Bron: Adriaan Alsema colombiareports.com 31 mei 2023

Dit gebeurt in de context van groeiende spanningen tussen President Gustavo Petro and hoofdaanklager Francisca Barbosa; President etro dringt bij hoofdaanklager aan te reageren op beschuldigingen van corruptie.

Het Colombiaanse openbaar ministerie heeft dinsdag een inval gedaan in het presidentiële paleis tegen de achtergrond van groeiende spanningen tussen president Gustavo Petro en hoofdaanklager Francisca Barbosa.

Volgens het Openbaar Ministerie maakte de inval deel uit van een veelbesproken onderzoek tegen Petro’s stafchef, Laura Sarabia, die beschuldigd wordt van machtsmisbruik.

President Pedro zei dat Barbosa “kan onderzoeken wat hij wil”, maar voegde eraan toe dat de regering een rapport verwacht over paramilitaire moorden die naar verluidt in de doofpot zijn gestopt door topambtenaren van het openbaar ministerie.

Lees ook: Colombia’s openbaar ministerie in het nauw gedreven vanwege drugsbetrekkingen

De inval in het presidentiële paleis is de laatste van een reeks aanvallen die zijn ingezet door de president, de procureur-generaal Francisco Barbosa en inspecteur-generaal Margarita Cabello.

Barbosa en Cabello zijn begonnen aan meerdere controversiële onderzoeken naar de regering en Petro’s politieke partij, het Historische Pact.

Beide ambtenaren werden benoemd door voormalig president Ivan Duque en staan dicht bij de extreemrechtse politieke partij van Duque, het Democratisch Centrum.

Hun onderzoeken werden gestart in de context van de komende lokale verkiezingen die in oktober zullen plaatsvinden.

Zowel de hoofdaanklager als de procureur-generaal zijn beschuldigd van het willekeurig openen en sluiten van onderzoeken tegen politici voor politieke in plaats van gerechtelijke doeleinden.