingen vormden de hoeksteen van het campagneplatform van de coalitie van het Historische Pact tijdens de presidentsverkiezingen van 2022. De historische vraag van sociale bewegingen in het land naar meer toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, waardige banen en pensioenen werd sterker tijdens de opstand van 2021 in Colombia, waarbij honderdduizenden in het hele land de straat op gingen om te eisen dat er een einde zou komen aan het neoliberale beleid in deze sectoren.

Zoals progressieve krachten hadden voorspeld, stuitten de hervormingen op fel verzet van het rechtse blok in de wetgevende macht en in de media.

Voormalig extreemrechts president Álvaro Uribe, bijvoorbeeld, heeft zich in het bijzonder uitgesproken over de hervorming van de gezondheidszorg die zijn beruchte Wet 100, die de weg vrijmaakte voor de privatisering van de gezondheidszorg in het land, ongedaan zou kunnen maken. In maart zei hij tijdens een anti-regeringsdemonstratie in zijn woonplaats Medellín: “Deze wet wil een einde maken aan de EPS (systeem van bemiddelende particuliere verzekeraars), morgen zullen ze proberen een einde te maken aan al deze particuliere entiteiten. Deze wet is de weg die ons zal brengen naar wat er in Cuba is, wat een ramp is.”

Ondanks deze oppositie passeerde het wetsvoorstel voor de hervorming van de gezondheidszorg een belangrijke hindernis op 23 mei toen het werd goedgekeurd door de Zevende Commissie van het Huis van Afgevaardigden. Om een wet te worden, moet het wetsvoorstel nog drie debatten en stemmingen doorstaan: één in de plenaire vergadering van het Huis van Afgevaardigden en twee in de Senaat. Ondertussen bevinden de arbeids- en pensioenhervormingen zich in een voorbereidend stadium en zijn ze nog niet besproken in de wetgevende macht, maar hebben ze al veel kritiek gekregen van de rechtervleugel, die heeft gezworen te voorkomen dat ze volledig worden aangenomen.

Carrascal bevestigde dat ondanks de harde houding van rechts, ze zullen blijven aandringen om deze hervormingen erdoor te krijgen: “We moeten de kern, de structuur van de hervormingen beschermen. We kunnen op veel punten concessies doen, we kunnen zoals bij elke onderhandeling een compromis sluiten, maar ze moeten ook iets opgeven.”

Ze voegde eraan toe dat het Colombiaanse volk “al tientallen jaren om [deze hervormingen] vraagt. Er is een behoefte hier en dat is om de pensioenen, gezondheidszorg en arbeid te hervormen.”

De anatomie van een schandaal

Naast de debatten over de hervormingen heeft rechts, in samenwerking met de mainstream media Semana Magazine, een schandaal uitgebuit over een huishoudelijke hulp in het huis van de voormalige stafchef Laura Sarabia en de voormalige ambassadeur in Venezuela Armando Benedetti. Het incident waarbij het zou gaan om de vermeende diefstal van 7.000 dollar door de huishoudelijke hulp, haar vermeende ondervraging en vermeende afluisterpraktijken achteraf, is door rechts gebruikt als munitie om het aftreden van president Gustavo Petro te eisen.

Lees meer: Colombiaanse oppositie en rechtse media intensiveren destabilisatiecampagne tegen regering Gustavo Petro

Rechtse media zijn zelfs zo ver gegaan om te beweren dat de verkiezingscampagne van 2022 van Petro’s Historische Pact alliantie werd gefinancierd door drugshandel groepen. Deze bewering werd gestaafd door een rapport van Semana dat op 4 juni de geluidsopnames publiceerde van een vermeend telefoongesprek tussen Sarabia en Benedetti. Benedetti heeft sindsdien het rapport verworpen en ontkend dat Semana de vermeende audio-opnames heeft gemanipuleerd.

Voormalige presidentskandidaten Rodolfo Hernández, Federico Gutiérrez en Sergio Fajardo en andere oppositieleiders hebben de regering-Petro echter fel aangevallen en het aftreden van het staatshoofd geëist.

Sinds Semana over het schandaal berichtte, hebben president Petro en vice-president Francia Márquez deze beschuldigingen resoluut van de hand gewezen. Sarabia en Benedetti zijn ontheven en Petro heeft publiekelijk toegezegd het onderzoek te steunen.

Het staatshoofd heeft echter gewaarschuwd dat de aanvallen niet alleen gecoördineerd zijn, maar ook duidelijke politieke bedoelingen hebben, zo verklaarde hij: “dit is een zachte couppoging om de strijd tegen straffeloosheid te stoppen.”

Vice-president Francia Márquez bekritiseerde ondertussen de oppositie voor haar manipulatie van het volk door de media te gebruiken tegen de regering: “Het was te verwachten dat de rechtervleugel niet stil zou zitten en zou toekijken hoe wij regeren ten gunste van Verandering voor Colombia. Hun hele leven hebben ze de mensen gemanipuleerd en misleid om aan de macht te blijven. Dat is hun modus operandi.”

Ze voegde eraan toe: “President Gustavo Petro, we staan achter u en achter Colombia…Laten we doorgaan, het volk geeft niet op.”

Over de toegenomen aanvallen zei de sociale leider Juan Carlos Quintero het volgende: “De soft coup probeert een strategie van desinformatie van de traditionele media te gebruiken, om een situatie van crisis, chaos en onveiligheid onder de burgers te creëren om ongefundeerde ontevredenheid te verdiepen om zo de steun voor de nationale regering weg te nemen.”

Verdediging van de democratie op straat

De straten van Colombia hebben een nieuwe rol gekregen in het licht van de rechtse aanvallen. Hoewel de aard van de boodschap is veranderd, hebben progressieve krachten in het land de noodzaak benadrukt om op straat te blijven, dit keer ter verdediging van de regering en haar beleid.

Carrascal, die actief is geweest in de strijd in het Congres, verklaarde: “We hebben deelgenomen aan de democratie en we zullen dat blijven doen”, maar ze voegde eraan toe: “We zullen dat op straat blijven doen met sociale mobilisatie, wat ons aan de macht heeft gebracht en waardoor we rechten hebben verworven, niet alleen voor Colombianen, maar voor de mensheid.”

Carrascal benadrukte: “We kunnen de straat niet verlaten, zeker niet op dit moment, waar de economische belangen en de traditionele politici alles bij het oude willen houden…het is heel belangrijk om te benadrukken wat de president heeft gezegd, namelijk dat hij niet zal toegeven aan chantage, en in dit politieke project zullen wij niet toegeven aan chantage.”

Voor de boerenleider Quintero toonde de mobilisatie op 7 juni “een zeer belangrijke steunbetuiging van het volk aan de president van de republiek, aan zijn regering”. Hij benadrukte dat “het duidelijk is dat de straten de komende maanden en jaren een zeer belangrijk scenario zullen zijn voor de verdediging van de Colombiaanse democratie.”

400 leiders van over de hele wereld wijzen de “zachte couppoging” af

Op 7 juni publiceerde Progressive International een brief, ondertekend door meer dan 400 politieke en vakbondsleiders, waarin de “zachte couppoging” tegen de regering van Petro en Márquez wordt veroordeeld. De brief is ondertekend door de Argentijnse mensenrechtenactivist Adolfo Pérez Esquivel, Nobelprijswinnaar voor de Vrede, de voormalige Colombiaanse president Ernesto Samper, de Amerikaanse intellectueel Noam Chomsky, Claudia Webb, lid van het Britse parlement, en Gleisi Hoffmann, lid van het Braziliaanse Congres en voorzitter van de Braziliaanse Arbeiderspartij.

Zij veroordelen het feit dat “de traditionele machten van Colombia zich hebben georganiseerd om een orde te herstellen die wordt gekenmerkt door extreme ongelijkheid, vernietiging van het milieu en door de staat gesponsord geweld”. Ze stellen dat het doel van de “gecoördineerde campagne” duidelijk is: “de belangen van de traditionele machten van Colombia beschermen tegen volkshervormingen die de lonen zouden verhogen, de gezondheidszorg zouden verbeteren, het milieu zouden beschermen en het land ‘totale vrede’ zouden brengen.”

De Colombiaanse president Gustavo Petro spreekt de mobilisatie toe ter ondersteuning van de sociale hervormingen en tegen de “zachte couppoging”. Foto: Twitter