Bron: Peoples Dispatch 7 juni 2023 ~~~

Na een schandaal rond de voormalige stafchef Laura Sarabia en de voormalige ambassadeur in Venezuela Armando Benedetti hebben de rechtse krachten in Colombia de aanvallen op de regering-Petro opgevoerd. Vakbonden en progressieve sectoren scharen zich achter de verdediging van de regering

De Colombiaanse vakbonden gaan op woensdag 7 juni de straat op om hun steun te betuigen aan de sociale hervormingen die zijn voorgesteld door de regering van Gustavo Petro. Deze hervormingen in de gezondheidszorg, arbeid en pensioenen worden momenteel besproken in het Congres en zullen, als ze worden aangenomen, een radicale verandering teweegbrengen in het recht op gezondheid, waardig werk en een waardig pensioen.

De mobilisaties vinden plaats op een moment van crisis voor de regering, die zwaar onder vuur ligt van rechtse krachten.

De regering kwam onder vuur te liggen na een schandaal rond de voormalige stafchef Laura Sarabia en de voormalige ambassadeur in Venezuela Armando Benedetti. Er zijn beschuldigingen geuit van afluisteren en machtsmisbruik. De rechtse media beweerden zelfs dat de verkiezingscampagne van 2022 van Petro’s Historische Pact alliantie werd gefinancierd door drugshandelaars. Voormalige presidentskandidaten Rodolfo Hernández, Federico Gutiérrez en Sergio Fajardo en andere oppositieleiders hebben de regering-Petro fel aangevallen en het aftreden van het staatshoofd geëist. President Petro en vice-president Francia Márquez hebben deze beschuldigingen resoluut van de hand gewezen.

Het schandaal heeft de rechtse krachten van het land een nieuwe kans gegeven om hun destabilisatiecampagne tegen de regering Gustavo Petro-Francia Márquez te intensiveren.

De regering-Petro was in het Congres op zoek naar goedkeuring voor haar grote hervormingen in de gezondheidszorg, de arbeids- en pensioenstelsels. Op 5 juni schortte de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden David Racer de debatten over deze belangrijke hervormingen op, met het argument dat hij niet wilde dat “externe factoren” de stemmingen zouden beïnvloeden.

Waarom heeft de oppositie het gemunt op de regering-Petro?

Op 28 mei publiceerde het Colombiaanse weekblad Semana, dat sinds zijn kandidatuur kritisch is over Petro, een interview met Marelbys Meza, een voormalig kindermeisje van Sarabia’s zoon, die in januari ontslagen werd nadat ze beschuldigd werd van het stelen van een aktetas met 7.000 dollar uit Sarabia’s appartement. In het interview beschuldigde Meza Sarabia ervan haar illegaal vast te houden en haar te dwingen een leugendetectortest af te leggen. Meza zei dat ze werd meegenomen naar een kelder naast het presidentieel paleis waar ze zich vier uur lang “gekidnapt en bedreigd” voelde. Meza’s interview zorgde voor controverse in het land en leidde ertoe dat de procureur-generaal een onderzoek instelde naar de beschuldigingen.

Op 31 mei meldde procureur-generaal Francisco Barbosa, die was aangesteld door de voormalige conservatieve president Iván Duque, in een persconferentie dat uit het onderzoek was gebleken dat inlichtingendiensten, nadat Meza was ondervraagd, haar telefoon zouden hebben afgeluisterd, met behulp van een vals politierapport dat haar in verband bracht met drugshandelaren.

Lokale mediaberichten noemden Benedetti bij het schandaal en wezen erop dat Meza tot juni 2022 eerst een oppas was voor Benedetti’s kinderen en dat ze werd ontslagen op verdenking van het stelen van duizenden dollars nadat een leugentest leugens in haar verklaring aan het licht had gebracht.

De rapporten richtten zich ook op de bittere machtsstrijd tussen de 55-jarige Benedetti en de 29-jarige Sarabia. De rapporten beschreven dat Benedetti Petro’s rechterhand was tijdens de campagne en dat hij zijn voormalige secretaresse Sarabia had voorgesteld aan Petro. De rapporten benadrukten verder dat Benedetti, die een 30-jarige politieke carrière achter de rug heeft, niet tevreden was met zijn aanstelling als ambassadeur in Venezuela en in conflict was geraakt met Sarabia over een verzoek voor een nieuwe post.

De rapporten merkten ook op dat Benedetti Meza opnieuw had ingehuurd om voor zijn kinderen in Caracas te zorgen nadat Sarabia haar had ontslagen, en dat hij haar op een chartervliegtuig had laten vliegen. Benedetti zei dat Sarabia hem om hulp vroeg om te voorkomen dat Meza naar de pers zou stappen, terwijl Sarabia beweerde dat Benedetti het hele verhaal heeft laten uitlekken.

Petro ontslaat Sarabia en Benedetti, belooft het onderzoek te steunen

Op 2 juni, tijdens een militaire manifestatie, kondigde Petro het vertrek van Sarabia en Benedetti aan. Hij benadrukte dat geen van zijn regeringsfunctionarissen opdracht had gegeven tot illegale afluisterpraktijken en beloofde het onderzoek te steunen.

“Deze regering respecteert de mensenrechten en onderschept niet illegaal communicatie van magistraten, rechters, journalisten, tegenstanders. We zorgen voor de tegenstanders, er kan hen niets gebeuren omdat ze onder onze verantwoordelijkheid vallen…Hier kan geen vlek of twijfel zijn dat deze regering de vuiligheid zal herhalen die andere regeringen hebben gedaan…De deuren van het paleis staan open voor elk onderzoek, we hebben geen angst,” zei Petro.

Semana publiceert gemanipuleerde audios van Benedetti’s gesprekken

Op 4 juni publiceerde het tijdschrift Semana verhitte telefoongesprekken tussen Benedetti en Sarabia, waarin hij haar bedreigde dat hij details zou onthullen over vermeende illegale financiering van Petro’s presidentscampagne van 2022.

In een conserverend gesprek beledigde Benedetti Sarabia en klaagde hij dat hij niet de “politieke ruimte” kreeg die hij verdiende nadat hij Petro had geholpen de verkiezingen van vorig jaar te winnen. Hij beweerde ook dat hij bijna 4 miljoen dollar voor de campagne had opgehaald bij donoren en liet doorschemeren dat een deel van het geld afkomstig was van drugshandelaren.

De opnames werden alom veroordeeld en Benedetti zei dat de audios gemanipuleerd waren. “De audios van Semana Magazine zijn gemanipuleerd. Ik bied president Gustavo Petro en Laura Sarabia mijn excuses aan voor de agressie en de kwaadaardige aanval die niet van mij afkomstig is,” twitterde hij.

Petro herhaalt morele integriteit van zijn regering

Op dezelfde avond ontkende Petro dat zijn campagne geld had ontvangen van mensen die banden hebben met de drugshandel. Hij veroordeelde ook de passiviteit van het kantoor van de procureur-generaal met betrekking tot illegale afluisterpraktijken tijdens de regering Duque, toen hij een van de slachtoffers was.

“Een inlichtingendienst van de regering Duque nam illegaal alle gesprekken op Zoom op tijdens al de maanden van mijn campagne en ze werden gepubliceerd in Semana. Ze zijn er nooit in geslaagd om ook maar één minuut van de opname te publiceren waarin ik iets illegaals of onregelmatigs heb gezegd. Het onderzoek naar die afgeluisterde gesprekken is nooit gevorderd in het kantoor van de procureur-generaal; op dat moment was het geen schandaal dat hij ons ‘afluisterde’,” zei Petro in een verklaring op Twitter.

Hij maakte duidelijk dat niemand in de regering opdracht had gegeven tot het afluisteren van telefoongesprekken of illegale huiszoekingen en dat de campagne geen financiering had ontvangen uit de drugshandel.

“Ik accepteer geen chantage, noch zie ik politiek als een ruimte voor persoonlijke gunsten. Ik ben hier alleen om meer sociale rechtvaardigheid in mijn land te bereiken. Dat is wat mij beweegt en obsedeert. Als er mensen met een andere logica in de regering zitten, is het beter dat ze zich daarvan afscheiden. Ik denk dat ik begrijp wat er in Armando Benedetti’s hoofd omgaat. Ik aanvaard zijn excuses, maar hij moet zijn woorden uitleggen aan de procureur-generaal en aan het land,” voegde Petro eraan toe.

In een andere tweet verklaarde Petro dat “dit een soft coup poging van zijn politieke rivalen is om de strijd tegen straffeloosheid te stoppen”.

Ondertussen bekritiseerde vice-president Márquez de oppositie voor het manipuleren van het volk door de media te gebruiken tegen de regering.

“Het was te verwachten dat de rechtervleugel niet stil zou zitten en zou toekijken hoe wij regeren ten gunste van Verandering voor Colombia. Hun hele leven hebben ze het volk gemanipuleerd en misleid om aan de macht te blijven. Dat is hun modus operandi. President Gustavo Petro, wij staan achter u en achter Colombia. Ik heb de gelegenheid gehad om tijdens deze regeringsmaanden te zien hoe al uw acties eerlijk en transparant gericht zijn op sociale rechtvaardigheid, vrede en welzijn voor alle Colombianen. Laten we doorgaan, het volk geeft niet op,” tweette ze.

In de afgelopen jaren hebben progressieve regeringen in heel Latijns-Amerika te maken gehad met steeds agressievere aanvallen van de conservatieve oppositiesectoren en een gepolitiseerd massamedia- en rechtssysteem. De regering van Petro, die structurele veranderingen ten gunste van de samenleving wil doorvoeren en de kapitalistische belangen bedreigt, is geen uitzondering.

Topfoto: De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft het schandaal rond de voormalige stafchef Laura Sarabia en de voormalige ambassadeur in Venezuela Armando Benedett veroordeeld als “een zachte couppoging” tegen zijn regering. (Foto: Colombiaanse president/Twitter)


Gerelateerd (berichten in dit archief):