Bron: Ana Perdigón
redradiove 2 juni 2023  
orinocotribune 2 juni 2023  ~~~

De president van Colombia, Gustavo Petro, heeft de ambassadeur in Venezuela, Armando Benedetti, en de kabinetschef, Laura Sarabia, uit zijn regering gezet omdat er een onderzoek loopt naar hun vermeende afluisterpraktijken.

Tijdens een officiële bijeenkomst op vrijdag 2 juni kondigde president Petro aan dat zolang het onderzoek loopt, de twee ambtenaren uit zijn regeringsteam zullen blijven.

“Terwijl het onderzoek loopt, trekken mijn dierbare en gewaardeerde kabinetschef Laura Sarabia en de ambassadeur in Venezuela zich terug uit de regering,” verklaarde de Colombiaanse president.

Sarabia en Benedetti worden opgeroepen om op het kantoor van de procureur-generaal te verschijnen en uitleg te geven over hun acties in de afluisterzaak.

“@laurisarabia y el Embajador de Venezuela, @AABenedetti, se retiran del gobierno para que, desde el poder que implica esos cargos, no se pueda tener la desconfianza de que se van a alterar los procesos de investigación”: Presidente @petrogustavo. pic.twitter.com/3U2k3ZjfZA – Presidencia Colombia 🇨🇴 (@infopresidencia) 2 juni 2023

Petro’s aankondiging komt midden in een politiek schandaal waarbij Sarabia en het voormalige kindermeisje van haar zoon, Marelbys Meza, betrokken zijn. Volgens geruchten werd de telefoon van het kindermeisje illegaal afgeluisterd.

President Petro verduidelijkte dat geen enkel lid van de regering toestemming heeft gegeven voor het afluisteren.

“De regering beschuldigen van het illegaal afluisteren van de telefoon is onverantwoord”, schreef Petro in een Twitterbericht op donderdag 1 juni. “Geen enkel lid van de regering heeft opdracht gegeven voor het afluisteren. Morgen zullen we mededelingen doen over de beslissingen die ik heb genomen met betrekking tot de zaak.”

Acusar al gobierno del cambio de interceptaciones ilegales es de tamaña irresponsabilidad. Ningún miembro del gobierno ha dado ninguna orden de interceptaciones telefónicas. Mañana nos pronunciaremos sobre las decisiones que he tomado alrededor del caso del polígrafo – Gustavo Petro (@petrogustavo) 2 juni 2023

Hij deelde ook de verklaringen van minister van Defensie Iván Velásquez, die verklaarde dat de regering onderzoekt wie het bevel gaf om de telefoongesprekken van Meza af te luisteren.

“Er moet worden ontdekt wie het bevel heeft gegeven”, kondigde minister Velásquez aan. “Laat het Openbaar Ministerie doorgaan met de onderzoeken die al lopen, maar laat ook de politie onderzoek doen.”

Schandaal rond het afluisteren van telefoons

De afgelopen dagen is er in Colombia een schandaal losgebarsten waarbij de Colombiaanse ambassadeur in Venezuela, Armando Benedetti, ervan beschuldigd wordt dat hij de voormalige kabinetschef van Petro, Laura Sarabia, heeft geholpen bij het afluisteren van de telefoongesprekken van de ex-oppas van haar zoon.

Volgens de zaak op het kantoor van de Colombiaanse procureur-generaal werd het telefoonnummer van Marelbys Meza opgenomen in een onderzoek tegen de drugshandelbende Clan del Golfo, waarbij ze werd voorgesteld als lid van de bende.

De voormalige nanny, Marelbys Meza, werd beschuldigd van het stelen van geld uit het Casa de Nariño, de zetel van het Colombiaanse presidentschap. Ze werd in januari ook onderworpen aan een leugendetector en daarna werden haar telefoongesprekken afgeluisterd.

Topfoto: De Colombiaanse president Gustavo Petro doet mededelingen over veranderingen in zijn regering tijdens een officiële bijeenkomst op 2 juni 2023. Foto: RCN Radio.


Gerelateerd (berichten in dit archief, Peru/Colombia):