Bron: Ana Perdigón 
RedRadioVE 5 juni 2023, 
orinocotribune 6 juni 2023 ~~~.

De Colombiaanse president Gustavo Petro. Foto: South China Morning Post.

De Colombiaanse president Gustavo Petro. Foto: South China Morning Post.

Het politieke schandaal in Colombia voedt de geruchten dat er een zachte staatsgreep wordt georkestreerd tegen president Gustavo Petro. Uitgelekte geluidsfragmenten, telefoontaps en mediapropaganda zijn ingezet om te proberen de Colombiaanse regering te destabiliseren.

Dit weekend publiceerde het tijdschrift Semana vermeende audio-opnames van de voormalige Colombiaanse ambassadeur in Venezuela, Armando Benedetti, in een gesprek met de voormalige stafchef van het presidentschap, Laura Saraiba. Tijdens het gesprek zei Benedetti dat hij 15 miljard pesos had ontvangen voor de Petro campagne.

Volgens de geluidsopnames klaagde Benedetti bij Saraiba dat Petro Benedetti geen positie gaf binnen de nieuwe regering. De voormalige ambassadeur wilde benoemd worden in het Ministerie van Buitenlandse Zaken of het Ministerie van Binnenlandse Zaken, maar dit kwam er niet van.

Na het uitlekken van de audio verzekerde Armando Benedetti het publiek dat zijn uitspraken gemanipuleerd en uit hun verband gerukt waren. Daarnaast verontschuldigde hij zich bij Petro “voor de agressie en kwaadaardige aanval”.

“De audios van Semana magazine zijn gemanipuleerd”, schreef de voormalige ambassadeur via sociale media. ” Mijn excuses aan president Gustavo Petro en Laura Sarabia voor de agressie en kwaadaardige aanval die niet van mij komt.”

Los audios de @RevistaSemana han sido manipulados. Pido excusas al presidente @petrogustavo y a @laurisarabia por la agresión y el ataque malintencionado que NO viene de mi parte. – Armando Benedetti (@AABenedetti) 5 juni 2023

Wat zei Gustavo Petro nadat de opnames waren uitgelekt?

Te midden van alle controverse beweerde president Petro dat hij niets wist van Benedetti’s uitspraken over de 15 miljard pesos. Petro merkte op dat de voormalige ambtenaar uitleg moet geven aan het kantoor van de procureur-generaal.

Petro verklaarde dat hij er zeker van is dat er geen onregelmatigheden zijn gepleegd in zijn regering, nadat hij had gegarandeerd dat noch commandanten van de openbare macht noch directeuren van inlichtingendiensten opdracht hebben gegeven tot het afluisteren van telefoons of illegale invallen.

“Ik accepteer geen chantage, noch zie ik politiek als een ruimte voor persoonlijke gunsten,” specificeerde de Colombiaanse president.

Una agencia de inteligencia en el gobierno Duque nos grabó ilegalmente todas las conversaciones hechas en Zoom durante todos los meses de mi campaña y fueron publicadas en Semana. Nunca pudieron publicar un minuto siquiera en donde yo dijera algo ilegal o irregular. La… – Gustavo Petro (@petrogustavo) 5 juni 2023

Petro herinnerde zich dat de voormalige president Iván Duque opdracht gaf tot het illegaal opnemen van de gesprekken die Petro voerde via Zoom tijdens zijn presidentiële campagne en dat die werden gepubliceerd in Semana. Hetzelfde medium wordt nu gebruikt om de zachte coup tegen de Colombiaanse regering te promoten.

Tijdens deze afgeluisterde gesprekken kon de toenmalige regering Duque niets bewijzen tegen de campagne van Petro. Het onderzoek werd niet doorgezet naar het Openbaar Ministerie. Bovendien ontstond er geen schandaal door het illegaal afluisteren, zoals nu wel het geval is.

De zachte coup tegen Petro

De lekken worden nu gebruikt door de oppositiesector, waaronder de ex-presidentskandidaat Federico Gutiérrez, om het aftreden van Gustavo Petro te eisen.

President Petro, RENUNCIE. Ustedes se ROBARON las elecciones. Hicieron todas las trampas habidas y por haber. Su gobierno es ILEGÍTIMO. – Fico Gutiérrez (@FicoGutierrez) 5 juni 2023

Senator Piedad Córdoba hekelde het feit dat de media zich lenen voor propaganda en niet voor het informeren van het publiek. Afgelopen maart waarschuwde Córdoba dat de Colombiaanse oligarchie een zachte staatsgreep tegen Petro aan het voorbereiden was door middel van verkeerde informatie en het aanzetten tot valse motivaties.

“Ze organiseren een desinformatiecampagne, overspoelen de netwerken en media met tendentieuze informatie en beginnen marsen op te zetten met valse motivaties,” verklaarde de senator toen.


Gerelateerd (berichten in dit archief, Peru/Colombia):